Så Sågar du med en Bordssåg – Bästa Tips & Tekniker

Det säger sig självt att många träarbetare och DIYare ofta kan klara sig med att använda en handsåg för majoriteten av sitt grundläggande arbete och sågning.

Även om detta kan vara sant kan andra typer av sågar ibland inte bara göra jobbet enklare utan också göra resultaten mer konsekventa och av högre kvalitet. Ett av de bästa exemplen på detta är en bordssåg. Som vi kommer att förklara i denna artikel är  en bordssåg ett av de bästa verktygen du kan lägga till i din verkstad, och om du planerar att lägga till en såg i din samling bör detta förmodligen vara det första.

Enkelt uttryckt gör en bordssåg gör att du snabbt kan arbeta med stora träbitar, samtidigt som du behöver såga flera bitar för ett stort projekt.

Även om du bara behöver ett snabbt fyrkantigt snitt som du använder för att byta ut ett staket, är en bordssåg alltid bäst. Om du är någon som är lite obekant med bordssågar och vad de är bäst för eller bara behöver lite information om hur du använder en korrekt har du kommit rätt.

Denna artikel kommer att ge dig en steg-för-steg guide om all viktig information du behöver veta om bordssågar, inklusive typer, säkerhet och mer än några få instruktioner.

Hur du sågar med en bordssåg

En bordssåg är ett praktiskt verktyg och redskap som kan användas för en rad olika användningsområden. Även om det finns en mängd sätt som du kan använda en bordssåg på finns det ett antal grundlägganda bordssågtekniker, och det är dessa som vi kommer att diskutera i denna artikel för att hjälpa dig upptäcka hur du kan använda en bordssåg.

Vissa hemförbättringsprojekt – och vissa typer av kapning – kräver en bordssåg. Manuella cirkelsågar, geringssågar, handsågar har alla sin plats och kan producera ett otroligt stort antal skär. Men när det gäller att göra ett längsgående snitt i trä, är en bordsåg det enda verktyget som kan göra det exakt samtidigt som det producerar snitt som ser ut som fabrikskanter.

En bordsåg är det allra bästa verktyget att använda vid skärning, men säker skärning kräver att du noggrant följer rekommenderade procedurer.

Se upp för bakåttryck

Bakåttryck är ett farligt tillstånd som skadar många människor under skärning på en bordssåg. Det uppstår när arbetsstycket trycks mot bladet under skärning. Det snabbt snurrande bladet kan sedan kasta arbetsstycket tillbaka i din riktning med stor kraft, kanske slå dig i magen eller bröstet med tillräckligt kraft för att skada dig.

Bakåtstuds kan uppstå när arbetsstycket vandrar bort från träbiten när du matar det genom bladet, eller när kanterna på ditt sågstycke klämmer ihop runt bladet. Se upp för vått virke och för grenar i träet, vilket kan göra att det blir mer troligt att slå tillbaka. Och se till att hålla arbetsstycket pressat tätt mot träbiten när du matar det långsamt genom bladet. Bakåttryck uppstår ofta när arbetsstycket vandrar bort från staketet

Se till att bladet är rätt inriktat så att det är exakt parallellt. Backåttryck blir mycket mer sannolikt om en felriktning tvingar arbetsstycket att pressa mot bladet.

Att veta hur man använder en bordsåg går hand i hand med att lära sig om de olika delarna av din bordssåg.

Bas

Basen stöder bordsågen och har antingen ben för att ge stabilitet. Basen innehåller sågens motor och inre mekanik.

Den har också en dammsugare för att hålla den säker från skadliga partiklar.

Bordet

Syftet med bordet är att ge en plan och stabil yta för att arbeta med din träbit. På större bordssågar är bordet konstruerat av gjutjärn eller stål och är otroligt tungt. Fördelen med ett sågbord är att det ger extra stabilitet och minskar vibrationsfallen, vilket gör sågen tystare och mer exakt.

På mindre modeller är det inte ovanligt att hitta bord av aluminium. Du bör leta efter en såg med ett brett bord. Vissa bord har dock förlängare för att öka sågens kapacitet att göra större tvärsnitt.

Blad

Bordssågbladet sitter mitt på bordet, monterat genom ett spår. På de flesta bordssågar kan bladet vinklas för att göra snitt på 45 och 90 grader. Bordssågblad finns i en mängd olika utföranden och har vanligtvis 10 eller 12 tum i diameter.

Innan du startar ditt projekt bör du undersöka om bladet du har är lämpligt för uppgiften. De viktigaste faktorerna att tänka på är tänder och tänder per tum.

Bladets tänder berättar vilken uppgift och vilket material de är bäst lämpade för. Färre tänder indikerar att bladet är bättre på att skära timmer, lövträ och göra snitt, medan ett högt tandat blad är bättre på att skära metaller, faner och plywood.

Snabb notering

Knivar med 14 till 18 tänder per tum är de bästa bladen för projekt för allmänt bruk.

Bladskydd

Bladskyddet omsluter bladet och skyddar dina fingrar från skada. När du närmar dig bladet med stocken lyfter skyddet så att det kan passera genom bladet.

Kapning och gersågning

Förinställ geringsstaket till önskad vinkel, oavsett om det är en fyrkantig skärning (i vilket fall geringsinställningen blir noll grader) eller en avläsning som du fick med din geringsmätare för att matcha en befintlig yta. När geringsstaket har ställts in i önskad vinkel hålls arbetsstycket jämnt med mätarens ansikte med ena handen, medan den andra balanserar biten. Först när du är på plats ska du sätta på sågen.

Hur bred blir biten efter att den har sågats?

Ju smalare biten är, desto större är behovet av en tryckpinne för att driva biten igenom – och för att hålla fingrarna borta från – bladet.

Säkerhetstänk

Gör det till en vana att tänka på det snitt som ska göras innan du sätter på sågen. Har du ögonskydd och hörselskydd?

Och var är dina händer med avseende på bladet? Om arbetsstycket är kort och inte kräver två händer för att balansera det, lägg den onödiga handen bakom ryggen eller placera den på annat sätt ur vägen.

Var kommer avfallet att falla efter kapningen? Och hur är det med den bit du vill ha? Kommer det att vara balanserat, eller behöver du behöva en såghäst eller annat stöd för att hålla den jämn?

Skär du med den fina sidan uppåt? Bordssågen är baksidan av den bärbara cirkelsågen eftersom bladet skär på den nedåtgående rotationen, vilket innebär att eventuell splittring kommer att inträffa på arbetsstyckets undersida.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!