Hur du Förbereder ditt Golv innan du Installerar Laminatgolv

Laminatgolv är ett prisvärt och attraktivt alternativ för att uppgradera ditt hems golv. Den finns i olika strukturer och färger som passar din inredning, plus att den är hållbar och lätt att underhålla.

Du kan installera laminatgolv i de flesta rum i ditt hus men det är inte tillrårekommenderat att lägga denna typ av golv i badrum och tvättstugor eftersom de vanligtvis har en hög fuktnivå som gör laminatet mer utsatt för skador.

Korrekt förberedelse av det befintliga golvet är viktigt för att säkerställa en felfri installation av ditt laminatgolv. Nedan följer en steg-för-steg-guide om hur du förbereder ditt golv innan du installerar laminatgolv. Den här guiden täcker följande avsnitt:

  • Kontrollera fuktnivåerna
  • Jämna golvet
  • Underklädda dörrlister och dörrstänger
  • Rengör golvet
  • Lägg en fuktbarriär
  • Aklimera laminatgolvet till rummet där det kommer att installeras

Kontrollera fuktnivåerna

Eftersom den inre kärnan i laminatgolv är gjord av trä är det viktigt att se till att fuktnivån i undergolvet är låg. Detta beror på att om någon fukt kommer i kontakt med träkärnan i laminatplankorna, antingen genom klyvning eller sprickor, kommer den att få kärnan att expandera, vilket får laminatgolvet förstöras.

Ett undergolv med fukt gör laminatgolvet mottagligt för denna typ av skada. För att se till att du inte utsätter ditt nya laminatgolv för dessa förhållanden måste du kontrollera ditt undergolv för fukt. Se därför till att göra ett fuktprov innan.

Om du har ett undergolv i betong kan du kontrollera fuktnivåerna med ett “arkprov”. Allt du behöver är lite tejp och plastfolie, som du behöver klippa till en 60x60cm kvadrat. Se till att betongen där du tänker placera plasten är fri från stående vatten eller vattenpölar eftersom detta kommer att skapa dåliga testresultat.

Fäst sedan plasten ordentligt på betongen med tejpen och tryck ner alla sidor av tejpen för att förhindra att fukt tränger ut.

Kontrollera plasten efter 48 timmar för att se om det finns fukt på insidan av plasten.

Om du har ett trägolv i trä kan du enkelt kontrollera fuktnivåerna på ditt undergolv med en fuktmätare för att mäta fuktnivåerna. Vi har gått igenom de bästa och mest populära fuktmätarna här.

Alternativt, om du är osäker på dina resultat, kan du alltid låta en specialist kontrollera golvets fuktnivåer åt dig.

Plana golvet

Använd ett vattenpass eller liknande för att avgöra om golvet är plant. Laminatet passar inte perfekt om golvet är ojämnt. Fyll i eventuella hål eller gropar om du har betonggolv med betongutjämnare eller använd en betongkvarn för att plana ut eventuella upphöjda områden. Se till att säkra alla lösa brädor ordentligt och om det finns utskjutande skruvhuvuden och spikar, skruva ner dem för att vara på samma nivåer som resten av golvet.

Om dina trägolv är särskilt ojämna eller skadade, kan du behöva ringa en snickare för att genomföra korrigeringen och reparationen innan du lägger laminatgolvet.

Dörrlister och dörrkarmar

Bestäm om det finns tillräckligt med utrymme för att dörrarna ska kunna öppnas när du har installerat det nya golvet. Om inte, trimma dörren och dörrkarmen för att passa den upphöjda golvnivån.

Rengör golvet

Damm och smuts kan orsaka ojämnheter i laminatgolvet och i vissa fall kan det orsaka ett klickljud när det nya golvet har installerats. Använd en kvast eller en dammsugare för att rengöra undergolvet grundligt och noga.

Lägg en fuktbarriär

Om du installerar laminatet ovanpå betonggolvet eller något annat undergolv som är utsatt för fukt, lägg en fuktbarriär ovanpå undergolvet innan du installerar laminatet för att skydda det från fuktskador. Det ger också extra isolering på golvet vilket gör det bekvämt att gå på. Du kan också installera ett underlag på undergolvet för att fungera som en fuktbarriär om dina laminatplankor inte följer med. Det finns många olika fukt-och isoleringsmattor som du kan välja mellan för ditt laminatgolv.

Aklimera laminatgolvet till rummet där det kommer att installeras.

När du installerar nytt laminatgolv måste du anpassa det till dess nya miljö så att det kan anpassa sig till de nya fukt- och temperaturförhållandena. Att hoppa över detta steg kan innebära att ditt helt nya laminat krymper eller expanderar och snedvrider sig efter installationen eftersom det anpassar sig till nya fuktnivåer och temperatur.

Lämna laminatgolvet i de rum som de kommer att installeras i i 48-72 timmar. Följ alltid tillverkarens anvisningar. Detta viktiga steg gör att ditt nya laminat kan acklimatiseras till temperaturen och luftfuktigheten i rummet och säkerställer en perfekt passform på undergolvet.

Ditt rum är nu klart för installation av laminatgolvet.

Om du följer dessa steg kommer ditt laminatgolv att fortsätta att ha en perfekt och har en vacker finish.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!