Hur Slipar man Betonggolv? Så Gör Du!

Att lära sig att slipa ett garagegolv för en beläggning eller färg har inte alltid varit det enklaste projektet, men det är fullt möjligt att utföra. Det är dock veta hur du ska gå tillväga innan du börjar och vilka verktyg och redskap som krävs för perfekt resultat.

Även om det inte är det svåraste att göra, kan det vara skrämmande och upplevas svårt att hitta rätt verktyg för jobbet. Dessutom kan dammkontroll vara ett problem om du inte investerar pengar på rätt vakuumutrustning. Med så många val kan det bli helt förvirrande och till och med dyrt.

I denna guide ska vi visa dig hur du slipar betonggolv på ett så ekonomiskt och bra sätt som möjligt.

Diamant slipverktyg

Den goda nyheten är att det finns bra betongförberedningsverktyg som du kan slipa ditt betonggolv med. Dessa verktyg är dessutom ofta tillgängliga för att hyras från ett stort antal hyresföretag.

Dessa verktyg har diamantbelagda blad som är fästa på ett poleringshjul. Dessa blad slipar betongytan för att ge rätt profil för en epoxibeläggning.

Denna process med att slipa ditt garagegolv är mycket lättare att hantera än den traditionella vinkelslipen med ett verk för betong i betong. Verktygets stora storlek täcker mer yta och de flexibla knivarna förhindrar räfflor eller märken som kan hända när ett polerhjul inte hålls plant och går upp på kanten.

Om du använder det här verktyget för att ta bort gammal färg eller en tunn beläggning ner till ren betong, förbereder det betongytan samtidigt och behöver inte slipas med förberedningsverktyget.

Verktyg för målning av betonggolv

Det här är de grundläggande verktygen som du måste skaffa innan du börjar slipa ditt betonggolv. Om du redan har några av dessa eller känner till någon som kan låna ut dem till dig, kommer det självklart att kosta dig ännu mindre.

Dammskyddet för vinkelslipen är valfritt, men rekommenderas starkt eftersom den lilla slipmaskinen äter upp betong och skapar mycket damm.

  • Vinkelslip
  • Diamant turbokopphjul
  • Valfritt dammskydd för vinkelsliparen
  • Golvbuffer
  • Betongförberedningsverktyg

Den lilla vinkelslipen och kopphjulet fungerar bra för slipning, spola eventuella lapptäcken i garage eller sprickor, samt slipa områden och kanter nära väggen.

Det är också bra för att släta ut de upphöjda kanterna på stora kontraktionsfogar.

Betongdamm är mycket fint och kommer att täppa till filtreringssystemet i ett vanligt dammsugare ganska snabbt, vilket kräver frekventa stopp för att städa bort dem.

Slipa betonggolv

Om du har stora fläckar att slipa eller någon annan typ av grov yta, måste en tyngre kvarn användas. Ett bra redskap är betongkvarn. Det är en tung maskin som har en diamantimpregnerad slipskiva.

En kvarn fungerar bra för att ta bort gammal färg och betongbeläggningar. Det fungerar mycket bra och gör ett utmärkt jobb med att tillhandahålla rätt ytprofil för beläggningar.

Dessa är ganska vanliga och kan hittas på ditt lokala butik.

Slipa betonggolv

Det första som behöver göras är att göra eventuella nödvändiga reparationer på ditt betonggolv som sprickor, gropar och andra defekter. Det är bäst att ta itu med dessa innan du gör något annat. När dina reparationer är slutförda, sopa garagegolvet och rengör olja eller fettfläckar från ytan. Enbart slipning tar inte bort tunga oljefläckar och det är därför som dessa måste åtgärdas först.

Om du har valt att inte använda ett dammskydd och dammsugare, förbered dig själv och garaget för dammet.

Om du slipar vått, börja med att fukta ytan på betongen som du ska slipa. Det är bäst att arbeta i sektioner när du gör detta. Använd golvunderhållaren och börja med att långsamt arbeta maskinen sida vid sida och sedan en cirkulär rörelse. Det tar bara några minuter att ta reda på hur länge du ska arbeta ett område innan du behöver gå vidare.

För att kontrollera ditt arbete, använd slangen med ett tryckmunstycke för att spraya området rent och dra sedan fingrarna över ytan. Det ska kännas som medelstort sandpapper och ha ett mer detaljerat utseende. Fortsätt på detta sätt och slipa garagegolvet en sektion i taget tills du är klar. Se till att arbeta maskinen hela vägen mot garagegolvet.

Eftersom våtslipning kan skapa uppslamning rekommenderar vi att du använder en våtdammsugare. Detta hjälper väldigt mycket med att hålla mängden uppslamning till ett minimum.

Om man inte räknar med kantarbeten eller andra svåråtkomliga platser, kan de flesta slipa ett standardbetonggolv på cirka 2 timmer.

Var noga med att hålla turbokoppshjulet platt på garagegolvet när du slipar. Om du applicerar för mycket tryck eller vinklar det för mycket på ytan kommer det att lämna märken. Det här är små märken som potentiellt kan visa sig genom din beläggning.

Det andra alternativet som vi föredrar är att först slipa kanterna och sedan följa upp med diamantborsten. Kom bara ihåg att om du använder ett dammskydd, är det inte ovanligt att använda ett dammsugare för att hantera så fint damm utan att täppa till sig snabbt.

Du kan behöva rengöra filtret ett par gånger medan du slipar kanterna. Även om du inte slipar mycket betong, var beredd på den mängd damm som denna lilla kvarnen släpper ut.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!