Installera Solceller på Taket – 10 Saker att Tänka på

Solceller har ökat dramatiskt i popularitet under de senare åren. Tack vare det ökade intresset har tekniken för solceller konstant utvecklats och förbättrats, samtidigt som infrastrukturen och tillverkningen har gjort det enklare och många gånger billigare än någonsin att installera solceller på sitt hem.

Funderar du på att installera solceller på ditt hus? Installationen av solceller på sitt hem erbjuder många fördelar. Men det kan också vara en stor investering och det kan därför vara bra att känna att man har koll på allting och har ställt alla frågor så att man vet vad som gäller och inte blir förvånad av några överraskningar längre fram.

Låt oss titta närmare på de viktigaste sakerna du bör tänka på när du ska installera solceller på ditt hem.

1. Ditt tak

En av de första sakerna du måste tänka på när du tittar på att lägga till solenergi i ditt hem är ditt tak.

Behöver ditt tak renoveras först? Ditt tak måste vara i gott skick när du ska installera solceller så det är viktigt att ha dina renoveringar färdiga i förväg så att du kan få dina paneler säkert installerade.

Bor du i ett flerbostadshus eller bostadskomplex men vill ändå lägga till solpaneler? Det kan vara mer fördelaktigt att dela solenergi som en gemenskap. Detta är dessutom ofta nödvändigt om du bor i en bostadsrättsförening beroende på hur fastigheten eller fastigheterna ser ut. Att göra ett större projekt på en gång gör dessutom att du kan få ner kostnaden för köp och installation samt spara på dina elräkningar.

2. Leasing eller köp av solpaneler

Beroende på din ekonomi har du två alternativ för att få ett solceller installerade på ditt tak. Du kan antingen köpa ditt eget system i förväg, vilket kan ge större utdelning, eller så kan du hyra solcellerna, vilket ger dig billigare el med lite eller inga pengar i förväg.

När du köper och äger systemet kommer du att fortsätta spara långt efter att du betalat av den ursprungliga kostnaden för köpet och kan få tillbaka dina kostnader med statliga incitament och rabatter. Om du hyr förblir företaget ägare till solsystemet och du betalar dem en avgift.

Det finns massor av prisvärda alternativ för dig, du behöver bara bestämma vilken som skulle vara en bättre väg för din ekonomiska situation och ha fler fördelar för dig. För mer info om olika alternativ av solpaneler, referera till denna sida.

3. Att förbättra effektiviteten

Mängden energi du behöver producera varje dag beror på hur mycket du använder, så du vill vara säker på att du gör allt för att förbättra effektiviteten.

Vi rekommenderar att du börjar med en energibesiktning – titta på och uppskatta alla dina förbrukningsmönster, användning och behov. Detta hjälper dig att avgöra effektivitetsuppgraderingar och ge dig en uppfattning om hur mycket solenergi du behöver!

4. Kopplat till elnätet eller inte?

När du installerar solpaneler kan du antingen vara ansluten till elnätet eller ha ett system som lagrar din energi i batterier.

De flesta hem har ett solsystem kopplat till elnätet. I den här typen av system kan du få rabatt på din elräkning för den överskottseffekt som dina solpaneler producerar, eller till och med få betalt för din el.

Om du använder ett system som inte är kopplat till elnätet kommer det inte att vara anslutet till din elräkning eller stadselektricitet. Istället behöver du stor lagringskapacitet för att spara energi så att du kan använda den.

5. Sälja din fastighet

Vad händer om du inte planerar att stanna i ditt hem de kommande 20 åren? Goda nyheter, om du inte planerar att äga ditt hus så länge, är solenergi fortfarande en bra idé. Att ha solpaneler på ditt tak kommer inte bara att påskynda försäljningsprocessen utan det kommer också att öka försäljningspriset.

Undersökningar fann att köpare var villiga att betala en premie för ett hem med ett solcellssystem i genomsnittlig storlek jämfört med ett liknande hem utan ett.

Bostadsmarknaden är full av köpare som är glada över tanken på att äga ett hem med soltak!

6. Hitta en installatör

Detta är oerhört viktigt när du vill installera solpaneler i ditt hem. Du vill anlita ett företag som har rätt meriter och referenser/recensioner från tidigare kunder.

Hitta ett företag som strävar efter att hjälpa kunder att nå sina mål och bygga system som håller.

Detta gäller varje gång du anlitar någon för att komma in i ditt hem, men solenergi kombinerar logistiken i ett hemförbättringsprojekt med riskerna med elarbete. Meriter och referenser är särskilt viktiga. Det kan vara svårt att förutsäga, men helst vill du ha ett företag som kommer att vara aktiva under hela din installations livstid. Eftersom solceller inte har rörliga delar, tenderar de att behöva väldigt lite underhåll. Men ändå, i händelse av att något slutar fungera under garantiperioden, vill du inte att din installatör inte ska kunna komma och hjälpa dig att fixa det.

7. Ditt kontrakt

Du har nu hittat rätt rätt solsystem för ditt hem – vad händer nu? Nu är du redo att signera din nya kontakt! När du ser över ditt kontrakt är det viktigt att du ser över det mycket noggrant för att säkerställa att det innehåller alla rätt detaljer.

Du vill se till att den visar din finansiering, ägande, prestandaförväntningar och tillämpliga garantidetaljer. Dessa detaljer är viktiga när det kommer till att lägga pengar på något som kan hålla länge, samtidigt som du sparar mycket pengar i det långa loppet.

8. Exponering för solljus

Mängden solljus som din fastighet får är extremt viktig eftersom att det kommer att avgöra hur mycket energi solpanelerna kan förväntas producera.

Kullar, träd, andra byggnader och liknande faktorer kan alla spela en roll eftersom de kan skapa skugga över ditt tak vilket minskar solcellernas effektivitet. Dessutom ändras solens position på himlen beroende på årstid, och du behöver dina solpaneler för att fånga upp så mycket solljus som möjligt både sommar och vinter. Du och din tekniker kan gå igenom alternativen, notera eventuella hinder för exponering för solljus och planera placeringen av dina paneler i enlighet därmed (samt ordna saker som att luta paneler för att fånga upp mest mängd solljus vid varje given tidpunkt).

9. Placering

När du vet vilka effektnivåer som krävs från panelerna och de ställen de måste vara för att få ut det mesta av exponeringen för solljus måste du bestämma dig för placeringen själv. Helst kan solpaneler monteras på taket av ditt hem, där de är ur vägen och inte tar någon plats. Det kanske inte är möjligt, men beroende på ditt tak och fastigheten i allmänhet – i så fall kan du placera dem på marken eller på liknande platser.

10. Vilken typ av solpanel är lämpligast?

De två dominerande solenergiteknikerna att välja mellan är solceller, som använder uppsättningar av celler för att förvandla solljus till elektricitet, och termisk, som använder solljus för att värma vatten eller luft för användning inuti hemmet. Om ditt hem använder mycket energi för uppvärmning, eller du bor någonstans där andra alternativ är dyrt i förhållande till el, kan en solvärmeinvestering betala igen sig ännu tidigare. Men solvärme är sällsyntare för hem, så det kan vara svårare att hitta en kvalificerad installatör.

Solceller Offert: En Komplett Guide – Få Gratis Offert

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!