Hur man Använder Kemiskt trä [Steg-För-Steg]

Kemiskt trä är ett inte brett använt, men det är något väldigt praktiskt tillbehör som du kan ha stor användning för. Kemiskt trä har många namn och är även känt som träspackel, träfyllnadsmedel, reparatationsmassa, och så vidare.

Använd kemiskt trä för att reparera repor, flisor, spår, jack, och andra ytfel i möblerna och trädekorationer i ditt hem, snabbt och effektivt.

Dåligt repade trägolv, ruttna fönsterramar, flisade möbler. Dessa är vanliga problem som kan vara tidskrävande och dyra att reparera. Eller så kan de hanteras snabbt och prisvärt av husägare som vet hur man använder kemiskt trä. Om du aldrig har jobbat med de här sakerna förr blir du glad att höra om denna väldigt praktiska metod.

Kemiskt trä är enkelt i konceptet och lätt att applicera och gör underverk för att avhjälpa ytfel i ett stort, varierat utbud av hushållsartiklar.

Vilken typ av kemiskt trä ska du använda?

Målningsbart kemiskt trä är mottagligt för målning så att när du har applicerat produkten kan du måla över den för att säkerställa att den reparerade delen matchar resten av biten som du fixar.

Vanligtvis kan vattenbaserat kemiskt trä också färgas (eller målas), men till skillnad från andra produkter i samma kategori är dessa speciellt formulerade för användning inomhus. Vanliga applikationer är gjutning, paneler och skåp.

Tänk på: kemiskt trä bör endast användas vid ytliga reparationer för repor och mindre jack, inte stora skador som kräver utbyte av delar.

Vid första anblick kan det vara en rörig process att använda kemiskt trä, men exakta resultat är inte bara möjliga, de är faktiskt ganska lätta att uppnå.

Det är dock viktigt att notera att kemiskt trä är avsett för ytliga problem, såsom repor och märken. Om skadorna kräver en reparation kan kemiskt trä inte ersätta detta. Som sagt, det finns ingen brist på sätt att använda träfyllmedel för att förbättra utseendet på både praktiska och dekorativa element som har sett bättre dagar.

Nedan går vi igenom hur du använder kemiskt trä steg-för-steg.

Slipa och rengör träytan som behöver repareras

Börja med att förbereda ytan som du ska applicera kemiskt trä på. För det första betyder det att du tar bort lösa bitar av trä eller fläckar av färg. Slipa därefter eventuella grova kanter i eller omedelbart intill det skadade området du vill reparera. Slutligen, rensa bort allt kvarvarande damm och skräp med hjälp av en fuktad duk.

Applicera kemiskt trä med en slev

Börja vid kanten av det skadade området och tryck in träspacklet i fördjupningen. Överfyll lite för att möjliggöra att spacklet krymper när det torkar. När du har applicerat så mycket som nödvändigt, släta över det fyllda området med en ren del av en spackel.

Låt träspacklet torka helt

Kontrollera förpackningens tillverkarrekommendationer om hur mycket tid det krävs för att träspacklet ska torka. Beroende på applikationens djup kan det ta allt från 15 minuter till åtta timmar.

Slipa det fyllda området

Nu är det dags att slipa i det fyllda området så att dess höjd är i jämnhöjd med det omgivande träet. När det är torrt, arbeta med en lätt hand för att slipa området jämnt. När du kör handen över både de oskadade och nyfyllda delarna av föremålet du fixar, ska du knappt känna något.

Slutför projektet genom att använda ditt val av utseende

I de flesta fall kommer målet att göra reparationen praktiskt taget obemärkt. Så om du har arbetat med en vitlackerad vit målning är det helt enkelt en fråga om att måla över det fyllda området i samma nyans.

Färgade bitar är svårare att hantera. För bästa möjliga matchning rekommenderas att du tar lite kemiskt trä på en bit skrot. Vänta tills den har torkat och testa sedan fläcken för att se hur den ser ut. Beroende på testresultaten kan du sedan välja att tunna ut fläcken, använda en annan färg eller (om du har en tillräckligt nära matchning) fortsätt att applicera färgen på det föremål som du nu har fixat.

Osmo Träspackel 7305


Kemiskt trä träspackel

Gör eget träspackel

För att göra ett mångsidigt kemiskt trä gratis, ta bara och kombinera trälim med sågspån. Som andra träfyllmedel kan du färga eller inte färga det, men färgen kommer sannolikt att vara lite annorlunda än det omgivande träet.

Superlåga priser på utvalda produker hos proffsmagasinet!
Superlåga priser på utvalda produker hos proffsmagasinet!