Hur Man Isolerar Fönster [Bästa tips & Guide]

Att isolera fönster är en lämplig åtgärd för alla hus, speciellt i kallare klimat såsom Sverige för att eliminera att det drar och för att maximera värmebehållningen och på så sätt spara pengar i elkostnader.

Under den kallare säsongen kan mycket värme släppas ut genom glasrutor såväl som genom sprickor eller luckor runt fönsterkarmen som ökar din elförbrukning och gör det kallt inomhus.

Studier har funnit at ett genomsnittligt hem kan förlora så mycket som en tredjedel av sin energi till följd av dålig fönsterisolering. Lyckligtvis finns det flera sätt att mildra denna förlust. Följ dessa bästa metoder för hur du isolerar fönster, och minska drag och dina elkostnader.

Isolera fönster exteriört

Decennier av exponering för elementen kan slita bort ett av dina huvudsakliga försvar mot värmeförlust: yttre tätning. När detta börjar smula och bli gammalt kan det börja bildas sprickor runt fönsterkarmen. Om du känner att drag kommer från dina stängda fönster, vidta snabba åtgärder för att byta ut den yttre tätningen längs fönsterkarmarna.

STEG 1

Kontrollera vädret innan du påbörjar processen. För framgångsrik applicering av tätning vill du ha bra väder i 24 timmar – ingen snö eller regn – och helst temperaturer över 7 grader.

STEG 2

Använd en stark spackel för att skrapa bort den gamla fogen och färgen från fönsterkanterna . Torka sedan av ytan från eventuella rester med en fuktig trasa. Låt ytan torka i några timmar så att den nya tätningen lätt kommer att fästa. Det är bäst att starta projektet tidigt på dagen för att ge tillräckligt med torktid. Du kan också låta den torka över natten, men beroende på utetemperaturen kan det vara kalla nätter efter att ha skrapat bort den gamla tätningen.

STEG 3

Ladda din fogpistol med silikontätning för utomhusbruk och håll den i 45 graders vinkel för att komma djupt in i sprickorna runt fönsterkarmen. Applicera en fast, kontinuerlig sträng av fog mellan karm och sidospår, hela vägen runt fönstret. Varje tätning som suger ut ur sprickan ska tryckas in försiktigt med en spackel. Låt detta härda över natten för att ge bästa skydd mot vind och fukt.

Isolera fönster interiört

Skärmen – den del av fönstret som rör sig för att öppna och stänga – är den plats som de flesta fokuserar på när de försöker förbättra fönsterisoleringen. Även om det är viktigt att isolera här, försumma inte själva glaset eller ignorera andra dragbegränsande lösningar. Ta ett tredelat tillvägagångssätt för att isolera insidan av dina fönster genom att använda väderlist, fönsterfilm och energismarta fönsterbehandlingar.

STEG 1

Om dina lister är slitna eller sönder, är det dags att ta bort och byta ut dem. Självhäftande lister kan enkelt dras upp för hand. Om listen fästs med spik eller skruv, måste du dock först ta bort fästelementen med en hammare eller borr innan du kan lyfta bort den. När du har dragit av den, torka av fönsterbågen med en fuktig trasa eller pappershanddukar och hushållsrengöring. Låt det torka ordentligt.

STEG 2

När du väljer ersättningslister ska du noga överväga fördelarna och nackdelarna med varje material. Som med många byggmaterial får du vad du betalar för när det gäller livslängd. Skum med självhäftande skum och avtätning av rörformade packningar är både kostnadseffektiva kompressionstätningar som fungerar pålitligt och ger tre till fem års skydd mot kyla.

Mät din list noggrant och skär sedan den valda listen till lämplig längd. Börja så nära du kan på änden av ena sidan av skärmen, ta bort eventuell självhäftande baksida och tryck sedan försiktigt listen på plats och ta dig försiktigt till andra änden.

STEG 3

Med den nya listen på plats vill du fördubbla dina ansträngningar med en isolerande fönsterfilm. Förutom att behålla upp till 55 procent av ditt hems värme på vintern, reflekterar denna typ av fönstertäckning värme och hindrar UV-strålar från att passera genom otäckta fönster-sänker inomhustemperaturen på sommaren och sparar energikostnader året runt.

Innan du fortsätter, kontrollera om dina fönster fortfarande omfattas av garantin; tillsats av fönsterfilm kan ogiltigförklara garatin. Om du är klar, välj den bästa kvalitetsisolerande fönsterfilmen du kan hitta. Billiga versioner kan få fönstrena att verka mörkare och till och med suddiga. Även om det inte är en stor fråga för fönster i vissa rum, men för mer framträdande fönster, kanske du vill investera i film av högre kvalitet som orsakar liten eller ingen förlust av tydlighet och ljus.

Obs: Billigare metoder som ger en liknande isoleringseffekt innefattar värme-och-krympfilm eller till och med bubbelplast, men dessa är ofta mindre attraktiva alternativ som hindrar eller förhindrar användning av fönstren eller hindrar sikten. Dessa billiga lösningar kan dock vara effektiva, lättanvända och energieffektiva lösningar för källar- eller vindsfönster.

Oavsett vilken metod du väljer, varierar installationsanvisningarna från produkt till produkt. Börja i allmänhet med att tvätta fönsterrutorna så att inget damm eller ludd fastnar under appliceringen, följ sedan tillverkarens anvisningar för att fästa filmen.

STEG 4

För ett sista försvar mot värmeförlust och drag, häng tjocka gardiner i full längd. För bästa isoleringseffekt, se till att din gardinstång är installerad ovanför och sträcker sig förbi varje fönster på vardera sidan så att gardinerna täcker fönsterkarmen helt. Om den inte är korrekt installerad, gör justeringar av stångens position för att maximera värmebehållningen. Medan andra fönsterbehandlingar som persienner ger ett visst skydd mot drag, kan en uppsättning tunga gardiner som du drar igen efter skymningen minska värmeförlusten med upp till 17 procent.

Oavsett om du slutligen bestämmer dig för att slutföra bara ett eller alla dessa steg, kommer du fortfarande att dra fördelar. Ju fler lösningar du använder desto större värmehållande och energibesparingar kommer du att se, och kanske inte bara på vintern, utan året om.

Kampanj på skruvar, skruvdragare, sågar och annat som du behöver för att bygga en härlig trall till sommaren med upp till 45% rabatt på utvalda produkter!
Kampanj på skruvar, skruvdragare, sågar med upp till 45% rabatt på utvalda produkter hos Proffsmagasinet!