Installera Laddbox Hemma: Att tänka på

Över 95 % av elbilsladdningar utförs hemma, därför väljermångaatt installera laddbox hemma för att göra laddningen mer effektiv.

Det finns över en stor mängd olika laddstationer för hemmet designade av flera olika olika tillverkare byggda för att passa alla olika typer av elbilsmodeller. Det finns ett smart sätt och ett mindre smart sätt att hålla din elbil laddad hemma.

Varför nöja sig med en långsam laddare som tar nästan en hel dag att ladda din elbil när en laddbox hemma kan göra laddprocesen betydligt snabbare? Låt oss titta närmare på de viktigaste sakerna du bör tänka på när du ska installera en laddbox hemma.

Vilken är den bästa platsen för att installera en laddbox hemma?

Om du funderar på att skaffa en elbil måste du överväga var du ska ladda din bil. Om du bor i en lägenhetsbyggnad kan du upptäcka att din byggnad har investerat i en laddbox för elbilar i Samma som senast 1h?. Men om du bor i ett hus, särskilt ett som ligger längre bort från staden, kan du behöva titta på att få en laddstation installerad i ditt hem. 

Innan du köper en elbil är det viktigt att planera i förväg och hitta en säker plats för din laddningspunkt så att du har plats för utrustning och kablar att säkert kunna köra till ditt fordon. Det bästa sättet att göra det är att anlita ett specialiserat företag som sköter hela processen från start till slut och säkerställer att allt görs på rätt sätt. El är ingenting man ska underskatta av flera goda skäl.

Börja med att bedöma din nuvarande panel och se till att den kan hantera den extra elektriska belastningen och installera EV-laddningsstationen.

Vilka är laddningskraven för elbilar?

En enväxlad transmission överför kraft från motorn till hjulen i elfordon. Batterier lagrar den elektricitet som behövs för att driva ett elfordon. Så du behöver ladda ditt batteri för att köra din bil genom att ansluta den till ett uttag eller en laddstation för elbilar. Observera att ju större batteriet är och ju högre batteriets kW (kilowatt-timmar), desto större räckvidd.

Behöver jag uppgradera mitt elsystem?

Elfordon förbrukar mycket ström, så du vill vara säker på att din el klarar av den extra strömförbrukningen som din installation av laddbox medför. (källa: Laddningsbox) Ett specialiserat företag kan hjälpa dig att ta reda på vad du behöver för att säkert driva din elbil och de kan också hjälpa dig attutvärdera om ditt hem kräver en uppgradering av elsystemet.

Ett blygsamt hus med en 150-amp eller mer kanske kan passa i en extra 30- eller 40-amp-krets, men det beror på om det finns några andra stora elslukare, som en varmvattenberedare, en elektrisk spis, torktumlare , eller en badtunna. Du kan också behöva skaffa laddningsutrustning för att ansluta din EV till den nya kretsen.

Avståndet från elpanelen till laddningsplatsen kan förändra kostnaden avsevärt. En 40-amp krets kräver 4-mm kabel vilket kostar en del. Att öka strömstyrkan/strömkapaciteten för snabbare laddning kräver kraftigare kablar vilket är ännu dyrare.

Laddnings station

Laddboxen  eller laddstationen är helt enkelt laddaren. Det finns tre laddningsnivåer (Nivå 1 – den långsammaste, Nivå 2 och Nivå 3 – den snabbaste). Hemladdstationer består bara av nivå 1 och 2 varianter, beroende på vilken laddningsnivå (spänning och strömstyrka), sladdlängd och smarta/WiFi-möjligheter, laddaren kan normalt kosta mellan 3000 till 10.000.

Installera din laddare

Detta innebär att du monterar din laddare i ditt hem och drar upp till 10 meter säker och oerhört starka kablar till din säkringsdosa. Kablarna ska vara korrekt anslutna till ditt hem enligt de senaste reglerna och säkerstanderna för att säkerställa att det är så säkert som möjligt. Detta är en viktig anledning till att du behöver anställa proffs. Detär ingenting som du varken bör eller kan försöka installera själv.

Anslut till ditt hem

Din laddare ansluts till din säkringsdosa. Om det finns plats att göra det görs anslutningen och en lämplig säkerhetsavstängningsanordning monteras av experterna. Om inte, behöver du en sekundär konsumentenhet installerad för att man ska kunna ansluta din laddare på ett säkert sätt.

Belastning och kapacitet

Inte alla hem har tillräckligt med ledig kapacitet för sina laddare, även med en 100A-försörjning till dem. I dessa fall kan laddare utrustas med belastningshanteringsteknik för att komma runt detta. Var och en använder en speciell övervakningsklämma för att se till att det alltid finns tillräckligt med ström för din laddare och om inte kan de stänga av sig själva tills det finns det.

Laddar du hemma via ett eluttag eller installerar en laddstation?

Ofta kan du ladda din elbil via ett vanligt eluttag, men det beror på biltyp och batteri. Elbilstillverkare tillhandahåller en speciell kabel och adapter som du kan använda för att ladda din bil, oftast känd som snabbladdare. Kabeln är försedd med en kabel och en central box – en laddbox. Detta säkerställer ett optimalt skydd när du laddar din elbil tack vare en säkerhetsbrytare och en strömbegränsningsanordning.

Detta kallas “Typ 2”-laddning. Se till att din elinstallation är i gott skick och att uttaget uppfyller alla krav. Du kan ladda säkert via ett vanligt (jordat) eluttag upp till 10 ampere. Varning: använd aldrig din egen förlängningssladd utan använd endast de kablar som förses av biltillverkaren.

Ofta är inte hushållsuttag inte konstruerade för att ge höga strömnivåer så regelbundet och under långa perioder. Så det är viktigt att begränsa laddningsströmmen. Även om du ofta kan ladda från ett vanligt uttag är det inte att rekommendera. Det kan vara riskabelt och det är ineffektivt.

Dessutom tar det lång tid att ladda hemma via eluttaget. En full laddning tar cirka tio timmar (beroende på typ av bil). Med en laddstation/laddbox (hem eller offentlig) är laddningstiden fyra till sex timmar. Laddningshastigheten är en betydande fördel med en laddstation.

Att ladda säkert och effektivt med en laddbox

Har du en laddbox i hemmet slipper du risken för överhettning eller ett slitet eluttag. Laddstationer är speciellt utformade för att ge mer ström utan att värmas upp.

  • En hemladdstation kopplas till sin egen skyddade krets i början av din elinstallation. Eftersom det inte krävs någon konstgjord effektbegränsning kan bilar laddas mycket mer effektivt vid en laddstation än via ett eluttag.
  • Det som gör en laddstation i hemmet extra attraktiv är självkostnadspriset för laddning: din egen ström är trots allt betydligt billigare än den som tillhandahålls av en allmän laddstation. Har du solpaneler på taket? I så fall laddar solenergi till och med din bil utan kostnad.
  • Att ladda ett elfordon står för en fjärdedel av all tillgänglig kraft. Med en laddstation är det enkelt att ställa in systemet för att ladda din bil: laddstationer känner av om andra apparater använder mycket ström vid den tiden och kan minska sin egen kapacitet. Du kan ordna så att din bil endast laddas på natten, du kan kontrollera energiförbrukningen via internet och dessa stationer erbjuder andra smarta funktioner för extra bekvämlighet. Laddboxar blir allt smartare och många kan nu ge information via appar och din telefon och berätta hur mycket din bil har laddats, dess räckvidd, och mycket mer.
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!