Hur kommer du in i Byggindustrin? Den ultimata guiden

Byggbranschen är en av världens största industrier. Även om det har stått inför brist på arbetskraft de senaste åren, kommer det alltid att behövas människor behöver bostäder och företag behöver strukturer för att stödja dem. Städer kräver infrastruktur för att stödja sina medborgare.

För en utomstående observatör kan det tyckas som om branschen är utmanande att komma in i. Men om du gillar att arbeta med dina händer och vill ha den här karriären, låt inte hindren skrämma dig. Här är en steg-för-steg-guide som hjälper dig att förverkliga din dröm om att arbeta inom byggbranschen.

Hoppa till vår infografik om hur du kommer in i byggandet.

Hur du kommer igång med byggandet:

 1. Besluta ditt område – bostadsbyggande, kommersiellt, industriellt, eller ingenjör
 2. Få rätt utbildning – ett gymnasieexamen och en högskoleexamen eller handelsskola certifiering
 3. Få erfarenhet genom en lärlingsutbildning
 4. Volontär om du inte har den erfarenhet som behövs
 5. Bygg din karriär med certifieringar
 6. Förbättra din karriär med specialcertifikat
 7. Förbättra ditt CV

Bestäm ditt fält

Det finns gott om vägar du kan följa inom byggbranschen. En del av denna fördel är mångsidigheten. Du kan skapa din egen bana och sedan förverkliga den. För att börja på den här vägen måste du bestämma vilket fält du vill gå in på.

Detta val kommer inte att vara oåterkalleligt. Du kan alltid ändra det längre fram. Men det borde vara något du brinner för. Här är de viktigaste alternativen du kan välja mellan.

Hembyggnad och renovering

På bostadsnivå kan byggande förverkliga drömmar. När du arbetar med individer eller familjer kommer du att bygga bostäder eller andra bostäder. Du kan också renovera befintliga bostäder för att matcha husägarens idéer.

Det här fältet är stort, med olika typer av entreprenörer runt varje hörn. Du kan specialisera dig på allt du vill: snickeri, inramning, VVS, el och mer. Sammantaget kommer bostadsbyggande alltid vara ett relevant och nödvändigt jobb.

Kommersiell

Om du är intresserad av offentliga byggnader och strukturer är detta fält för dig. Lägenheter, bibliotek, museer, skolor och nästan alla andra offentliga byggnader du kan tänka dig är en del av kommersiellt byggande.

Du kommer att hjälpa samhället i dess tillväxt och väg framåt samtidigt som du utvecklar dina egna färdigheter och portfölj.

Industri

Är maskiner din grej? Älskar du att arbeta med kranar, ställningar och cementblandare? Det här fältet är dit du kan gå för att göra just det.

I den här byggsektorn kommer du att arbeta med strukturer som kärnkraftverk, oljeraffinaderier och alla andra konstruktioner som kräver tungt arbete. I slutändan kommer du att driva lokala ekonomier framåt med vad du än bygger.

Ingenjörsvetenskap

Till sist kan man gå in på ett byggfält som förbinder mindre samhällen med omvärlden. Genom att skapa broar, vägar och kollektivtrafiklinjer och räls kommer du att bygga en platss infrastruktur. Speciellt i tätorter kommer du att hitta ett stort behov av ingenjörsbyggnadsarbetare.

Ingenjörsvetenskap är ett komplext område som ger ovärderliga resultat. Detsamma gäller dock var och en av dessa sektorer. Vilken du än går in på kommer du att hjälpa människor oavsett vad.

Hur man kommer in i byggindustrin

Den första – och mest traditionella – vägen in i byggbranschen är att bygga en utbildningsbakgrund i byggrelaterade ämnen.

Gymnasiebetyg

Innan du ger dig ut i någon karriär är det första du behöver göra att skaffa ett gymnasieexamen eller allmän likvärdighet. Denna språngbräda kommer att göra det lättare för dig att nå dina mål senare. Att ta gymnasieval som butik, arkitektur och andra klasser i anslutning till byggandet kan förbättra dina färdigheter. Detta förbereder dig för en praktisk examen.

Det är inte alltid nödvändigt, särskilt om arbetsgivare inte tittar på dina gymnasieutskrifter. Ändå kommer du att skaffa dig värdefulla färdigheter med dessa kurser. Hursomhelst, ett diplom bör vara ditt första steg innan du börjar utforska resten av dina alternativ.

Högskoleexamen eller handelsskola certifiering

Om du vill gå i en annan riktning, handelsskolecertifieringar innebär vanligtvis kortare program än vanliga högskoleexamen. Beroende på det exakta området du vill ägna dig åt kan ditt handelshögskolaprogram pågå allt från 18 månader till fyra år.

Många yrken inom byggbranschen, från projektledning till civilingenjör, förväntar att du tar en högskoleexamen innan du säkrar en position. De flesta kräver bara en fyraårig kandidatexamen, men du kan fortsätta med högre utbildning om du väljer det. Att slutföra ett fyraårigt program och gå ut på arbetsmarknaden är ett populärt val eftersom många arbetsgivare kommer att betala dig för att gå tillbaka till skolan för master- eller doktorandprogram.

Om du bestämmer dig för att gå på college, prata med en antagningsrådgivare först. De kan vägleda dig till att ta steg mot den karriär du vill ha. Annars kan ett handelsskolaprogram som lär ut en viss specialitet vara det bästa alternativet.

Om du vill gå i en annan riktning, innebär handelsskolecertifieringar vanligtvis kortare program än vanliga högskoleexamen. Beroende på exakt vilket område du vill ägna dig åt kan ditt handelsskoleprogram pågå allt från 18 månader till fyra år.

Handelsskolor ger dig teknisk erfarenhet för en rad yrken. Du kan lära dig logistiken inom teknik, eller så kan du arbeta dig fram till en byggledare. När du har fått ett diplom eller certifiering kommer du att vara mycket närmare att få ett jobb inom det området.

Det är ett snabbare sätt att börja en karriär än en vanlig collegeresa. I slutändan kommer du att ha alla färdigheter du behöver för att säkra en nybörjarposition, plus den praktiska erfarenheten som hjälper dig att lyckas.

Hur man kommer in i byggindustrin

Ett annat häftigt sätt att komma in i byggbranschen är genom en lärlingsutbildning. Under en lärlingsperiod kommer du att arbeta för en professionell inom ditt valda yrke. Du kommer att spendera de kommande två åren eller så med att lära dig yrkeskunskaper i en praktisk miljö med en expert som guidar dig genom de knepiga delarna.

När du når en specifik färdighetsnivå som lärling kommer du att uppgraderas till gesällgraden. Du får större frihet att arbeta utan tillsyn och börja ta dig an projekt. Men du måste fortfarande ha en professionell känd som en mästare på att observera och godkänna ditt arbete.

Slutligen, när du har slutfört din lärlingsutbildning till branschmästarens tillfredsställelse, kommer du själv att tjäna mästare. Vid det här laget kommer du att kunna förgrena dig till byggbranschen på egen hand. Det tar lite tid att slutföra en lärlingsutbildning, men tiden som spenderas är värt det för all praktisk erfarenhet du kommer att ta med dig i resten av din karriär.

Komma in i byggbranschen utan erfarenhet

Tro det eller ej, du behöver ingen erfarenhet för att bygga en framgångsrik byggkarriär. Just nu sysselsätter den byggindustrin flera miljoner människor. Den siffran kommer att fortsätta att växa med efterfrågan under de kommande decennierna. Titta på vilken byggarbetsplats som helst i hela landet. Kan du på ett ögonblick se vem som har en examen eller ett certifikat från en teknisk högskola? Svaret är troligen nej. Många människor börjar längst ner i en nybörjarposition utan erfarenhet och jobbar sig upp till en lukrativ och produktiv karriär.

Ibland behöver du bara dyka upp och vara villig att göra allt som krävs för att få jobbet gjort. Det kanske inte var det mest spännande karriärvalet i början. Till en början kommer dina uppgifter mestadels vara manuellt arbete när du börjar klättra på karriärstegen. Med tålamod och uthållighet bygger du en karriär inom byggbranschen utan någon erfarenhet alls. Var ihärdig och bevisa att du är en hårt arbetande, så kommer du att hitta dörrar öppna för dig. Om du inte vill gå på college eller navigera i en lärlingsutbildning, räcker det ibland att dyka upp för att hjälpa dig att göra intåg.

Bygg upp din karriär med certifieringar

Certifieringar kanske inte tycks behövas i arbetskraftsbefattningar på nybörjarnivå. Ändå bör alla som vill lära sig att komma in i byggbranschen överväga utbildning. 

Bygg din karriär — Specialitetscertifieringar

Utöver utbildning finns det hur många specialitetscertifikat som helst som du bör skaffa för att förbättra din byggkarriär. Byggandet omfattar otaliga karriärer, från stadsplanering till ingenjörskonst. De certifikat du söker kommer alltså helt och hållet att bero på dina intressen.

Andra specialitetscertifieringar du kan få inkluderar utbildning i luftlyft, krandrift , byggledning och säkerhetsinspektioner på arbetsplatsen. I slutändan kan du hitta certifieringar för vilken sektor av konstruktion som helst Uction du planerar att börja en karriär i.

Detta är bara ett par exempel på specialcertifieringar som kan hjälpa dig att bygga upp din karriär inom byggbranschen. Du kan också använda onlineplattformar, som LinkedIn Learning, för att genomföra kurser baserat på ditt intresse och få certifikat från dem som du kan sätta på ditt CV.

Möjligheterna är oändliga. Titta närmare på vad du vill göra med ditt jobb och i vilken riktning du vill att det ska ta. Därifrån kan du ta reda på vad du behöver skaffa för att få ut det mesta av din framtid.

Vägar in i byggbranschen för kvinnor

Byggbranschen sysselsätter flera miljoner människor. Men tro det eller ej, kvinnor utgör fortfarande bara 9,9 % av den befolkningen, åtminstone vid en folkräkning 2019. Det är ganska mycket bättre än de 1,5 % som de representerade 2018, men det är fortfarande en lång väg att gå för att göra byggbranschen till ett karriäralternativ för lika möjligheter. Kvinnor som vill pröva på byggbranschen står inför flera ytterligare utmaningar jämfört med män.

Många av stegen för kvinnor som försöker ta sig in i branschen är desamma för män. Att få en lärlingsplats eller en högskoleexamen eller att slutföra ett handelshögskolaprogram kan alla öka dina chanser att lyckas inom byggbranschen.

Flera verktyg och program finns tillgängliga för att hjälpa kvinnor som vill göra karriär inom byggbranschen. Dessa initiativ kan hjälpa kvinnor att säkra lärlingsplatser eller få inträde i handelsprogram som annars skulle kunna vara omöjliga på grund av deras kön.

Förbättra ditt bygg-CV

Att fylla på ditt CV är en färdighet som inte är begränsad till byggbranschen. Men om du har ett specifikt mål eller en specifik position i åtanke, kan bygga denna färdighet hjälpa dig att stärka din karriär inom branschen. Denna färdighet är viktigare nu än någonsin under en pandemi, när jobb är svårare att hitta. Använd din extra tid för att utveckla färdigheter som är relevanta för dina mål. Lita på att ansträngning kommer att hjälpa dig att nå dina karriärambitioner.

Var försiktig så att det inte ser för bra ut medan du renoverar ditt CV. Det finns en fin gräns mellan att fylla på ditt CV och att ljuga rent ut, och det senare kommer sannolikt att smyga sig fram och bita dig om någon kommer på att du faktiskt inte kan göra alla saker du påstår. Fokusera istället på de färdigheter som du har lärt dig som kommer att vara till nytta för din byggkarriär. Saker du lärt dig inom matservice kan vara användbara, men om du söker jobb inom byggsektorn är de inte riktigt tillämpliga.

Karriärer inom byggbranschen

Att säga att du vill arbeta med byggnadsarbete är som att säga att du vill bli lärare — det är en mycket bred beskrivning av en karriär med ett enormt utbud av specialiseringar att välja mellan. Ja, du kan vara lärare, men vill du undervisa i biologi eller algebra eller kemi eller geometri eller samhällskunskap eller ekonomi – och det är inte ens i närheten av en heltäckande lista över alla möjliga alternativ. Samma sak gäller byggandet. Du kan vara en:

 • Elektriker
 • Stenläggare
 • Glasmästare
 • Snickare
 • Arbetare
 • Civilingenjör
 • Chef
Detta är bara ett litet urval av de möjliga alternativen för dig inom byggbranschen. Om du gillar att arbeta med händerna och se massiva projekt samlas en sten i taget, är en karriär inom byggbranschen ett utmärkt val för dig.

Bygg din karriär inom byggbranschen

Experter tror att byggbranschen kommer att växa stadigt under de närmaste decennierna, eftersom människor alltid kommer att behöva platser att bo och arbeta på. En karriär inom byggbranschen kommer nästan alltid att erbjuda anställningstrygghet, men du kommer också att spendera mycket tid på att axla tunga arbetsbelastningar och möta ständigt hotande deadlines.

De här utmaningarna bör inte avskräcka dig från att jaga dina drömmar. Branschen kan använda vem som helst med en robust arbetsmoral och viljan att göra vad som krävs för att få jobbet gjort. Titta noga på de olika alternativen och möjligheterna som finns tillgängliga för dig och avgör vad som fungerar bäst för att hjälpa dig att uppnå dina mål.

Alla kommer inte att lyckas med en lärlingsutbildning eller en högskoleexamen. Å andra sidan kanske du inte vill klättra på stegen genom att börja längst ner. Hitta det som fungerar bäst för dig, oavsett om det är en examen, en teknisk skola, en lärlingsutbildning, ett stödprogram eller att börja som arbetare och bygga din karriär från grunden. Som vi nu har undersökt finns det olika vägar att bryta in i byggbranschen. Hitta den som fungerar bäst för dig och låt ingen avskräcka dig från att jaga dina drömmar.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!