Ska man Spika eller Skruva Reglar?

När det kommer till byggen och snickerier används både spikar och skruvar flitigt. Men när du ska bygga reglar, ska du spika eler skruva dem?

Det egentliga svaret på den frågan är att du kan både spika och skruva reglar. Båda har sina för och nackdelar, och olika personer har olika preferenser. Vissa föredrar att spika reglar, andra föredrar att skruva sina reglar.

I denna artikel tittar vi närmare på fördelarna och nackdelarna med att skruva och spika reglar.

Spika eller skruva reglar?

När man ska välja det ena över det andra är det inte alltid tydligt. Faktum är att även proffs ibland befinner sig i ett problem som undrar om de ska spika eller skruva. Det finns ett antal saker att fundera på för att avgöra om du ska välja att spika eller skruva.

Projektstorlek och verktygsval spelar roll

Spikar föredras ofta för stora projekt, som installation av reglar och installation av trägolv, eftersom de vanligtvis är starkare och billigare än skruvar. Eftersom de flesta spikar har släta huvuden och axlar, sätts de in snabbt och enkelt med en hammare eller spikpistol.

Skruvar är däremot föredragna för små och medelstora projekt, som träbearbetning och terrassbearbetning, eftersom de ger mer kontroll vid insättning och utdragning. Manuella skruvmejslar kräver mer ansträngning eftersom de använder vridmoment (vridkraft) snarare än hammarens trubbiga kraft. Tack vare elektriska verktyg som sladdlösa borrmaskiner och slagnycklar blir skruvarna dock lättare och snabbare att installera.

Spikar föreras även också när man säkrar plywood för ytterväggar, installerar trägolv och fäster sidospår och tak. Vanliga spikar är ofta ett första val för inramning, konstruktion och snickeri.

Skruvar är bättre för tillfälliga jobb eftersom de skapar solida bindningar och kan tas bort lättare än spikar

Skruvar är en favoritfästningsmetod för träarbetare eftersom de till exempel kan användas för att bygga tillfälliga strukturer som styr och håller arbetet konsekvent. Men detta gäller givetvis inte för mindre projekt som att installera reglar. Skruvar är också bra för montering av hårdvara och trimning, för att skapa skåp och för att sammanfoga möbeldelar, som att fästa en bordsskiva på en bas. Eftersom skruvar orsakar mindre vibrationer – och mindre potentiella skador när de skruvas in är de också att föredra när du arbetar med mer känsliga material som gips.

Spikar har större flexibilitet och skruvar mer draghållfasthet

Draghållfasthet avser materialets förmåga att motstå brott under tryck. Detta gör skruvarna bättre för projekt när sammanfogade delar är under spänning eller bärvikt, som veranda räcken eller köksskåp. En annan fördel med skruvar är deras motståndskraft mot uttagstryck eller ytans benägenhet att dra isär. Med det sagt, fundera på vad du vill uppnå när du bygger dina reglar.

Med detta sagt är spikarna starkare än skruvar av samma längd och kan bättre motstå “skjuvtryck”, vilket är tendensen hos två sammanfogade delar att glida förbi varandra. För ditt nästa projekt, avgöra om sammanfogade ytor är mer benägna att glida eller dra ifrån varandra, använd spikar i det första fallet, skruvar för det senare.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!