Hur du får ditt hem att se vintage och Klassiskt ut

Ordet “vintage” har använts för att beskriva en rad saker från viner och ostar till kläder för både män och kvinnor. Det har också använts för att beskriva möbler, konst, inredning och arkitektur. I dagens samhälle förknippas termen ofta med hem som har gott om rustik charm.

Vintage stil handlar om att blanda gammalt med nytt; hitta sätt på vilka du kan kombinera traditionella föremål som möbler eller antika dekorationer med moderna stilar som en minimalistisk design eller moderna möbler. Med lite kreativitet och ett öga för detaljer är det möjligt att leva i vintagestil i alla hem. Här är några tips på hur du kan få ditt hem att se vintage ut:

Skaffa antika tillbehör

Det bästa sättet att börja är att leta efter accessoarer som har ett vintageutseende. Du kan uppnå denna effekt genom att välja föremål i antik stil, såsom ljuskronor och kandelaberlampetter, utsmyckade väggspeglar, oljelampor, bufféskåp och soffbord med intrikat snidade ben. Du kan också hitta små dekorativa föremål som vaser i vintagestil, figurer, ljusstakar och så vidare.

Nyckeln är att inte köpa föremål som är för nya. Leta efter robust metallarbete eller tecken på slitage på träbitar. Kinesiska antikviteter är bra alternativ att överväga. Var inte rädd för att blanda olika stilar tillsammans. Antika tillbehör behöver inte hållas ihop. Försök att kombinera delar som är mer moderna med några som är äldre för ett unikt utseende.

Använd vintagemöbler

Det kan också hjälpa att använda antika eller vintagemöbler i ditt vardagsrum, matplats och sovrum för att skapa en unik stil. Hitta bitar som skänkar och skåp med intrikata sniderier, bord med robusta ben och kuddar med krusiduller eller tofsar. Du kan också hitta stolar i vintagestil, fåtöljer, soffor, sängar, byråer, garderober, skrivbord, matbord och matstolar.

För bästa effekt är det viktigt att du använder möbler som har karaktär eller tecken på slitage. Du kan dock ge dem ett modernt utseende genom att använda överdrag eller överdrag med geometriska former.

Blanda och matcha stilar

Det är väldigt enkelt att få ditt hem att se vintage ut om du blandar och matchar stilar. Den här metoden låter dig kombinera det gamla med det nya på ett sätt som är både snyggt och funktionellt. Om du till exempel har en modern soffa, blanda ihop den genom att lägga till ett antikt soffbord eller ett utsmyckat sidobord. Du bör också överväga att använda mattor, gardiner eller väggmålningar för att binda ihop rummet.

Kom ihåg att vintageinredning ska vara personlig och ska spegla din individuella smak, så blanda bitar du gillar med de som talar till ditt hjärta. Var inte rädd för att ta risker; se till att du känner dig bekväm med det du gör. Vintage-stil kan vara ett skrämmande koncept för många människor, men om du tar dig tid att förstå grunderna och fokusera på det du gillar, är det möjligt att skapa en distinkt look. Försök att kombinera stolar i vintagestil med ett modernt skrivbord för att få ett knäppt utseende.

Använd högkvalitativa organiska material

För hem i vintagestil är det viktigt att du använder organiska material. Ju naturligare materialen är, desto lättare blir det för dig att uppnå en mer rustik stil. Om du vill få ditt hem att se vintage ut, välj möbler gjorda av massivt trä eller lera istället för tillverkade produkter som partiklar eller spånskivor.

Om du vill lägga till en rustik look till ditt vardagsrum, använd golv av massivt lövträ eller kakel. I sovrummet bör du överväga att använda ekologiska sängkläder och linne. För en mer plysch effekt, prova att lägga till några kuddar med tofsar eller krusiduller som passar in i din vintagestil. Leta efter stycken som är handsnidade, handvävda eller gjorda av naturliga tyger.

Använd naturliga färger och texturer

Det är också viktigt att använda organiska färger och texturer. Välj möbler med ljust trä eller andra naturliga material som lera eller keramik. Du bör också leta efter bitar som har en distressed finish, eftersom dessa kommer att ge intryck av ålder.

När det gäller dina väggar, välj färger som är naturliga som ljusbruna och krämer. Du kan också överväga att använda blommiga tapeter eller texturerat material som spets. Tanken är att inredningen ska vara organisk och återspegla en känsla av natur, snarare än en modern finish.

Kom ihåg att det är möjligt att få en vintagelook även om du föredrar mer moderna färger och texturer. Du kan fortfarande välja möbler med ett ekologiskt utseende, men du kan också välja möbler som är mer moderna. Till exempel kan du välja geometriskt mönstrade mattor för att lägga till en retro touch utan att ge avkall på ditt moderna tema. Gardiner med rått bomullstyg eller virkade överdrag till dina fåtöljer kan också hjälpa till att få en vintagelook.

Vintage-stil är inte bara för möbler. Du kan skapa en vintagelook i ditt hem genom att blanda och matcha olika stilar, använda naturliga färger och texturer, eller lägga till organiska material som trä eller lera till din inredning.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!