Hur din Heminredning kan Avslöja den Sanna du

Varje hem, oavsett om du inreder ditt eget utrymme eller hyr någon annans, har inslag av det som får dig att bocka, eller till och med det som håller dig tillbaka, inbäddat i din inredning.

Många studier har visat de psykologiska och känslomässiga effekterna av designelement som färg, belysning och inredning. Utrymmet runt omkring oss påverkar definitivt vårt humör, och hur vi väljer att inreda det säger mycket mer om den person vi är än vi inser. Detaljerna i vår heminredning berättar en historia, inte bara om våra liv, utan om våra övertygelser, vanor och innersta värderingar. Här är några sätt som din heminredning kan skicka ett meddelande om vem du är.

Hur organiserar du ditt utrymme?

Oavsett om du föredrar en öppen planlösning eller naturligt packar i rum med mer grejer och mindre utrymme, kan dina val forma ditt humör.

Rum som verkar rymligare har den psykologiska effekten att de är avkopplande och lugnande på ett sätt som stimulerar kreativiteten, medan rum som verkar nära ökar brådskan och produktiviteten, men också stressen. Skräp skapar alltid en illusion av mindre utrymmen, men sterila utrymmen som inte har någon personlig touch verkar ovälkomnande.

Tänk på allt detta när du tittar på ditt eget hem – ser ditt vardagsrum ut som ett museum eller som om någon faktiskt bor i ir? Är ditt sovrum din avkopplande glada plats eller en trång, stressig zon?

Ett mycket rymligt rum kan bli trångt med fel inredning, och ett litet rum kan utökas med rätt vändningar av färg, skuggning och belysning.

Vad är Färgerna på ditt hem?

Miljontals dollar har spenderats på att studera effekten av färg på design för reklam, restaurangdesign och mer. Varför? Eftersom färger förmedlar en djup känslomässig respons.

Finansbolag använder till exempel djupgröna och guldfärgade nyanser för att associera sig med pengar. Brådskande skyltar, såsom försiktighet eller stoppskyltar, är nästan alltid i alarmerande rött. Samma principer kan tillämpas på de färger du använder i din inredning:

Grönt och brunt, såväl som ljusblått, kan vara mycket lugnande, lämpligt för vardagsrum och sovrum, men inte något du vill ha på ett kontor.

Vit kan vara väldigt sterilt, men härdat med färgstänk kan också vara mycket välkomnande och får utrymmen att se större ut.

Apelsiner och gula färger är väldigt glada, men också väldigt energigivande, så inte för ett rum du vill vara lugn i.

Vilka färger du använder avgör hur dina rum vänjer sig, på grund av hur ditt undermedvetna reagerar känslomässigt på färgerna. Utomstående kommer att ha väldigt liknande reaktioner på dessa färger, så hur färgen uttrycks i din inredning säger mycket om dig.

Var delar du saker du älskar?

Personliga föremål som du visar säger uppenbarligen mycket om dig, men vet du hur mycket de egentligen säger? Konstverk, krimskrams och till och med vilka böcker som finns på dina hyllor skickar ett mycket personligt meddelande till besökarna om vem du är och vad du värdesätter.

Är dina väggar och bokhyllor täckta av konst och litteratur, eller teckningar med krita och barnböcker? Finns det familjebilder överallt, eller affischer och krimskrams? Hur ens hus är inrett säger oss också mycket om den personens dagliga rutin. Har matbordet alltid kuvert eller finns det snacks runt om i huset? Har din kaffebryggare en timer? Allt detta kan berätta mycket om din dagliga rutin.

Den beröring av dig

Den mest uppenbara delen av design är designern – du. Att veta vilket budskap du vill skicka till världen med din heminredning kommer att vara den avgörande faktorn för mycket av resten, på gott och ont.

Du kanske har en idé som utvecklas till en annan – dina strävanden efter en akademisk bokhylla har undergrävts av det faktum att dina trasiga romanska romaner fortsätter att pressa de vetenskapliga böckerna i ryggen – men allt är baserat på din vision om vem du vill vara, och hur nära det smälter samman med vem du är.

Din heminredning är nästan som en hyllning till din existens; ackumuleringen av alla dina ägodelar ordnade på ett sätt som speglar vem du är och hur du lever. Den gör ett uttalande om vem du är, vad du värdesätter i ditt liv och familj, och till och med djupt personliga detaljer, som din dagliga rutin. Ta en titt på din heminredning – vilket budskap skickar du till världen?

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!