Hur Länge Håller en Luftkonditionering? Allt du Bör Veta

Luftkonditioneringssystem blir bättre för varje år som går, men naturligtvis kan inte ens det bästa hålla för evigt. I denna aritikel diskuterar vi hur länge luftkonditioneringar vanligtvis håller – och varför.

Många husägare idag levde inte under dagarna innan luftkonditionering blev vanligt. Det kan vara anledningen till att så många tar tekniken för given idag, och betraktar AC på samma sätt som rinnande vatten – som en grundläggande egenskap i alla hem, blygsamma eller storslagna. I vissa regioner betraktar husägare faktiskt luftkonditionering inte som en komfortlyx, utan som en sann nödvändighet för daglig överlevnad. Riktigt så stora problem har vi normalt inte i Sverige.

Men trots den avgörande roll som luftkonditioneringen spelar i det moderna hemmet, tenderar vi att se det som en källa inte bara till kylning, utan också till frustration. Luftkonditioneringssystem är trots allt komplexa och lämnar den genomsnittliga husägaren utan ett tydligt perspektiv på till synes enkla men onekligen viktiga frågor om prestanda och livslängd.

Vad bestämmer livslängden för ett luftkonditioneringssystem?

Som så många andra frågor inom hemförbättring och reparation beror svaret på en mängd variabler. Olika variabler bestämmer långsiktig prestation i olika grad. Användningen bestämmer kanske mest av allt. Ju oftare du använder systemet, desto mer slitage utsätts det för. System kan hålla i årtionden i en tempererad region som sverige, samtidigt som den inte håller i sig alls lika länge i södra Europa.

I och för sig fördömer inte tung användning ett kylsystem, men om husägaren förlitar sig på det dagligen, i månader i sträck, samtidigt som de ignorerar underhållet är bara en tidsfråga innan systemtrötthet sätter in.

Ett välgjort, välskött centralt luftkonditioneringssystem under genomsnittlig användningg varar vanligtvis 12 till 17 år.

Om din luftkonditionering nyligen kan det ta ett decennium innan du börjar överväga en uppgradering. Men om du misstänker att ditt system kan vara på väg att misslyckas, avsätt några minuter för att övervaka prestanda.

Låter, maler eller gknisslar systemet? Känns ditt hem fuktigt (eller rapporterar termostaten en relativ luftfuktighet över 50%)? Märker du ovanligt mycket damm på hushållsytor? Sådana varningsskyltar indikerar det möjliga behovet av reparation, om inte utbyte.

Hur säkerställer du toppprestanda, nu och i framtiden?

Husägare med AC bör söka regelbundet schemalagt professionellt systemunderhåll. Det är det bästa du kan göra för att förlänga livslängden på din luftkonditionering samtidigt som det inte alltid är en valfri åtgärd, eftersom många tillverkningsgarantier kräver det.

Observera att skötseln av ett luftkonditioneringssystemet kräver inte bara regelbundet underhåll, utan omfattande underhåll. För att serva ett system korrekt måste tekniker gå långt utöver en snabb, visuell inspektion för att ta itu med alla “nyckelkomponenter”, från kompressor-kondensorn till fläkten och fläkten (och ibland även kanaler). Faktum är att, precis som bilar på uppfarten, kan AC-systemet vanligtvis inte uppfylla sin förväntade livslängd utan adekvat service.

Vilka är fördelarna med att byta ut mot att reparera luftkonditionering?

Luftkonditioneringssystem är också sårbara för många problem som den genomsnittliga husägaren inte nödvändigtvis skulle märka. Till exempel är de flesta kylsystem utformade för att köras i ett cykliskt mönster, och intermittent levererar konditionerad luft till bostadsutrymmena. Om längden på dessa cykler är ovanligt korta eller långa, kan en systemkomponent äventyras. Beroende på problemet och vad det skulle kosta att fixa, kan du välja att avstå från reparation till förmån för en uppgradering. I själva verket, långt ifrån att vara en fast kostnad, kan ett nytt högeffektivt luftkonditioneringssystem spara pengar på lång sikt.

Under de senaste åren, med stigande energikostnader och ökande miljöhänsyn, har tillverkare lanserat massor av VVS-utrustning som stoltserar med överlägsen energieffektivitet. Mellan den senaste tekniken och den för till och med 10 år sedan, “det finns en skillnad mellan dag och natt”, när det gäller driftskostnader.

Faktum är att för sin förmåga att driva upp den månatliga elräkningen ofta är det dyraste systemet en husägare kan välja det som redan finns i hemmet. Så småningom, med andra ord, blir fortsatt beroende av ett äldre ineffektivt system dyrare än att uppgradera till ett nytt högeffektivt.

Även om de kräver mindre energi (och mindre pengar) för att driva sin normala effekt, lyckas de bästa växelströmssystemen idag fortfarande uppnå övergripande bättre resultat. För det första, “du får mindre påträngande luftkonditionering” med mer nyligen tillverkade modeller, tack vare en bred strävan i branschen mot tystare funktion.

VVS-filtrering har gått framåt med stormsteg genom åren, vilket hjälper klimatkontrollsystem att inte motarbeta, utan för att försvara inomhusluftens kvalitet och ett hälsosamt liv. Slutligen, det finns det faktum att med system som är konstruerade för att bekämpa fukt mer effektivt, känns utrymmen som är luftkonditionerade med nyare teknik ofta mer bekväma.

Var kan man anlita en HVAC-servicespecialist

Innan du fattar några beslut måste du fastställa statusen för ditt befintliga system. För en utvärdering, uppsök en lokal VVS-entreprenör eller gå online för att boka en kostnadsfri konsultation i hemmet. Förutom att rapportera om tillståndet för ditt system kan en expert diskutera dina alternativ och, om så önskas, guida dig från början till slut genom reparations- eller utbytesprocessen.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!