Bästa Hammaren – 11 Bäst i Test [Lista & Tips]

En hammare är ett måste i alla hem. Med detta verktyg hammarar du spikar, vilket är någonting som kan behövas för en rad olika byggen.

Hammare finns i många olika utföranden, i olika vikter och hanteringsmaterial. Inte minst finns hammare för en rad olika syften, och har därför olika designer. I denna artikel ska vi primärt gå igenom den klassiska hammaren, vilket är den vanligaste och mest använda bland både snickare och hemmafixare. Men vi kommer också att diskutera de andra olika hammare som finns så att du kan förstå vilken du kan behöva för just dina behov.

Oavsett om du är en hemmafixare eller en professionell snickare behöver du minst en bra hammare. Med det stora utbudet som finns på marknaden, hur väljer du rätt? Fortsätt läsa för att lära dig allt du behöver göra.


Bästa hammaren – hammare bäst i test

Nedan går vi igenom de bästa och mest populära hammarna. Hammarna nedan är den klassiska typen som används mest frekvent för många olika syften och arbetsområden som alla bör ha i sin ägo.


Hultafors Snickarhammare Hobby 16OZ

Detaljer

 • Stålskaft
 • 2-komponentshantag
 • Stabilt och bekvämt grepp


Vaughan Snickarhammare V3 Solidstål

Detaljer

 • Rekyldämpad hammare
 • Solitt patenterat I-Beam stålskaft
 • Utformad med djupt V-format huvud som reducerar vibrationerna och ökar komfort
 • Spikutdragare på ena sidan av huvudet
 • Kraftfull magnetisk spikhållare
 • Bekvämt och ergonomiskt  handtag med luftkuddar


Vaughan Snickarhammare 24FS Glasfiber

Detaljer

 • Glasfiberskaft
 • Patenterad rekyldämpning  absorberar vibrationer
 • Maximal styrka i skaftet
 • Ergonomiskt handtag i PVD för god komfort
 • Högkvalitativt med lång livslängd


Hultafors Snickarhammare TC

Detaljer

 • Smiden i ett stycke för ökad hållbarhet
 • Vibrationsdämpande
 • Bra grepp om spikar utan att lämna märken tack vare en tunn stark klys
 • Ergonomiskt handtag


Bahco Snickarhammare 429

Detaljer

 • Rörformigt stålskaft
 • Stötabsorberande handtag
 • Klassisk och högkvalitativ hammare


Bahco Snickarhammare 428

Detaljer

 • Klohammare
 • Glasfiberskaft
 • God stötabsorberingsförmåga
 • Ergonomiskt och greppvänligt handtag


Snickarhammare 20 OZ ETC

Detaljer

 • Ovalt rörskaft i stål
 • Ergonomiskt handtag med softgrip
 • Klassisk hammare


Estwing Snickarhammare E316C NYLO EST*

Detaljer

 • Bekvämt och ergonomiskt handtag
 • Klassisk design
 • Robust stålkonstruktion


Bahco Snickarhammare 529-16-XL ERGO

Detaljer

 • Tillverkat i ett stycke stål
 • Tvåkomponentsmaterial i handtaget gjutet direkt på hammaren för utmärkt grepp och komfort
 • Utmärkt styrka och hållbarhet


Stanley Hammare FMHT1-51275 Fatmax

Detaljer

 • Vibrationsdämpande grepp med mjukare material ger god komfort
 • 25% större perfekt träffyta


Hammare 07-480 8OZ

Detaljer

 • Soft grip handtag ger ökad komfort
 • Ovalt rörskaft av stål


Tips om hur du använder din hammare

Att hitta den perfekta hammaren är inte direkt raketforskning, men det finns några saker att tänka på med tanke på att det finns så många olika typer av hammare för en rad olika syften. Till exempel finns det stora och små hammare men också de med nya innovationer såsom hammare med spikhållare. Även om de klassiska är gjorda i stål och järn har många tillverkare börjat experimentera med nya material, såsom snickarhammare glasfiber.

Använd handtaget ordentligt, håll alltid i änden på handtaget. Att hålla nära huvudet minskar hammarens effektivitet och kontrollen kompromissas.

Att hålla hammaren korrekt förbättrar effektiviteten och komforten. Om du upptäcker att belastningen på handleden är obekväm, använd en lättare hammare.

Låt hela armen göra jobbet snarare än bara din handled.

Hammare

Hammare har andra användningsområden än att slå in spikar. Tänk på en hammare och det första du kommer att tänka på är förmodligen den klassiska klohammaren. Det här är det sista du behöver som möbeltillverkare. En klohammare är en hammare för byggare som är utformad för tungt arbete som timmerramning och nedläggning av golvbrädor, den varierar därför mycket från den klassisk hammaren.

Klon används för att dra ut spikar. Dessa hammare har vanligtvis ett hantag med läder eller mer vanligt, gummiliknande täckning på handtagen.

Möbeltillverkarens hammare är korshammaren. Dessa hammare är helt och hållet ett mer subtilt verktyg. Mindre och smalare versioner kallas vanligtvis stifthammare.

Spikartips

Matcha alltid hammaren till spiken när du spikar eller fäster. Det vill säga, har du en stor spik bör du använda en stor hammare, och tvärtom.

Å andra sidan kommer en stor hammare sannolikt att böja en liten spik. För det mesta kommer panelstiften att vara fixeringen som används.

När du använder spikar i vissa lövträd såsom ek är det viktigt att ta hänsyn till den färgning som kommer att uppstå när du använder järnspikar. Järnet i spiken kan reagera med saven i träet och orsaka en svart fläck.

När en spik hamras in i en bit trä gör den två saker. Den delar fibrerna och skapar en delning för att nageln ska passera och / eller den skär fibrerna och krossar materialet för att göra plats för nageln.

Denna åtgärd kan kontrolleras genom att ändra spikens form form. Ju skarpare den är desto mer troligt är det att spiken kommer att dela fibrerna och dela träet. Skarp spetsform är det som gör att de kan tvingas in i trä förvånansvärt nära slutet utan att klyva. Deras spetsprofil är antingen en mycket trubbig kil eller bara en platt ände.

Klohammare

Detta är den vanligaste och vanligaste hammaren. Klohammare är det bästa valet för hemmafixare och ett redskap som kan komma väl till hands för många olika syften.

Slägghammare

Detta är en stor hammare som används för tung hamrnig eller för att bryta betong. En slägghammare har vanligtvis en hög vikt för att göra det lättare att utföra sitt syfte på ett enkelt sätt.

Gipshammare

En gipshammare är utformad för att driva in gipsspikar. Hammarens ansikte är krönt eller konvex. Det krönta ansiktet gör att du kan sätta spik utan att krossa gipskärnan runt spiken.

Kulhammare

Denna typ av hammare har ett härdat ansikte på ena sidan och en rund “boll” på den andra. Den används för att forma metall och arbeta med mejslar och nitar.

Dessa typer av hammare har en rundad boll i ena änden som är bra för formning av metallplattor och för bultning. Generellt är de ganska små.

Klubba

Klubbor eller hammare med mjukt ansikte har plast-, gummi-, mjuka metall- eller träbultande ansikten som kan användas för att driva mejslar eller använda kraft på känsliga ytor. Utseendet på dessa hammare kan variera mycket beroende på typ och användning.

Här är några tips som hjälper dig att använda en hammare bättre:

För att minska risken för att böja en spik vid tungt arbete, försök att köra den med minsta möjliga hammarslag. Håll hammarhandtaget i slutet, inte i mitten. Håll din handled styv under slagen. Kom ihåg att alltid använda skyddsglasögon och gärna handskar.

När du hamrar en spik i lövträ, borra först ett pilothål, precis som för en skruv. Ett annat sätt att lindra en spik i lövträ är att smörja den med bivax eller liknande.

Om du knackar eller drar spikar behövs hammare i varje verktygslåda. Hammare tjänar många fler användningsområden än bara att slå in spikar och precis som alla andra verktyg kan köp av rätt hammare göra ditt liv enklare och hjälpa ditt projekt att bli bättre.

Vanliga frågor

När använder man en hammare?

En hammare är ett vanligt verktyg som används för att slå och driva in spikar och andra föremål i hårda ytor. De vanligaste användningsområdena är för byggnadskonstruktion, renovering, hantverk och hushållsprojekt.

Hammaren används vanligtvis för att sätta upp och reparera träkonstruktioner, såsom väggar, tak, golv och möbler. Det kan i vissa fall användas för att driva in spikar i murverk och betong, och för att slå ner och lossa föremål som är fästa med spikar eller skruvar.

Det finns olika typer av hammare med olika funktioner och utformning, som exempelvis klubba, spikhammare, med flera. Varje typ av hammare är utformad för att passa olika typer av projekt och material. Det är viktigt att välja rätt hammare för det specifika projektet och att använda den på rätt sätt för att undvika skador på verktyget och för att säkerställa en bra resultat.

Vilken hammare är bäst?

Det beror på vad du behöver använda hammaren för och vilken typ av projekt du ska utföra. För byggnadskonstruktion och renovering, rekommenderas en klubba eller en spikhammare med en tung och tålig klubba för att driva in spikar och skruvar i trä och murverk. För mindre projekt och hantverk kan en stifthammare eller en liten spikhammare fungera bättre. För att ta bort golv och för att slå ner föremål, rekommenderas en större och kraftfullare hammare som är lämplig för rivarbeten.

Det är också viktigt att överväga hammarens handtag, det är viktigt att det är bekvämt och ger bra grepp så att du kan använda verktyget utan att få ont i handen.

Det är viktigt att välja en hammare av hög kvalitet som är välbalanserad och välbyggd för att säkerställa att den hålla länge och gör jobbet effektivt.

Vilken är den vanligaste hammaren?

Den vanligaste hammaren är en snickarhammare med ett vanligt handtag. Den används ofta för allmänna byggnads- och träarbeten, snickeriarbeten, vardagliga hushållssysslor, med mera.

De finns i en mängd olika storlekar, utformingar, och används av både professionella och hemmafixare.

Hur tung är en hammare?

En vanlig hammare väger vanligtvis mellan 450 gram och 560 gram. Men det finns också hammare som väger mindre än 450 gram och tyngre än 560 gram. T ex finns det hammare som väger 230 gram och 910 gram och mer. Det beror på vilket syfte hammaren ska användas för. Tungare hammare används för tungt arbete medan lättare hammare används för mer precisionsarbete.

Hur länge håller en hammare?

Livslängden på en hammare kan variera beroende på hur den används och under vilka förhållanden den förvaras. En hammare som används regelbundet och förvaras på rätt sätt kan hålla i många år. Men en hammare som används hårt och förvaras dåligt kan behöva bytas ut snabbare.

Det är viktigt att se till att hammaren är i bra skick innan den används, inklusive att ha en bra handtag, rätt vikt och bra balans. Skadade hammare bör inte användas för att undvika skador på hammaren och olyckor på arbetsplatsen.

En vanligt förekommande orsak till att en hammares livslängd förkortas är att handtaget går sönder eller blir skadat. Det är viktigt att se till att hammarens handtag är i bra skick och byta ut det om det är skadat.

Så i sammanfattning, en hammars livslängd varierar beroende på hur den används, skötsel och förvaring, men en vanlig hammare kan hålla i många år om den behandlas och skötts ordentligt.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!