Hur Täpper man igen en Dubbel Diskbänk med Stående vatten?

Jag är säker på att du har varit i den här situationen förut. Du går till diskbänken och slår på båda kranarna, bara för att upptäcka att de inte ger en droppe vatten. De två rören har blivit igensatta av matpartiklar, fett, tvålskum eller andra typer av smuts. Det kan vara en minst sagt obehaglig upplevelse.

Nu, vad händer här? Varför rinner det inte vatten ur båda kranarna när du vrider dem till maxläge? Svaret är att vattentrycket i ett VVS-system vanligtvis sjunker till noll när det sker en förändring i tvärsnittsarean. Med andra ord, när flödeshastigheten ökas eller minskas med en stor mängd.

Låt mig visa dig hur man täpper igen en två-handfat med stående vatten med hjälp av olika möjliga brottslingar och vad man ska göra om en av dina diskhoar är igensatt.

Innehåll

  • 1 Vilka skäl är ett dubbelkök Sjunka för att täppa till?
  • 2 Rensa igen en dubbel Diskbänk med stående vatten: steg-för-steg-instruktioner

2.1

1) Prova en kolv

 

2.2 2) Rengör din P-fälla med en avloppsstång eller orm

  • 2,3 3) Spola ur P-fällan med kokande vatten
  • 2,4 4) Prova en kommersiell produkt för avloppsrengöring
  • 5) Försök att rensa igen propparna med en skruv eller kolv

2,6 6) Ring en professionell vid behov

  • 3 Sista orden…

Vilka anledningar till att en dubbel diskbänk täpps igen?

Det finns många möjliga orsaker till att din diskbänk backar. Några av de vanligaste inkluderar:

Använder för mycket avloppsrengöringsmedel (natriumhypoklorit eller lut)

Avloppsrengörare kan vara effektiva, men de fungerar genom att kemiskt bryta ner fett och andra typer av ansamlingar. Detta minskar tvärsnittsarean drastiskt, vilket i sin tur skapar ett mycket högt vattentryck inuti ditt rörsystem.

Använder för mycket tvålskum

Många inser inte att det är skillnad på tvålskum och en vattentät film. Det senare sköljs lätt av, men tvålskum kan vara svårare att få bort. Det kommer att ackumuleras vid den punkt där vattnet strömmar snabbast genom röret, vilket fortfarande skapar lågt tryck på grund av dess “kortare väg”.

Matpartiklar eller fett sprutar upp i avloppsledningen

De flesta är medvetna om att fett bör hällas i en befintlig fettavskiljare eller slängas i soporna istället. Men många djur älskar att äta fett också, som sedan av misstag spolas ner i avloppet efter att det svalnat.

Tyvärr kan användningen av en sophantering göra saken ännu värre eftersom det kommer att krossa ditt avfall ännu mer innan det når fällan.

Med tiden kan en långsam dränering bli ett större problem eftersom det tillåter matpartiklar att samlas inuti dina avlopp och fällor. Detta leder ofta till igensatta rör och en obehaglig röra på köksgolvet eller i ditt garage.

Ett skadat eller kollapsat rör mellan diskbänkarna

Det finns många anledningar till att detta kan hända. Några av dem inkluderar:

Ett främmande föremål som fastnar någonstans inuti rörsystemet, till exempel en barnleksak eller blöja.

Använd vassa föremål, som knivar eller rakblad för att täppa igen avloppet för hand. Detta kommer ofta att riva upp gummislangar och trycka undan metallsilen, vilket leder till att röret kollapsar.

Att täppa igen en dubbel diskbänk med stående vatten: steg-för-steg-instruktioner

Enligt Christina Karli, bloggförfattare, finns det några saker att tänka på innan du börjar.

Hon sa, “En kolv är det vanligaste verktyget för att täppa till diskbänkar och avlopp, men det kan också göra saken värre om ditt avlopp är helt igensatt på grund av matpartiklar eller andra typer av ansamlingar.”

Detta skulle orsaka en översvämningssituation som du verkligen inte behöver.

Därför sa Christina att det är bäst att prova flera olika metoder innan man tar till en kolv.

Kom också ihåg att du aldrig ska använda kemiska avloppsrengörare på din sophantering eftersom de kan skada metallbladen och orsaka rost att byggas upp inuti enheten med tiden.

Följande är några enkla steg du kan vidta för att täppa igen diskbänken med stående vatten utan att orsaka skada.

1) Prova en kolv

Kolven är förmodligen det vanligaste alternativet för att rensa en dubbel diskbänk som är igensatt med stående vatten. Om du använder den på rätt sätt, finns det en god chans att kolven fungerar som avsett.

Det första steget är att se till att du har en kvalitetskolv. De bästa är de som har en klockformad kolvkopp.

Därefter måste du spola ur diskbänken och ta bort allt stående vatten som har fastnat i avloppsledningen. Detta kommer att förhindra att något bara trycks tillbaka på plats om kolven inte fungerar.

För att rensa igen en dubbel diskbänk med stående vatten med hjälp av en kolv:

Steg #1: Ta kolven och använd den för att täcka avloppsöppningen. Tryck ned kolven några gånger för att skapa tryck i rörsystemet.

Steg #2: Dra upp snabbt och tillåt lufttrycket i diskbänkarna för att trycka ut allt som har fastnat inuti. Om detta inte fungerar, gå till nästa steg.

Steg #3: Upprepa denna process tills du ta bort tillräckligt mycket av det instängda vattnet eller matpartiklarna så att det börjar rinna genom avloppsledningen igen. Om din kolv inte fungerar, gå vidare till ett annat alternativ.

2) Rengör din P-fälla med en avloppsstång eller orm

En avloppsstång eller orm fungerar ofta för att täppa till ett långsamt dubbelt köksavlopp. Om ditt handfat är igensatt och långsamt dräneras, kan det här verktyget vanligtvis rensa ut det på bara ett par minuter.

Det första steget är att kontrollera att P-fällan under dina diskbänkar inte är blockerad av någonting. Titta inuti båda ändarna av P-fällan för att se om det finns några föremål inuti.

Om avloppet är klart är det dags att föra in din orm i linan och vrida runt den tills du känner motstånd. Motståndet ska vara mjukt, inte hårt eller “fast”. Om något känns fast, ta sedan bort ormen och ta en titt för att se vad det är.

För det mesta kommer det inte att vara framgångsrikt att använda en avloppsrengörare för dubbla diskbänkar som orsakas av stående vatten. När du känner motstånd under denna procedur är det dags att ta bort ormen och leta efter material inuti linan.

Om det har fastnat något i avloppet är det dags att använda en annan metod. Om P-fällan var ren och det inte finns något i din orm när du tar bort den, gå vidare till ett annat alternativ. Kom ihåg att det inte alltid är effektivt att använda en orm för att täppa till stående vatten i dubbla diskbänkar.

3) Spola ur P-fällan med kokande vatten

Om du fortfarande inte kan täppa igen ditt dubbla köksavlopp kan det vara dags att spola ur P-fällan med kokande vatten. Detta är inte alltid det bästa alternativet och bör inte alltid användas som ett första alternativ, men det kan ibland fungera bra.

Det första steget är att stänga av dina vattentillförselventiler. Du vill se till att ingen slår på ventilerna igen medan du försöker rensa ut avloppet. Detta kan vara ett rörigt jobb om du har spillt vatten, så det är bäst att ingen annan använder diskbänken till något under denna procedur.

När du har stängt av ventilerna, spola ur din P-fälla med kokande vatten. Det varma vattnet kommer att smälta bort det mesta som gör att din dubbla diskbänk täpps igen.

När du är klar med att spola ur avloppet, slå på båda ventilerna igen. Du kan sedan använda något av de andra alternativen ovan för att försöka rensa din dubbla diskbänk.

4) Prova en kommersiell produkt för avloppsrengöring

Kommersiella avloppsrengöringsprodukter är ofta mycket effektiva för att rensa igen en diskbänk som är igensatt med stående vatten. De fungerar så bra eftersom de flesta kommersiella rengöringsmedel innehåller kraftfulla enzymer som lätt kan skära igenom mat eller annat material som täpper till ditt avlopp.

Det är lätt att använda ett kommersiellt rengöringsmedel för nästan alla typer av dubbla diskbänkar, men du måste följa produktens bruksanvisning noggrant. Använd inte för mycket, lämna den inte för länge och läs alltid säkerhetsinformationen innan du använder den.

De flesta av dessa rengöringsmedel är säkra att använda i P-fällor, sophantering och septiksystem. Du bör dock alltid läsa produktens säkerhetsinformation innan du använder den. Kommersiella produkter för avloppsrengöring finns i olika former och storlekar för olika applikationer.

Du kan hitta kommersiella avloppsöppnare i din lokala järnaffär och i vissa stormarknader. De är inte alltid det mest prisvärda alternativet, men de är vanligtvis effektiva för att rensa igen dubbla diskbänkar som orsakas av stående vatten.

5) Försök att rensa tilltäppningen med en skruv eller kolv

Skruvar och kolvar är ofta till stor hjälp när du har en långsamt rinnande dubbel diskbänk. Även dubbla diskbänkar med stående vatten kan ofta rensas ut med en kolv eller skruv om man använder en försiktigt.

Det första steget är att ta bort avloppsskärmen från din diskbänk, om det inte redan finns en på plats. Du bör sedan fylla upp din diskbänk till hälften med vatten och prova att sänka den för att rensa ut tilltäppningen. Om du inte kan rensa det på det här sättet kan du behöva gå vidare till nästa alternativ.

Om din diskbänk är full med vatten och det inte verkar vara något material i den, försök sedan skaffa en skruv eller slingrande kabel för din avloppsrengörare och prova det. Du kan också använda en skruv eller kolv i kombination med en kommersiell avloppsrengöringsprodukt för att få bästa resultat.

6) Ring en professionell vid behov

Om ingen av dessa metoder fungerar, kan du behöva ringa en professionell rörmokare. Det finns vissa tillfällen då inget annat än ett proffs kan rensa ut din dubbla diskbänk.

Om tilltäppningen orsakas av något tungt som en apparat eller trädrot, är det mycket troligt att endast en professionell kan få detta problem löst. Om du har provat alla dessa alternativ och inget har fungerat, bör du seriöst överväga att ta hjälp av en lokal rörmokare innan det blir värre.

Medan en täppa till dubbelt diskbänk är ett besvär, finns det flera säkra och effektiva sätt att bli av med den. Att veta vad du kan göra hemma är en stor fördel när du tar itu med detta problem.

Sista några ord…

Jag har försökt att erbjuda all information och lösningar för hur man täpper igen ett handfat med stående vatten i det här inlägget. Även om träskor med dubbla diskbänkar är irriterande kan du oftast bli av med dem med någon av dessa metoder.

Kom bara ihåg att tömma diskbänken först, använd en kommersiell produkt om möjligt och försök aldrig värma eller bränna något i diskbänken. Dubbla diskbänksavlopp är ofta mer komplicerade än enkla diskhoar, så det är bäst att prova dessa

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!