Hålla köksmaskiner i toppskick – Så Gör Du!

Kostnaden för att renovera ett litet kök är cirka 300tkr i genomsnitt, med den genomsnittliga kostnaden för ett kylskåp på mellan 10.000 och 20.000 kr, medan en ny ugn kan kosta över 20.000kr.

Naturligtvis kan avancerade apparater föra upp dina kostnader till över 150.000 för ett fullt utrustat kök, vilket indikerar i vilken utsträckning regelbunden rengöring och underhåll av din köksutrustning är nyckeln. Om du vill förlänga livslängden på dina inköp och minska utgifterna för reparationer, tänk på följande tips.

Förlänga livslängden för en ugn

Ugnar är ofta den utrustning som har längst livslängd i ett hem, eftersom den kan tjäna en familj i upp till 15 år utan problem. Det första steget mot hållbara apparater är renlighet.

Det här är inte en uppgift du bör lämna till månads- eller säsongsbasis. Eftersom en ugn lätt kan samla droppar och fettfläckar jämfört med annan köksutrustning är det viktigt att rengöra allt eftersom, med början i ugnsställen. Blötlägg de sistnämnda i varmt tvålvatten eller spraya med ett ugnsrengöringsmedel, arbeta sedan på dem med en svamp tills de glänser. Du bör också ta itu med de invändiga ytorna och ugnsluckans glas.

I allmänhet, med alla köksmaskiner (inklusive mikrovågsugnar), bör du sikta på att använda skonsamma rengöringsprodukter när du rengör inredningen. Gör-det-själv-lösningar gjorda av bakpulver och vinäger kan hantera fett och är mer lämpliga än giftiga avfettningsmedel, som du bör sträva efter att hålla långt från din mat. Ge dina rengöringslösningar tillräckligt med tid för att mjuka upp uppbyggt fett och smuts så att du inte behöver använda slipande verktyg för att ta itu med dem.

Rengör din diskmaskin

Eftersom diskmaskiner har ett så tufft jobb i kök (att hantera smuts och bakterier), föreslår de flesta tillverkare att du kontrollerar den här apparaten efter varje användning för att upptäcka eventuell smuts som behöver avlägsnas.

Mat kan till exempel ofta fastna under bottenhyllan, och det kan bli mögligt och slemmigt, vilket skapar en ohygienisk miljö i din diskmaskin. Var sjätte månad eller så, ge din diskmaskin en ordentlig rengöring genom att köra den på en varmvattencykel med vinäger.

Fyll bara en skål med en kopp vit vinäger och placera den på den nedre delen av den tomma diskmaskinen. För en extra ren apparat, omedelbart efter, kör en kort cykel med bakpulver, strö bara en och en halv kopp bakpulver på botten av diskmaskinen. För att rengöra utsidan av apparater som diskmaskiner och ugnar, använd ett lämpligt rengöringsmedel.

Ett glasrengöringsmedel kommer till exempel att skilja sig i ingredienser och styrka från ett rengöringsmedel för rostfritt stål.

Skapa en hygienisk miljö i ditt kylskåp

Bakterier i en viss maträtt som förvaras i ett kylskåp kan spridas till hyllor och andra diskgods, så när det gäller att upprätthålla en ren kylmiljö är förebyggande åtgärder, såsom att förvara mat i förseglade behållare, nyckeln. Att rengöra ditt kylskåp med jämna mellanrum bör också vara en prioritet.

Varje vecka eller så, kontrollera brickorna för alla föremål som har gått ut eller som inte ser bäst ut. Lämna en öppen låda med bakpulver i ett diskret område i ditt kylskåp och byt ut det varannan månad. Rengör ditt kylskåp ordentligt på djupet cirka fyra gånger om året, töm kylen helt på föremål som du inte längre använder eller som är utgångna och tvätta brickorna ordentligt med varmt tvålvatten.

Ta itu med interiören av dörrar och hyllor med en ren, varm trasa, och se till att ytorna är helt fria från fläckar och smuts. Två gånger om året, dammsug och borsta bort allt damm och hår som kan samlas längst ner i kylen. Detta kommer att förbättra luftflödet och därmed öka effektiviteten hos din apparat.

Håll din mikrovågsugn fläckfri

Mikrovågsugnar används nästan dagligen i de flesta kök, och eftersom de är så små och lätta är de lätta att hålla i fläckfritt skick. Det finns många säkra produkter du kan använda för att ta itu med matorsakad smuts i en mikrovågsugn – inklusive ättika, citron och rengöringsmedel för fönsterglas.

En av de enklaste metoderna är förstås användningen av tvål. Ta helt enkelt en skål fylld med varmt vatten, tillsätt lite diskmedel och använd en mjuk svamp för att göra lödder i lösningen. Använd svampen för att hantera smutsiga interiörer, ta itu med skivspelaren, sidorna, botten och toppen av mikrovågsugnen, såväl som dörren, sidorna och andra delar av exteriören.

Se till att undvika att få in tvål i ventilerna. Använd en pappershandduk eller en absorberande trasa för att torka upp maskinen. För en ännu enklare rengöring, fyll helt enkelt en mikrovågssäker skål med varmt vatten och diskmedel och tillsätt cirka en kvarts kopp bakpulver till lösningen. Placera den i mikrovågsugnen och kör på hög i fem minuter. Låt svalna och upprepa sedan. När interiören är sval nog att röra vid, ta bort skivspelaren och rengör den med en fuktig svamp, torka den efteråt med en pappershandduk. Gör samma sak med inredningen och placera sedan skivspelaren inuti mikrovågsugnen och ditt arbete är klart.

Kostnaden för att byta ut viktig köksutrustning kan uppgå till tusentals dollar. För att förlänga livslängden på mikrovågor, ugnar, diskmaskiner och kylskåp är regelbunden rengöring nyckeln. Det är också små men effektiva hacks – som att lämna en öppen bakpulverbehållare i kylen för att absorbera extra fukt.

Den allmänna regeln när det gäller att hålla köksmaskiner som nya är att hålla dem gnistrande rena samtidigt som man använder skonsamma verktyg och (om möjligt) naturliga lösningar som inte repar eller på annat sätt skadar metaller och andra ytor. Innan du rengör någon apparat, investera tid i att läsa tillverkarnas förslag och varningar angående rengöring och underhåll. Behåll samma filosofi för mindre apparater (inklusive matmixare, handvispar och kaffemaskiner).

Att rengöra alla dessa delar av utrustningen regelbundet hjälper dig att undvika mer mödosamma underhållsåtgärder och hjälpa dig att undvika kostnaden för professionella underhållstjänster.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!