Bästa Spikutdragaren – 6 Bäst i Test [Lista & Guide]

Spikutdragare är inte ett så vanligt hushållsverktyg – men de kan vara extremt praktiska och användbara när du väl behöver dra ut en spik.

Det finns dock många olika modeller där ute, och att välja den perfekta modellen för ditt projekt är avgörande för framgång. Det kan vara svårt att hitta vilken modell du behöver – för att inte tala om det exakta verktyget du ska köpa.

På grund av detta har vi satt ihop denna kompletta guide till de bästa spikutdragare. Den innehåller recensioner, såväl som en köpguide till de bästa modellerna och allt du behöver veta när du ska göra ditt val.

Med den här artikeln kommer du att kunna välja den perfekta nageldragaren för dina omständigheter.

Vilken spikutdragare passar dig?

Att hitta rätt spikutdragare kan verka som en svår uppgift, men det är lätt att göra när du närmar dig det med rätt tänkesätt. Medan många börjar med att titta på priser, är en bättre idé att ta reda på vilken funktionalitet du behöver och fortsätta därifrån. Genom att ta reda på vilka funktioner du behöver för att få en bra upplevelse undviker du att hamna i en modell du inte gillar.

Gör en lista över spikutdragare som uppfyller dessa kriterier och välj sedan den billigaste, som ger bäst valuta för pengarna eftersom den ger en fantastisk upplevelse till lägsta pris.

Bästa Spikutdragaren

Nedan går vi igenom de bästa spukutdragarna på marknaden för alla olika behov och preferenser. Här finns alla spikutdragare bäst i test!


Dewalt DWHT0-55524 bräckjärn

Detaljer

 • Praktiskt bräckjärn med inbyggd spikutdragare
 • Robust konstruktion
 • 254mm långt

Hultefors Atle spikutdragare

Detaljer

 • Gedigen spikutdragare för utdragning av dycket och spik utan huvud
 • Greppar effektivt tak i djupt nedslagna spikhuvud
 • Designad för att kunna användas i trånga hörn
 • Total längd på  180 mm

Bahco 0021734 spikutdragare

Detaljer

 • Gedigen spikutdragare tillverkad i aducerat gjutjärn
 • Robust och bekvämt handtag
 • Smidda delar med specialhärdade käftar
 • Total längd på 450mm

Milwaukee 4932478250 spikutdragare

Detaljer

 • Spukutdragare på 254 mm/10″
 • Designad för att enkelt dra ut spik utan att skada materialet runtomkring
 • Bekvämt handtag som minskar vibrationer
 • Designad med fasad kant för att ge god åtkomst till spik som sitter hårt

Bahco spikutdragare 38

Detaljer

 • Gedigen spikutdragare
 • Designad med glidhantag som möjliggör enkel spikutdragning

Hultafors Spikutdragare 600G Atle

Detaljer

 • Lättanvänd och smidig spikutdragare i liten design
 • Kan dra ut 5-tums spik
 • Klarar av spikar som sitter djupt eller där skallen är av

Köparguide för spikutdragare

Precius som med alla verktyg finns det en mängd olika spikutdragare på marknaden i en stor mängd olika utföranden. Med det sagt finns ett antal saker du bör ha i åtanke när du ska göra ditt val för att hitta den spikutdragare som passar allra bäst för just dina behov och preferenser. Låt oss ta en titt.

Spikavlägsnande kraft

Det första du bör tänka på när du köper en spikutdragare är hur mycket spikdragkraft du behöver. Vissa modeller har möjligheten att gräva in i träet för att ta bort en spik som är inbäddad under ytan, medan andra bara fungerar om det redan finns ett visst utrymme mellan huvudet och träet nedanför.

Något att tänka på är att ju längre handtaget på spikutdragaren är, desto mindre kraft behöver du applicera för att få loss spiken. Vissa människor försöker att ta en genväg genom att slå spikutdragaren med en hammare för att dra ut spiken, men det kan vara dåligt för spikutdragaren och kan i onödan skada träet under. Med rätt verktyg kommer du att kunna ta bort spikar utan att använda en hammare.

Kompakthet

Den andra faktorn att tänka på är kompakthet. Om du bara ska arbeta med spikar i områden som har gott om spelrum, är det vettigt att skaffa en spikutdragare som har ett långt handtag som kan förvandla lite kraft till mycket action. Om du ska arbeta med snäva utrymmen, skaffa något mindre som på ett tillförlitligt sätt kan passa in i dessa utrymmen.

Tång vs spak stil

Kompakta spikborttagare finns i två varianter. Den första är tångliknande, som utmärker sig för att ta bort spikar uppifrån och ner, så det behöver inte mycket horisontellt spelrum för att fungera. Den andra är i spakstil, som kräver mycket horisontellt utrymme men behöver så lite som en tum eller två på höjden för att fungera.

Vilken spikutdragare passar dig?

Att hitta rätt spikutragare kan verka som en svår uppgift, men det är lätt att göra när du närmar dig det med rätt tänkesätt. Medan många börjar med att titta på priser, är en bättre idé att ta reda på vilken funktionalitet du behöver och fortsätta därifrån. Genom att ta reda på vilka funktioner du behöver för att få en bra upplevelse undviker du att hamna i en modell du inte gillar.

Gör en lista över spikutdragare som uppfyller dessa kriterier och välj sedan den billigaste, som ger bäst valuta för pengarna eftersom den ger en fantastisk upplevelse till lägsta pris.

Varför skulle jag behöva en spikutdragare?

Denna typ av verktyg kan användas för att ta bort spikar som är felaktigt placerade, böjda eller för långt in i träet. Att kunna ta bort spikar med så lite skada på träet som möjligt är viktigt i alla träbearbetningsprojekt, oavsett om du bygger ett nytt skjul eller river en gammal träveranda.

Kort sagt: Du kommer att behöva en spikutdragare när du behöver ta bort spikar med liten eller ingen träskada.

Spikutdragare VS baksidan av en hammare

Du kanske undrar om du ens behöver köpa en separat spikutdragare när du redan har en helt bra klohammare. Även om det är upp till dig vad du lägger i din verktygslådan, är det en bra idé att ha en dedikerad spikutdragare (eller två!) utöver din hammare. Detta beror på att baksidan av din hammare lämpar sig för en annan typ av spikutdragning än andra typer av spikborttagare.

Att använda baksidan av din hammare är:

 • ett bekvämt sätt att ta bort naglar på ett ögonblick medan du arbetar.
 • idealisk för “grovt” arbete där ett snyggt utseende inte är nödvändigt.

Nu finns det flera (och vi menar flera) typer av spikutdragare där ute. Vi kommer att diskutera detta mer i detalj senare, men låt oss nu täcka två mycket grundläggande typer: kattens tass och nappar.

En klo är bra för att ta bort tuffa “begravda” spikar, även om det kan skada träet under om du inte är försiktig. Nypor är bäst för “avslutande arbete” eller arbete som kräver ett rent utseende; denna typ av spikutdragare drar spikar genom den bakre delen av träet för att hålla framsidan snygg.

Beroende på hur ofta du planerar att dra spikar kan det vara klokt att ha ett par olika typer till hands. Ingen spikutdragare kan ta itu med varje enskilt jobb och att använda fel typ kan orsaka skada (för att inte tala om massor av frustration från din sida).

Vad du ska leta efter i en spikutdragare

Du vill inte ha vilken spikutdragare som helst i din verktygslåda, särskilt om du kommer att använda den ofta eller behöver den för din arbetsplats. Att köpa fel verktyg för jobbet kan orsaka en rad problem, från att skada träet till att inte kunna ta bort spikarna i första hand.

På grund av det stora antalet spikutdragare på marknaden idag, såväl som det stora utbudet av typer och design, kan det vara en skrämmande uppgift att handla efter en sådan. För att ge dig en hand, har vi beskrivit några grundläggande funktioner du bör leta efter i en nageldragare innan du fattar ett slutgiltigt beslut.

Manuell vs. maskindriven

När det kommer till manuella kontra maskindrivna spikutdragare, hittar du båda varianterna lätt tillgängliga på marknaden.

Som du kan föreställa dig kräver manuella avdragare mer ansträngning från din sida men är generellt mer mångsidiga och bekväma för en mängd olika behov av att dra spik, särskilt i trånga utrymmen.

Maskindrivna spikutdragare kräver inte så mycket fysisk ansträngning från din sida och gör ett mycket mer effektivt jobb med att ta bort spikar, speciellt för större projekt eller spikar som är särskilt svåra att ta bort. Den här typen är dock dyrare, skadar lättare och är inte idealisk för små arbetsytor.

Handtag vs. Inget handtag

Vissa spikutdragare kommer med ett handtag medan andra inte gör det.

De med handtag används genom att trycka på handtaget för att dra spiken fri.

De utan handtag används tillsammans med en hammare, där man driver avdragarens käftar närmare spikhuvudet med hjälp av hammaren.

Material

Vad kan vara värre än att få din helt nya nageldragare att gå sönder under första eller andra användningen?

För att undvika en situation som denna, se till att spikutdragaren du köper är tillverkad av bästa möjliga material. De flesta spikutdragarna är gjorda av någon typ av tung metall, såsom stål, aluminium eller till och med titan. Varje typ av metall har sina för- och nackdelar, men de skapar alla ett starkt och hållbart verktyg som du kan lita på.

Kraft

Kraften bakom ditt verktyg är en avgörande faktor för hur du kan dra ut spikar, särskilt de som är nedsänkta i träet.

När du överväger manuella utdragare bör du titta på handtagets längd. Ju längre handtaget är, desto mer kraft kommer du att kunna utöva och desto mer hävstångseffekt har du. Detta motsvarar mer total kraft och en mer effektiv spikutdragningsupplevelse.

För maskindrivna spikutdragaare mäts effekten i watt. De med mer kraft kommer sannolikt att slå plånboken lite hårdare – men om du har råd att slösa lite är det absolut rätt väg att gå.

Storlek & Vikt

Innan du köper en spikutdragare, fråga dig själv var och hur du planerar att använda den. Storleken och vikten på verktyget du väljer bör komplettera de omständigheter under vilka du kommer att använda det.

Till exempel är avdragare med långa handtag det perfekta valet men kommer bara att få jobbet gjort om det finns gott om utrymme att använda den. I miljöer med mindre utrymme tillgängligt (som när du tar bort spikar från ett trångt utrymme, som köksskåpet), är kortskaftade spikutdraagare bättre lämpade.

Utöver dessa faktorer, fundera på om du kommer att bära runt det här verktyget från jobb till jobb eller ha det i garaget tills ett projekt kommer upp. Lättviktsdragare tenderar att vara bäst när det gäller bärbarhet, oavsett handtagslängd.

Om du väljer en maskindriven spikutdragare, se till att den är lätt nog för dig att använda med lätthet och tillräckligt liten för att transportera vid behov.

Överväganden på arbetsytan

Den bästa spikutdragaren skulle vara den som kan få ut spiken utan att skada träet under. Detta kanske dock inte är möjligt då det finns väldigt få spikutdragare som kan ge dig en helt ren arbetsyta. Men du kan minimera skadorna genom att välja en spikutdragare som har runda och släta undergrävare. Du kan också använda utdragare som använder tryckluft för att ta bort spikarna, istället för traditionella verktyg av tångtyp.

Typer av utdragare

När du drar ut en spik måste brädan nå spikens huvud och klämma fast under den med spetsen från grävaren. För att få maximalt resultat med minimala skador på träet under bör du välja en spikutdragare som har smala spetsar som kan nå längst under spikhuvudet för att dra ut det. Samtidigt ska den också vara hård och motståndskraftig mot flisning för att bibehålla maximal funktionalitet.

Vanliga frågor

Hur får man bort spikar?

Det finns flera olika sätt att få bort spikar från trä, beroende på storleken och platsen för spiken. Här är några vanliga metoder:

 1. Använd en spikdragare: En spikdragare är ett verktyg som används för att plocka upp spikar. Du kan använda spikdragaren för att fånga spikhuvudet och dra ut spiken med en jämn, kontrollerad rörelse.
 2. Använd en klämpluggdragare: En klämpluggdragare är ett verktyg som används för att plocka upp och dra ut spikar och pluggar. Du kan använda klämpluggdragaren för att klämma runt spikhuvudet och dra ut spiken med en jämn, kontrollerad rörelse.
 3. Använd en hammare och mejsel: Om spiken sitter för tätt intill träet för att använda en spikdragare eller klämpluggdragare, kan du använda en hammare och mejsel för att få bort spiken. Slå försiktigt mejseln under spikhuvudet och kliva på den för att få loss spiken från träet.

Hur funkar en Spikutdragare?

En spikutdragare är ett verktyg som används för att plocka ut spikar ur trä eller annat material. Den består av ett handtag och en liten kloformad mekanism som kan öppnas och stängas med hjälp av handtaget. När klorna öppnas och placeras runt spiken och sedan stängs, griper klorna fast på spiken och drar ut den ur materialet. Det finns också mer avancerade spikutdragare som är elektriska och har olika inställningar för att passa olika typer av spikar och material.

Hur lång tid tar det för en spik att rosta?

Tiden det tar för en spik att rosta varierar beroende på flera faktorer, inklusive miljöförhållanden, spikmaterialet och hur väl den är skyddad. I allmänhet, rostar järnspikar snabbare än stålspikar eftersom järn är mer mottagligt för oxidation.

I en miljö med hög luftfuktighet och exponering för regn eller snö, kan det ta bara några veckor eller månader för en spik att börja rosta. I en torrare och skyddad miljö kan det ta flera år eller till och med decennier för en spik att börja rosta. Det är viktigt att notera att det är svårt att ge en exakt tid, det kan variera beroende på olika faktorer.

För att minska risken för rost och förlänga livslängden på spikarna, rekommenderas det att skydda spikarna med en rostskyddsbehandling eller måla över dem med en rostfri färg.

När behöver jag en spikutdragare?

En spikutdragare är ett verktyg som används för att ta bort spikar från trä eller andra mjuka material. Det är nödvändigt att använda en spikutdragare när du vill ta bort en spik från ett stycke trä eller annat mjukt material, till exempel:

 1. När du vill ta bort en spik som har blivit träffad fel eller som inte är längre nödvändig i ett projekt.
 2. När du vill återanvända ett stycke trä och spikarna i det måste tas bort först.
 3. När du vill göra reparationer på ett stycke trä eller annat mjukt material och spikarna måste tas bort för att kunna göra reparationen.
 4. När du vill ta bort spikarna från ett stycke trä eller annat mjukt material för att kunna rengöra det eller måla det.
 5. När du vill ta bort spikarna från ett stycke trä eller annat mjukt material för att kunna skära det eller skära det i delar.

En spikutdragare är ett användbart verktyg för de flesta DIY-projekt och byggprojekt där spikar används. Det gör det enkelt att ta bort spikarna snabbt och effektivt utan att skada träet eller det mjuka materialet runt spiken. Det kan också hjälpa till att undvika skador på händerna eller fingrarna, eftersom det kan vara svårt och farligt att ta bort spikar med bara händerna eller en hammare och mejsel.

t där spikar används. Det gör det enkelt att ta bort spikarna snabbt och effektivt utan att skada träet eller det mjuka materialet runt spiken. Det kan också hjälpa till att undvika skador på händerna eller fingrarna, eftersom det kan vara svårt och farligt att ta bort spikar med bara händerna eller en hammare och mejsel.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!