Hur du Underhåller ditt Tak under Varje Säsong för Bästa Hållbarhet

Vinter, vår, sommar och höst kommer varje gång med unika utmaningar som husägare måste ta itu med. Genom kallfronter och värmeböljor, regn, snö, slask och hagel kan bevarandet av din egendom belasta både ditt tålamod och din plånbok. Det är därför det är viktigt att lära sig hur du underhåller ditt tak under varje säsong.

Lyckligtvis har du resurser till ditt förfogande för att hjälpa dig att hantera dåligt väder. Även om du kämpar dig igenom en kylig, oförlåtande januari eller om du är halvvägs genom fuktigheten i juli. Ge inte upp.

Vi kommer att beskriva några enkla strategier för att hålla ditt tak i utmärkt skick under hela året. När vi går igenom viktiga uppgifter för varje säsong kommer du att se att lära sig hur du underhåller ditt tak är relativt enkelt och okomplicerat, så länge du följer några av förslagen nedan.

Vinter

Vinterväderskador är ofta dyra att åtgärda, så det är viktigt att förbereda taket om en kraftig snöstorm väntar i prognosen. De flesta förebyggande åtgärder är lätta att genomföra utan professionell hjälp. Om du har måttlig gör-det-själv-erfarenhet, kommer du att upptäcka att det inte är svårt att hantera många av dessa uppgifter själv.

Du bör börja med en inspektion, undersöka ditt tak för eventuella saknade bältros, dåligt tätade blinkande eller lösa ventiler. Om du är säker på att du kan byta ut dessa bältros och sköta om att blinka på egen hand, det borde du! Om det finns någon risk med att skala ditt hem är det dock bäst att delegera arbetet till en professionell.

När du går framåt, ta dig tid att rensa dina rännor och stuprör från eventuella ackumulerade löv och skräp. Ett hinder kan skicka regnvatten nerför dina ytterväggar, och i många fall kommer det in i dina innerväggar. Som en försiktighetsåtgärd, kanalisera regnvatten så att det hälls tre eller fyra fot bort från ditt hems grund.

  • Byt takpapp
  • Tätningsblinkande och ventiler
  • Rensa rännor

Vår

Våren är ett tillfälle att kontrollera ditt tak för eventuella skador som ditt tak kan ha ådragit sig under vintern. Vind, snö eller is kan orsaka tidigare omärkta sprickor eller sprickor i din bältros. Avsätt en timme för att utvärdera ditt taks skick och se till att du inte missar något.

Under mars, april och maj vill du vara extra försiktig med läckor. Ta initiativet till att hitta dem, spraya vatten över taket med din trädgårdsslang för att simulera en passerande dusch – se bara till att du inte trycker för mycket. När du blöter bältrosen, leta efter eventuella sårbarheter.

Var noga uppmärksam på åsarna, dalarna och korsningarna där två plan på ditt tak möts. När vatten rinner över dessa känsliga områden kan det ackumuleras och orsaka läckor. Du bör också leta efter problem i din skorsten, rör eller takfönster — alla läckagebenägna också.

Sammanfattning:

  • Kolla upp ditt tak för sprickor och sprickor
  • Sök efter läckor

Sommar

Sommarens värme och luftfuktighet är hårt mot ditt tak. Dunkande regn kan visa sig förödande om du inte har gjort de nödvändiga reparationerna. När du går in i de varmare månaderna är det viktigt att fixa eller byta ut eventuella lösa bältros och se till att allt är på rätt plats. Och det är bara början.

Vått väder främjar mögel- och algtillväxt och tär på dina bältros lite i taget. Om den lämnas oadresserad leder denna mögel och alger till slut till röta, vilket äventyrar ditt taks strukturella integritet. Du behöver dock inte låta det komma till den punkten, och du kan spraya ansamlingen med en kemisk lösning.

Du måste också överväga överhängande grenar från träd i din gård, och om kapellet har vuxit till en ohållbar storlek. Leta efter stora, tunga lemmar som kan falla på ditt hem. Om du ser en som är till och med lite riskabel, kontakta ett företag för att få den borttagen och borttagen.

Sammanfattning:

  • Byt löst takpapp
  • Bli av med mögel och algtillväxt
  • Trimma träd

Höst

Även om du regelbundet bör rensa dina rännor, fördubbla dina ansträngningar när hösten kommer . Det är bäst att sätta ett schema för att undvika förhalning, eftersom löv från de fallande träden kommer att byggas upp snabbt och överväldiga dig om du inte är aktiv. Alternativet är vattenskador.

Du tar också andra risker om du inte sköter dina rännor: De kan slita av din vägg om massan av löv och skräp blir för tung . Om vatten inte kan passera kommer det att stagnera och locka till sig skadedjur som använder de stående poolerna för att fortplanta sig. Med andra ord är rännstensrengöring en prioritet som du inte har råd att ignorera.

Annars är hösten den perfekta tiden att förbereda för vintern, och du bör ta kontakt med någon som kan utföra en professionell inspektion. Även om du kanske har ett grundläggande grepp om hur du underhåller ditt tak, är det bäst att få hjälp när du behöver det. I de flesta situationer sparar det dig mer pengar än det kostar.

Sammanfattning:

Rensa rännorna

  • Schemalägg en inspektion
  • Hur du underhåller ditt tak

Veta hur du underhåller ditt tak tak under varje säsong är en avgörande del av husägande. Under vintern, våren, sommaren och hösten är underhållet din plikt, och även om det inte alltid är lätt – och det är väldigt sällan roligt – har du en fastighet att ta hand om.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!