Hur man Väljer den Bästa AC:n – Tips & Guide

Är du överväldigad av uppgiften att skaffa en ny AC till ditt hem? Vare sig du ska ha en portabel AC eller en installerad enhet kan det kännas svårt att veta vad du ska titta efter när det finns så många att välja mellan. För att hjälpa dig sortera igenom alla AC-enheter på marknaden har vi skapat en guide för att hjälpa dig att reda på det bästa alternativet för att passa ditt hems behov och lättare hitta den som passar just dina behov.

Oavsett om du bor i en trång lägenhet eller en storslagen herrgård (eller någonstans däremellan) – vi hjälper dig!

Vilken typ passar dina behov bäst?

I allmänhet finns det tre typer av luftkonditioneringsapparater du måste välja mellan: centrala luftkonditioneringsapparater, kanalfria luftkonditioneringsapparater, och portabla luftkonditioneringsenheter. Centrala luftkonditioneringsapparater är vanligare och kräver att kanalsystem installeras i hela ditt hem om du inte redan har det. Kanalfria luftkonditioneringsapparater är däremot bättre lämpade för personer som inte är villiga att betala för kanalsystem. Gör lite research för att ta reda på vilken typ som är bäst för ditt hem.

Vilken storlek på luftkonditioneringen passar ditt hem?

Du vill inte köpa en luftkonditionering som är för stor för ditt hem eftersom du förmodligen kommer att slösa pengar genom att kyla för mycket och för aggressivt. Men du vill inte heller köpa en som är för liten för ditt hus, annars kommer du att svettas när sommarvärmen rullar runt. Be en professionell rådgivare om vilken storlek på luftkonditioneringsenheten ditt hem behöver. En portabel AC kan vara praktiskt för att flytta runt i specifika rum och när du inte vill installera ett omfattande och permanent system i ditt hem.

Typer av luftkonditionering

Kanaliserade centrala luftsystem använder kanaler för att leverera svala brisar jämnt i hela huset, vilket gör att du enkelt kan kontrollera temperaturen i hela ditt hem. De är mycket effektiva och långvariga, vilket gör dem stora pengar och energisparare. Och även om de kräver mycket utrymme, är de ganska diskreta. Installation av kanalsystem kan dock vara dyrt, eftersom det kräver omfattande arbete som bör utföras av en fackman. Det är ett dyrt åtagande, men kan potentiellt tillföra värde till ditt hus.

Kanalfria system är ännu effektivare eftersom de inte förlorar energi när luften färdas. De är idealiska för personer som vill investera i en heltäckande kyllösning, men som inte vill spendera på kanalnät. Minisplitter innebär att man installerar individuella fläktar runt bostadens omkrets för varje luftkonditionerat utrymme (plus motsvarande enheter på innerväggarna).

Även om de är mer överkomliga än kanalförsedda enheter och kan hålla länge är de fortfarande ganska stora och komplexa, så du behöver oftast hjälp av en expert för att säkerställa smidig och korrekt installation. När du inte vill göra omfattande installationer av AC enheter är det bättre att titta bästa portabel ac för att ha mer frihet och kunna flytta runt enheten beroende på dina behov. Dessutom kan du ställa undan dem när du inte behöver dem.

Fönster ACs är bra för dem som vill kyla ett rum i taget. Men beroende på storleken på ditt hem, kan kostnaden för varje enskild enhet och ökad elräkning uppgå till en rejäl summa. Som sagt, de är relativt enkla att installera och kräver ingen professionell. Allt du behöver är en borr, en skruvmejsel, ett måttband och ett vattenpass, plus sidopaneler av isolerande skum för att hålla den kalla luften inne och den varma luften ute.

Vilken storlek luftkonditionering behöver jag till mitt hem?

När du hör termen storlek är det lite missvisande eftersom vi inte menar enhetens faktiska storlek, utan snarare AC enhetens kapacitet. Kapaciteten bestäms av mängden kilowatt (kW) den kan producera, ju större kilowatt, desto större yta kan den kyla eller värma (eller båda), vilket korrelerar med rummets storlek. Därför, större rum = större kapacitet (eller större storlek) luftkonditioneringsenhet.

Att av misstag köpa en modell som är för kraftfull för rummets storlek kan göra att den ofta körs korta cykler (slå på och av) ​​för att uppnå inställd temperatur. Detta kan resultera i att rummen blir för kalla eller varma, ökad strömförbrukning och energikostnader samt slitage på systemet.

Så innan du går och köper det största och dyraste systemet måste du först avgöra om du bara behöver kyla, om du kyler eller värmer hela huset, eller om du bara vill ha luftkonditionering för vissa rum.

Du måste också noga överväga följande faktorer:

Rumsstorlek: Storleken på rummet avgör kapaciteten på din luftkonditioneringsenhet. Vad är längden, bredden och takhöjden? Ett hus med högt i tak kommer att ta längre tid att svalna. Räkna ut volymen i rummet genom att räkna på dessa mått.

Plats: som nämnts ovan kan din plats påverka systemets effektivitet. Till exempel kommer fuktiga och extremt varma norra delar av världen att kräva ett kraftfullare AC-system för kylning, jämfört med ett identiskt och välisolerat hus eller rum i norrläge.

Isolering: Att isolera ditt hems väggar och tak kan ha en enorm positiv inverkan på den erforderliga kapaciteten hos ditt luftkonditioneringssystem. Det kan vara upp till 1,2 kW skillnad i ett 30m2 rum med och utan takisolering. Detta kommer att spara pengar på driftskostnader och du kommer att kunna ha ett mindre AC-system.

Orientering: Riktningen rummet är vänd kan ha inverkan på hur det effektivt kyls eller värms upp. Till exempel kan ett fönster som vetter mot norr eller väster släppa in värme under sommaren, till skillnad från det skuggade fönstret i söderläge, som blir mycket svalare.

Portabel AC

När det gäller att välja den bästa bärbara luftkonditioneringen för ditt rum och dina unika behov, finns det några viktiga faktorer att ta hänsyn till – förutom märke och pris.

Även om det kan vara frestande att bara köpa den största luftkonditioneringen med högsta kapacitet som du har råd med, eller kanske köpa den minsta med tanke på att det kommer att spara energi, är ingen av dessa strategier smart.

Det bästa sättet att välja en portabel luftkonditionering är att först välja några få enheter som har rätt klassificering och kapacitet för storleken på rummet/rummen du försöker kyla; överväg sedan andra praktiska frågor, inklusive:

  • hur leder enheten värme ur ditt rum – enkel eller dubbelslang?
  • hur tyst behöver AC systemet vara? (decibel)
  • hur den bärbara AC tar bort kondensvatten från ditt rum
  • installationskrav: ska du ventilera genom fönster, dörr eller vägg?

Kylningskapacitet

Det första och mest grundläggande du behöver veta är AC enhetens kylkapacitet baserat på  storleken på rummet du placerar den i.

BTU är en akronym som står för “British Thermal Unit” och används ofta för att mäta en ACs kapacitet.

BTU är standardmåttet för att förmedla hur kraftfull en bärbar luftkonditionering är. Antalet BTU:er motsvarar direkt storleken på rummet eller utrymmet du behöver kyla.

När den appliceras på en luftkonditionering, hänvisar detta till hur många BTU:er av termisk energi (värme) som luftkonditioneringen kan ta bort från luften runt den, per timme.

Ju högre BTU-betyg, desto större rum kan du kyla med den.

Men mer är inte nödvändigtvis bättre när det kommer till BTU-betyg.

För att få rätt resultat utan att spendera för mycket på energi måste du välja en bärbar luftkonditionering som har rätt antal BTU:er för den rumsstorlek du försöker kyla. För högt eller för lågt fungerar inte.

Om du använder en enhet med en BTU-klassificering som är för hög för ett litet rum, får du mediokra resultat och minskar enhetens livslängd. Enheten kommer att kyla ner för snabbt, sedan stängas av och sedan på igen mycket oftare än den var designad för att göra.

En portabel luftkonditionering med en slang drar varm luft från ditt rum och kyler ner den innan den återför merparten av luften, nu kyld, tillbaka in i rummet. En del av insugningsluften används för att dra bort värme från luftkonditioneringsapparatens förångare; att luften värms upp avsevärt när den gör sitt jobb, så den ventileras utomhus med hjälp av luftkonditioneringens enda slang.

En portabel luftkonditionering med dubbla slangar drar in rumsluften, kyler ner den och släpper ut allt tillbaka till ditt rum. Enheten använder 100 % utomhusluft för att transportera bort värme från förångarenheten. En slang drar in luft utifrån för att kyla ner enheten och den varma frånluften ventileras tillbaka ut genom den andra slangen.

En portabel enhet med dubbla slangar skapar inte undertrycket i ett rum som modeller med enkelslang gör, och en enhet med dubbla slangar är ofta mer effektiv än en bärbar enhet med en slang. Nackdelen med en portabel luftkonditionering med dubbla slangar är att vissa modeller använder två interna fläktar, vilket kan leda till en något högre energianvändning.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!