Hur man Använder en Fogpistol Steg-För-Steg

Att lägga fog är ett centralt arbete inom bygg och renovering, och med det sagt har du säkert kommit över fogpistolen som gör arbetet med att lägga fog snabbare och mer effektivt.

Men hur använder man en fogpistol?

Fogning är en av de enklaste och mest prisvärda renoveringssätten. Genom att foga oönskade sprickor på platser som fönster och badkar med fog kan du förhindra problem med saker såsom mögel, läckor och kryp. Dessutom kan det förhindra att luft passerar genom sprickorna runt otäta fönster och dörrar och i slutändan sänker energikostnaderna. Allt som krävs är bra mål och tålamod.

Innan du börjar är det viktigt att se till att du har rätt fog. Vilken typ av foder du ska ha beror på vilken typ av jobb du gör. För ett inomhusjobb någonstans som utsätts för mycket vatten, som ett badkar, vill du ha en silikonfog som fungerar som ett tätningsmedel och som också stöter bort fukt – ett bra skydd mot mögel.

Fogpistoler

Var lika uppmärksam på att välja rätt fogpistol. De dyra batteridrivna alternativen är trevliga, men husägare kan få professionella resultat med en enkel, prisvärd manuell fogpistol. Det här är dock inte där vi rekommenderar att du lägger dina besparingar. Fogpistoler är inte dyra, men de super billiga alternativen kan vara lågkvalitativa eller gå sönder halvvägs genom ett jobb. Spendera den lilla summan extra pengar på en pålitlig och robust modell för längre hållbarhet och högre precision.

Hur du använder en fogpistol steg-för-steg


Steg 1

Ta bort all gammal torkning, färg, mögel eller rost runt området du ska täta. Du kan använda verktyg som en spackel eller stålborste för att rensa befintligt skräp. En dammsugare kan också vara användbar för att suga upp svåråtkomlig skräp. Torka sedan ordentligt av det med vinäger, flytande kalkborttagare eller blekmedel. När området är rent måste du låta det torka helt. Detta är ett viktigt steg: Om du låser in fukt med ditt fogningsjobb kan det leda till mögel.

Steg 2

Förbered området för fogning. Om detta är ett inomhusjobb, som vid en dusch, applicera målarband på området. Ta dig tid att smidigt applicera ett tejpstycke både ovanför och under linjen du vill fästa, vilket ger dig ungefär en åttondels tum utrymme på båda sidor om sprickan. Det gör dina linjer renare och mer estetiska.

Steg 3

Skär upp fogröret med en sax. Öppningens storlek beror på uppgiften som du ska utföra. För precisionsjobb som badkar, vill du ha en fin öppning genom att skära röret i en 45 graders vinkel nära toppen av det spetsiga munstycket. För grövre jobb som att applicera lim kan du göra en större, rak skärning i mitten eller botten av munstycket.

Använd sedan något skarpt som en spik eller stift för att sticka igenom öppningen och den inre fogen.

Steg 4

För att ladda en fogpistol trycker du på avtryckaren på handtaget och drar sedan metallstången hela vägen tillbaka. Varje pistol är lite annorlunda, men antag att kroken på baksidan av spärrpistolen måste vara vänd nedåt i 90 graders vinkel när du drar tillbaka den. Sätt tillbaka det nya röret med fog med stången tillbaka.

Placera fogrörets plana bas på pistolens baksida och låt sedan munstycket vila på sin plats på pistolens framsida. Tryck sedan försiktigt tillbaka metallstången så långt det går.

Steg 5

Gör ett test på ett papper innan du börjar. Håll pistolen i en 45 graders vinkel och tryck försiktigt på avtryckaren för att bilda en foglinje. Du måste fortsätta att trycka lätt på avtryckaren när du trycker ut en ny remsa. Tryck på avtryckaren och rör dig i medel/jämn takt. Om du rör den för långsamt kommer fogningen blir klumpig, och för snabb kommer den blir tunn och ojämn.

Om du upptäcker att du har dragit avtryckaren hela vägen tillbaka och fogen slutar komma ut ur pistolen, börja på nytt, försök att inte låta för mycket fog samlas på samma plats.

När du har en känsla för flödet, applicera försiktigt fogen på din yta. Försök att hålla din rörelse längs linjen så stabil och konsekvent som möjligt.

Steg 6

Så snart du har fogat färdigt, släta över tätningen med ett efterbehandlingsverktyg, en isbit eller ett figer eller en sked doppad i lite vatten. Detta lätta tryck som appliceras av ett smidigt verktyg ger dig de jämna linjerna som ger professionellt utseende.

Steg 7

Städa upp direkt. Dra av tejpen i en stor, svepande rörelse och låt fogen torka torka oskadd. Fogröret bör specifikt informera om hur lång tid det tar, men de flesta torkar inom 24 timmar.

Ta del av kampanjpriser på utvalda produkter hos Proffsmagasinet. Erbjudanden i kampanjen gäller fram till den 8 december!
Ta del av kampanjpriser på utvalda produkter hos Proffsmagasinet. Erbjudanden i kampanjen gäller fram till den 8 december!