Hur Taktvätt Hjälper till att Förlänga Livslängden på ditt Tak

I takt med att den genomsnittliga kostnaden för ett nytt tak ökar är det vettigt att man skulle vilja förlänga livslängden på sitt tak. Visste du att en taktvätt kan ge ditt tak en längre livslängd? Förutom högtryckstvätt finns det även andra sätt på vilka du kan säkerställa att ditt tak är välskött i många år framöver!

Att förhindra skador på ditt takområde är bättre än att byta ut hela taket. Det är därför det är nödvändigt att alltid överväga att göra en plan för att underhålla ditt tak varje år. Det kommer inte bara att upptäcka problem som kan orsaka framtida problem, utan det kommer också att förlänga ditt taks livslängd.

Det finns många fördelar med att regelbundet vårda och tvätta ditt tak. Inte minst för att förlänga ditt taks livslängd och undvika kostsamma reparationer eller till och med att behöva byta ut hela taket – något som är otroligt kostsamt.

Hjälp till att förhindra framtida takproblem

Eftersom ett tak inte är i ögonhöjd kan det vara svårt att se skador från marken. Att ta hjälp av en professionell taktvättsfirma gör att dem identifiera eventuella mindre skador på din takyta. Att få denna mindre skadan reparerad  i tid kommer att bidra till att förhindra framtida takproblem som om de lämnas kan bli omfattande och kostsamma.

Låt vattnet rinna av fritt

Att högtryckstvätta ditt tak tar bort mossa, mögel och annan smuts och skräp. Om dessa svampar inte tas bort kan de blockera eller hindra vatten från att rinna fritt från ditt tak. Om det lämnas, kommer vatten att byggas upp och orsaka skador på ditt tak eller vatten som kommer in i ditt tak. Väl inne kan vatten orsaka omfattande skador på isolering, ledningar och strukturerna i ditt hem som skapar betydligt mer omfattande problem på sitt.

Hur förhindrar takrengöring skador?

Det finns flera olika växtligheter som kan orsaka skador på ditt tak, låt oss gå igenom dem kort:

Alger, en takbakterie som kallas Gloeocapsa Magma, den som lämnar de där typiska svarta ränderna över hela ditt tak, trivs i fukt och varma temperaturer och breder ut sig och har en destruktiv effekt på ditt tak. Den lever på fukten som vissa typer av takpannor håller på. När taket utsätts för dessa alger börjar det förlora sin förmåga att reflektera UV-strålar och så småningom ruttnar taket och dess struktur. Detta har sagts påverka tak allvarligt och kan minska takets livslängd upp till 10 år.

Alger och lavar

Lavar är en långsamväxande växt som vanligtvis bildar en skorpig eller förgrenad tillväxt på algbenägna ytor som stenar, väggar, träd och ditt tak. De sätter ut tentakelliknande rötter djupt in i komposittak, bryter ner takpappen och skapar fläckar och fula märken.

Sedan finns det takmossa som trivs i fuktiga, skuggiga områden, ofta norrsidan på ditt tak som inte utsätts för så mycket sol. Liksom lavar och alger sätter den rötter i takmaterialen och områdena mellan takpappen. Dessutom behåller den fukt och håller taket fuktigt, vilket främjar ytterligare tillväxt, eftersom det försämrar och bryter ner taket.

Någon av de ovan nämnda utväxterna på ett tak kan orsaka röta och läckor. Dessa typer av tillväxt kan tas bort av professionella takrengörare med rätt kemikalieblandning och rengöringsmetod. Vanligtvis kommer takexperterna att lämna en rengöringsblandning på taket för att säkerställa att tillväxtens rötter förstörs helt och för att förhindra ytterligare tillväxt.

Det rekommenderas att ge ditt tak en besiktning varje år för att se om du har någon missfärgning eller utväxt. Vi rekommenderar att ditt tak och dess komponenter undersöks under våren och hösten för att säkerställa att det är säkert och fungerar korrekt. Om du hittar några utväxter eller missfärgningar kan det vara en bra idé att ta hjälp av en takrengöringsexpert som kommer ut till ditt hus. Det är dock mycket viktigt att komma ihåg att bara för att du inte kan se utväxter på ditt tak betyder det inte att de inte finns där.

Förhindra spruckna takpannor

Långsiktig, regelbunden takrengöring kan faktiskt förhindra skador på ditt tak. Ingenting kan vara värre än ett läckande tak under en regnstorm.

Skador uppstår på grund av samma vattenretention som kan leda till algtillväxt, med ett extra problem. Det problemet är svalare väder, vilket leder till att vattnet fryser och eventuellt leder till sprickor. Om de lämnas utan att tas om hand kommer dessa sprickor att bli värre och så småningom leda till ett skadat tak.

Förbättra utseendet på ditt tak

Det yttre utseendet på ditt hus är viktigt för kunderna och är vanligtvis en faktor i deras köpbeslut om du ska sälja ditt hus. Att ha en byggnad som ser dåligt omhändertagen ut kommer dessutom att dra ner attraktiviteten på ditt hus och göra det mindre attraktivt för potentiella köpare. Det kommer således även leda till ett lägre säljpris.

För att säkerställa att kunderna får en förstklassig upplevelse med ditt företag, ge dem en förstklassig exteriör att titta på.

Öka energieffektivitet

Ett tak täckt av alger och skräp kan faktiskt påverka din energiräkning negativt varje månad. Detta beror på att dessa faktorer påverkar takets förmåga att avleda värme, och istället absorberar det värmen. För att effektivt spara värme, överväg att låta en takexpert regelbundet ta bort algerna.

Hur sparar takrengöring dig pengar?

Oavsett vilken typ av tillväxt ditt tak har, kan kostnaden för att hålla ditt tak rent och väl underhållet i de flesta fall betala sig själv, många gånger om, genom att förlänga livslängden på ditt tak och spara pengar på reparationer och byten.

För det mesta kommer folk att titta på sitt tak och se brister och genast tror att de behöver byta ut det, men det kan bara behöva en rengöring – vilket kan spara tiotusentals eller till och med hundratusentals kronor.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!