Hitta Lediga Lägenheter – Hur Hittar Man Lägenhet?

Att hitta rätt lägenhet eller bostad att hyra kan vara svårt och stressigt. Du kan konkurrera med många andra om en kvalitetsenhet på ett utmärkt läge. På grund av en generell brist på bostäder har det blivit allt svårare att hitta lediga lägenheter.

Det är lätt att bli överväldigad under ditt lägenhetssökande, eftersom lägenhetsjaktsprocessen är full av överväganden.

Från var du bor till vem du bor med, och allt däremellan, hur du hittar en lägenhet är helt enkelt att bestämma vad du vill ha i en lägenhet.

Hemligheten är att planera i förväg och veta var du ska leta. Ofta väntar hyresgäster till sista minuten för att leta efter en annan lägenhet. Men när hyresgäster har bråttom tenderar de att ta lägenheter som de egentligen inte vill ha. Här är våra bästa tips och överväganden för att hitta och välja lediga lägenheter.

1. Börja din sökning senast 60 dagar innan din flytt

De bästa hyrorna, vad gäller pris, läge och bekvämligheter går snabbt så det är viktigt att du börjar leta i god tid för att inte vara ute i sista stund och tvingas ta vad som finns tillgängligt. Det är bäst att börja leta senast 60 dagar innan du behöver flytta, särskilt om du letar efter en hyresbostad där det utbudet inte är så stort.

Den andra och tredje helgen i månaden brukar vara den mest hektiska. Om du startar din sökning första helgen i månaden blir det mindre konkurrens och de bästa fastigheterna kommer fortfarande att finnas tillgängliga.

2. Sök efter hyresannonser online

Cirka 90 % av hyresgästerna kommer att börja leta efter lägenhet online. Att leta online är ett bra sätt att börja din sökning. Du kan få en uppfattning av prissättning och utbudet på marknaden. Men var ska du söka efter hyresannonser? Allt fler använder sig av Hyresmäklaren som är en sökmotor med plattform och bevakningstjänst som listar alla lediga lägenheter i Sverige. De har dessutom genom åren utökat samarbetet med antalet hyresvärdar, hemsidor och uthyrare för att lista ännu mer lediga lägenheter och rum i Sverige. Detta är det enklaste och smidigaste sättet att få en överblick av vad som finns tillgängligt på marknaden vilket gör det lättare att hitta just den lägenhet som passar dig bäst.

3. Använd en fastighetsmäklare

I vissa finns fastighetsmäklare tillgängliga för att hjälpa hyresgäster att hitta fastigheter utan kostnad. Nyckeln är att hitta en mäklare som är specialiserad på hyresfastigheter, inte bostadsförsäljning.

Om du letar i områden där det generellt råder hård konkurrens om lägenheter bör du prata med ett antal fastighetsmäklare som är specialiserade på uthyrning innan du bestämmer dig för en eftersom olika mäklare har olika relationer med olika byggnader. Se till att du pratar med en agent som har tillgång till flerbostadshusen i kvarter där du vill hyra.

4. Låt dig inte luras av bedrägerier

Var medveten om onlinebedrägerier, särskilt annonser på Blocket och andra mindre trovärdiga plattformar såsom sociala medier. Vissa kan till exempel kräva att du uppger ditt kreditkort för att betala en depositionsavgift för att få se lägenheten. Ingen ska kräva en deposition för att visa dig en lägenhet.

Var också försiktig om du hyr en lägenhet direkt från en privatperson och se till att du har alla kontrakt och avtal skriftligt.

5. Bestäm din hyresbudget

När du letar efter en lägenhet gör inte misstaget att överskatta din hyresbudget och sträva efter att bo bekvämt. Var realistisk genom att följa den gyllene tumregeln för att budgetera för en lägenhet. Generellt brukar man säga att din månatliga bruttoinkomst bör vara minst tre gånger din månadshyra.

6. Definiera platsen

Börja med att begränsa din föredragna stad eller plats och begränsa detta till specifika stadsdelar.

Var noga med att överväga läget, atmosfären och aktivitetsnivån i det område du väljer. Dessa faktorer kommer i hög grad att påverka hur väl du trivs med din livssituation. Du bör också överväga din pendling till jobbet, mataffären och dina favoritställen.

7. Gå på visningar

Det finns inget bättre sätt att förstå och sätta sig in i en lägenhet för att avgöra om den passar än att gå på en visning. Det är viktigt att förstå hur lägenheten ser ut och upplevs genom att få en personlig titt på din lägenhet innan du flyttar. Du bör samtidigt leta efter befintliga skador och vara uppmärksam på gatuljud och ljud genom dina väggar.

8. Starta din flytt

Att flytta kommer med sina utmaningar, inklusive att byta adress, hantera verktyg, möblera din lägenhet, få dina tillhörigheter flyttade till din nya plats och mer.

9. Vet vilka bekvämligheter som finns tillgängliga

Alla lägenheter är inte skapade lika: vissa byggnader kommer att ha bättre egenskaper och bekvämligheter än andra. Observera att ju fler bekvämligheter som finns tillgängliga, desto högre blir priset sannolikt. Bekvämligheter på plats du kanske vill ha inkluderar:

  • Tvättmöjligheter: om byggnaden inte har dessa, finns det en självbetjäningstvätt i närheten?
  • Parkering: om du har egen bil är det viktigt att lägenheten har en parkeringsplats tillgänglig. Finns det en plats för besökare att parkera när du har vänner och familj över? Om inte, var finns närmaste allmänna parkering?
  • Pool och gym: detta är en exklusiv bekvämlighet som kommer med en högre prislapp. De flesta lägenheter har inte dessa men naturligtvis finns det.
  • Gemensamma utrymmen: om gemenskap och grannar är viktiga för dig, har lägenheten du tittar på några delade utrymmen dit du kan gå för att träffa andra människor som bor i byggnaden?
  • Förvaring: de flesta flerbostadshus har förråd tillgängliga, men alla har inte det.
  • Utomhusutrymme: vissa lägenheter har en uteplats, terrass eller balkong.
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!