Hur man tar bort Färg från Trämöbler

Om du hittar vackra antika möbler är chansen stor att den har funnits länge. Den kanske inte heller har fått den bästa behandlingen under hela sin långa livstid. Vi ska inte peka finger, men det fanns en stor generation människor som föredrog att gömma trägolv med linoleum och handsnidade trämöbler med färg.

Om ditt nästa projekt handlar om att återställa några antika trämöbler till sin forna glans, här är några tips och tricks för att göra det lite enklare när du lär dig att ta bort färg från trämöbler.

Se om det är värt ansträngningen

Du kanske har en diamant gömd bland de målade möblerna i ditt hem — eller så kanske du letar efter något som aldrig var där. Inte varje målad möbel är värd att restaureras. Du kan bedöma om det här projektet ens är värt mödan genom att skrapa på en lätt gömd plats ner till basskiktet.

Om det är målat hela vägen ner är chansen stor att träet inte var värt att betsas till att börja med. Om du har lack på basskiktet, då har du ditt arbete utarbetat för dig.

Allt eller inget

När du tar dig an ett färgborttagningsprojekt är det viktigt att komma ihåg att det i nästan alla fall kommer att vara ett allt eller inget förslag. Du kommer inte att ta ner färgen ett lager i taget förrän du hittar en färg du gillar. Målet här är att ta ner det till grunden så att du kan betsa och lacka träet.

När du går in i det här projektet, kom bara ihåg att det är allt eller inget.

Alternativ ett: Värme

Ditt första alternativ när det gäller att ta bort färg från trämöbler kräver bara två verktyg – en färgskrapa och en värmepistol. Du kan använda värme för att mjuka upp färgen, vilket gör det lättare att skrapa bort.

Det här alternativet kan släppa ut ångor, så se till att du arbetar i ett välventilerat utrymme. Det finns också risk att du kan förkolna eller till och med bränna veden du försöker återställa, så var försiktig med din värmekälla.

Alternativ två: Kemikalier

Alternativ två är det som de flesta känner till när det gäller att ta bort färg — kemiska förtunningsmedel. Det finns tre olika typer av färgborttagningskemikalier tillgängliga på marknaden idag: lösningsmedel, frätande och biokemiska.

Lösningsmedel löser upp bindningen mellan färgen och träet under. Undvik lösningsmedelsfärgborttagningsmedel som innehåller metylenklorid – det kan vara otroligt farligt om du inte är erfaren. Frätande kemikalier har ett mycket högt pH och innehåller vanligtvis lut. De kommer att bränna din hud om du inte är försiktig. Biokemiska strippor använder naturliga syror för att bryta ner färgen och göra den lätt att skrapa bort.

Alternativ tre: Slipning

Ditt tredje alternativ för att ta bort färg från trämöbler är lite stökigare. Du kan använda slipmaskiner – både manuella och kraftfulla eldrivna – för att ta bort lager av färg och lack för att exponera träet under. Det här kan bli mer än lite rörigt, så du kommer att vilja arbeta med det här projektet utomhus eller åtminstone någonstans där du inte har något emot att bli täckt av trä och målardamm.

Beroende på hur invecklade dina möbler är kan du komma på att du slipar mycket för hand eftersom du inte kommer att kunna montera stora slipmaskiner eller ens Dremel-bitar i små ytor.

Var försiktig med bly

Hur gamla är dina möbler och när fick de senast en fräsch kappa av färg? Om det var före 1978, finns det något annat du måste vara försiktig med – blyfärg. Bly var en populär färgtillsats i tusentals år, som går tillbaka till de gamla grekerna eftersom det förbättrade ytans hållbarhet. Tyvärr kan det också vara otroligt giftigt och orsaka alla möjliga hälsoproblem om det andas in eller konsumeras.

Om du är orolig för att dina möbler kan vara belagda med blyfärg, finns det gör-det-själv-tester som du kan hämta i din lokala järnaffär. Det är viktigt att notera att blyfärg inte är en hälsorisk förrän den börjar flagna eller splittras. Om det finns blyfärg måste du prata med en expert för att avgöra det bästa sättet att gå vidare.

Nu när du har lärt dig att ta bort färg från trämöbler kan du gå in på den riktigt roliga delen – restaurering. Ta dig tid på detta. Slipa de grova kanterna, färga den nyligen exponerade träytan och täck den med ett lager lack för att skydda den i många år framöver.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!