Har du Golvvärme i ditt Hem?

Vattenburen golvvärme är ett effektivt sätt att värma vatten i hemmet. Genom att cirkulera varmvatten genom ett system av rör under golvet kan den här typen av system fördela värmen jämnt i ett utrymme. Vattenburna golvvärmesystem är vanligtvis mer energieffektiva än tvångsluftsystem, och de kan ge högre komfortnivåer. Dessutom kan dessa system användas tillsammans med solpaneler för att ytterligare minska energikostnaderna.

Vad är golvvärmeplattor?

Golvvärmeplattor är en typ av strålningsgolv som använder vatten eller el för att värma golvet. Panelerna är vanligtvis tillverkade av metall eller plast och installeras under golvytan. Golvvärme är ett effektivt sätt att värma upp ett rum eftersom den fördelar värmen jämnt i hela rummet. Dessutom kan golvvärme bidra till att minska energikostnaderna med upp till 30 %.

Hur används golvvärmeplattor?

Golvvärmeskiva kan vanligtvis installeras på befintliga golv vilket gör det till ett populärt val vid renoveringar och nybyggnationer. Att använda golvvärmeplattor är ett effektivt sätt att värma upp ett rum. Genom att jämnt fördela värmen över golvytan bidrar golvvärmepaneler till att skapa en behaglig miljö som inte bara är varm utan också fri från drag. 

Dessutom kan golvvärmepaneler användas tillsammans med andra typer av golvbeläggningar, t.ex. mattor eller trägolv, för att skapa ett verkligt personligt utseende. När du väljer golvvärmepaneler för ditt renoveringsprojekt ska du se till att ta hänsyn till rummets storlek och vilken typ av golvbeläggning du planerar att använda. På så sätt säkerställer du att du väljer rätt produkt för dina behov och din budget. 

Uponor är ett golvvärmesystem som värmer bra och som är värd att satsa på när du vill lägga golvvärmeskivor på befintligt golv. Det är en osynlig, tyst och mjuk lösning som är ekonomisk. Värme som kommer underifrån och från höger kommer in i rummet jämnt och fyller det helt och hållet. Varma golv kan faktiskt sänka temperaturen i ett utrymme med några grader samtidigt som det känns behagligt.

Golvvärmeskiva på befintligt golvavjämningsmassa

Eftersom den befintliga golvavjämningen inte är tillräckligt stark för att hålla vikten av golvvärmepanelerna måste ett nytt lager golvavjämningsmassa läggas ovanpå. Detta kommer att säkerställa att golvvärmepanelerna sitter säkert fast i golvet och att de inte rör sig när de används. Tjockleken på det nya lagret av avjämningsmassa bör vara minst 50 mm. När det nya lagret av golvavjämningsmassa har lagts på kan golvvärmepanelerna sedan installeras ovanpå.

Golvvärmeplattorna måste läggas så att de är jämnt fördelade över golvet. Det ska finnas ett avstånd på minst 50 mm mellan varje panel. När panelerna har installerats måste golvet få torka i 24 timmar innan värmesystemet kan sättas igång.

Om du installerar golvvärme för första gången kan du behöva köpa en termostat för att kunna styra golvets temperatur. Termostaten ska placeras på en plats där den lätt kan nås och manövreras. När termostaten har installerats kan golvvärmesystemet slås på och temperaturen kan justeras efter behov.

Det är viktigt att notera att användningen av golvvärme kan öka risken för elektriska stötar. Om du är osäker på hur du ska använda systemet på ett säkert sätt bör du kontakta en kvalificerad elektriker.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!