Så Slipar du Dina Verktyg [Komplett Guide]

Att hålla dina verktyg skarpa och i bra skick är otroligt viktigt för säkerhet och effektivitet. Den goda nyheten är att om du har verktyg som har tappat sin skärpa behövs inte bytas ut mot nya. Istället kan du återställa dem till sin forna glans genom att slipa dem.

Hur slipar du dina verktyg? Olika verktyg behöver slipas på olika sätt och det är just det ska vi titta närmare på i denna artikel.

Rengör bladet

Oavsett vilken typ av verktyg du använder, rengör bladet med en stel borste och tvålvatten för att avlägsna rost, klumpig smuts eller annat skräp. Doppa eventuellt bladet i ett lösningsmedel, såsom fotogen, för att rengöra eventuell olja och smuts.

Slipning av motorsåg

Att använda en fil för att vässa motorsågständer som är helt rundade tar lång tid. Med dremelslipen tar det bara några minuter att återställa hela kedjan till till ett skarpt och effektivt blad.

Placera bara slipstenarna med rätt diameter från satsen i dremeln och matcha sedan vinkelmärkena på metallstången med tänderna. Det finns flera dremel-motårsågsslipningssatser att välja på.

Nya vinklar på verktygsslipning

Här är ett bättre sätt att hålla verktygen säkert medan du slipar dem genom att slippa gissa för att skapa rätt fasvinkel. Detta görs genom att såga ut ett block. Vinkeln du skär på blocket är inte densamma som verktygets fasvinkel. För att bestämma blockvinkeln, stäng av kvarnen och håll verktygets fas mot hjulet. Verktygsaxelns vinkel mot arbetsbänken är den vinkel som ska skäras på 2 × 4.

Slipning av yxor

Inte alla yxor har samma bladavfasning så när de slipas om är det viktigt att följa linjerna i den ursprungliga avfasningen. Inspektera yxklingan för eventuella flisor eller jack. Om du hittar några jack, slipa bort dem. Se till att vässa hela kanten för att bevara bladets form. Du bör också vara försiktig så att du inte bränner kanten.

Håll en hink vatten nära till hands för att kyla ner bladet efter varje pass, torka sedan av det och fortsätt slipningen. Om ditt blad bara har små jack eller oegentligheter kan du vanligtvis få bort dem med en liten fil. Detta ger väldigt lite värme, så du behöver inte oroa dig för att förstöra bladets temperatur.

Slipa spadar och skyfflar

Att slipe en spade är en av de saker som de flesta inte tänker på att göra så ofta. Men när din spade är skarp blir grävuppgifterna betydligt enklare.  Tillsammans med att det lätt glider genom jorden, kommer spaden att skära igenom envisa rötter på ett enkelt och effektivt sätt. I de flesta fall behöver du bara en fil för att slipa en spade, men om kanten har några märken eller djupa jack använd först en kvarn för att omforma kanten.

Flytta filen i en kontinuerlig rörelse för en jämn kant. Vinkeln ska vara cirka 45 grader. Det tar upp till 20 slag per sida för en bra kant. Använd en stångklämma för att hålla spaden ordentligt mot bänken. När spaden är vass, oroa dig inte för de grader du har skapat på baksidan; de försvinner när du börjar gräva.

Slipa med borr/skruvdragare

Här är ett snabbt, säkert och enkelt sätt att grovslipa mindre butiksverktyg som färg och limskrapor. Köp först en slipskivsats för din borr. Satsen innehåller en gummiskiva och flera slipskivor i olika kornstorlek. Kläm försiktigt fast borrmaskinen i ett skruvstäd utan att skada eller förvränga borrkåpan och kör sedan skivan med låg hastighet. Håll bladet så att skivan roterar bort från, inte in i, bladet så att det inte skär i skivan. Flytta bladet från sida till sida och arbeta nära skivans ytterkant för bästa kontroll. Använd grovare korn för att återställa knäppta kanter och finare korn för uppslipning.

Slipmaskin som verktygsslipare

Större verktyg som yxor, skyfflar och andra trädgårdsredskap är lätta att slipa på en slipmaskin. Håll slipmaskinen stilla när du trycker verktyget mot bältet genom att fästa slipmaskinen i ett skruvstäd eller på en arbetsbord. Sedan:

  • Ta bort verktygets dammpåse.
  • Kontrollera skäreggens vinkel och håll verktyget på remmen så att den bibehåller vinkeln medan du slipar.
  • Gör lätta sidospår, pausa för att kontrollera kanten och var noga med att hålla verktyget så att bältet roterar bort från skäreggen.

Slipning av sekatör

Skarpa sekatörer ger dig snabba, rena snitt istället för att tugga på grenen. Det är bättre för växten och kräver mindre ansträngning från dig. Och att få en skarp kant tar bara några minuter. Fäst sekatören i ett skruvstycke och kör en fil längs kanterna. Håll filen platt mot den avfasade kanten. Börja vid den innersta delen av bladet och skjut filen bort från dig, följ bladets kurva. Du behöver inte använda mycket tryck för att få till en vass kant Obs: Slipa endast bladet med fasningen. Det andra bladet på beskärningssaxen är inte för skärning och bör inte slipas.

Slipning av häcksax

Slipning av en häcksax görs på samma sätt som med en sekatör. Att ha ett skarpt blad för häcksaxar är mindre belastande för dina händer och axelmuskler, och det är bättre för växten. Kläm fast en av bladen  och tryck sedan filen längs kanten och arbeta inifrån och ut. Som med andra blad, håll filen så att den matchar den avfasade kanten och kör filen längs hela bladets längd. Upprepa processen för det andra bladet.

Slipning av gräsklippsblad

Med ett skarpt blad kan du klippa snabbare, inte slita ner motorn i onödan, och det är dessutom bättre för ditt gräs. Det beror på att ett trubbigt blad river gräset, vilket betonar det och lämnar det mer mottagligt för svampar och sjukdomar.

För att slipa, fäst bladet. Börja från insidan av bladet och fila mot utsidan, följ bladets skärkant. Släta ut eventuella grova fläckar eller jack. Bladet behöver inte vara tillräckligt skarpt för att raka med. Om det är för skarpt blir det trubbigt snabbt. Tumregeln är att den ska vara lika vass som en smörkniv. När du har slipat båda ändarna, se till att bladet är balanserat genom att hänga det horisontellt på en spik. Om en sida dippar är den tyngre än den andra. Slipe lite mer från den sidan tills den är balanserad.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!