Kan man Borra i Tegelvägg? Så Gör du Steg-för-Steg

Det finns få saker som är mer skrämmande än att försöka borra i en tegelvägg. Men även om det kan kännas överväldigande och utmanande bör du veta att det går.

Många upplvere dock att även om du har planerat väl och är säker på att du har rätt utrustning för jobbet så känns det inte helt hundra när man väl sätter igång.

Oavsett om du försöker hänga upp en tavla, en platt-TV eller nya hyllor, finns det en god chans att du kommer att stöta på en tegelvägg förr eller senare.

Att borra i tegel är något som skrämmer de flesta och avskräcker dem helt från jobbet, men det behöver inte vara så svårt om du har rätt verktyg och lite kunskap.

Kan du borra i tegel och hur gör du?

Det är möjligt att borra i en tegelvägg säkert men beroende på storleken på hålet du behöver göra och dess syfte kräver detta olika saker och tillvägagångssätt

Ett litet en-tums hål kräver en hårdmetallbits och minimal ansträngning, men för tyngre föremål och större hål behövs ytterligare delar.

Ingenting slår utseendet på en tegelvägg oavsett om det är inomhus eller på utsidan av ditt hem. Med det sagt vill vi borra i teglet på rätt sätt för att säkerställa att det görs säkert och utan skador.

I den här guiden lär vi dig allt du behöver veta om att borra i tegel.

Att borra i tegel utan att det spricker eller skadas kräver inte att du är en expert. Om du har rätt borr, en murborr och färdigheterna kan den här uppgiften vara mycket enklare än du kanske tror. Det är dock fortfarande viktigt att känna till några väsentliga fakta innan du sätter igång.

1. Skaffa en borr, bits, skruv och skruvmejsel

Den mest rekommenderade borrmaskinen för att borra i tegel är en borrhammare, mest känd som slagborr. Den höga effekten och hastigheten gör att borrning i tegel blir en mycket smidigare process. Medan du kan använda en vanlig borr är en slagborr bäst om du planerar att göra flera större hål, särskilt i en mycket stark tegelvägg.

För att borra i teglet måste du använda en bits som är gjord för murbruk.

Det är viktigt att du använder den här typen av borrkronor på grund av borrspetsen som gör att du kan borra igenom hårt och tufft material.

När det gäller en skruv behöver du en skruv som är tillräckligt stor för att hålla vikten av det du hänger. De ska också vara lämpliga för murbruk och tegel. Dessa skruvar måste användas eftersom de har en extra uppsättning vassa gängor som hjälper den att borra sig fast i teglet

Det är också nödvändigt att din skruv är större än borrkronan du använder för att undvika att din skruv glider rakt ut. Du behöver då också en skruvmejsel för installationen.

2. Markera ditt önskade hål

Innan du bestämmer var du vill ha ditt hål är det bäst att kontrollera om det finns några spänningsförande ledningar eller rör bakom teglet du ska borra i.

Du bör heller aldrig borra ovanför eller under ett eluttag. Om du är osäker på var någon strömförande ledning eller rör finns kan du köpa och använda en rör- och spänningsdetektor, fuktmätare, Väggskanner och Metalldetektor.

När du väljer var du vill ha ditt hål skulle ett annan övervägande vara om du borrar direkt i teglet eller i murbruket emellan tegelstenarna.

Även om det alltid är bättre att borra i teglet eftersom det vanligtvis väger mer (har högre densitet) än murbruk, kan en mängd andra faktorer påverka detta beslut. Detta inkluderar tegelns typ och ålder och hålets storlek.

Om du misstänker att ditt tegel är ömtåligt eller redan spricker, borra i murbruket istället. Murbruk är också ett bättre val om djupet i ditt hål kommer att vara djupt, eftersom detta kan göra att tegelstenen blir stressad och spricker.

När du har hittat det bästa stället markerar du dina hål med en penna där du vill borra och ser till att du tydligt kan se det.

3. Ta på dig skyddsutrustningen

När du borrar i tegel eller murbruk kommer mycket damm att flyga runt. Det är därför viktigt att bära skyddsutrustning som skyddsglasögon, öronproppar ansiktsmask och handskar.

För närvarande kan du också förbereda dig för eventuell röra som kommer att skapas på grund av dammet. Om du vill begränsa röran kan du använda en dammsugare till hands eller ha någon som dammsuger medans du borrar.

4. Välj Djup och markera din borr

Det är bäst att se manualen för den produkt du installerar för att avgöra hur djupt hålet måste vara. Om de inte klargör detta bör du borra hålet lite djupare än skruvens längd.

Om du inte har en borr med djupstoppfäste kan du linda flera lager maskeringstejp runt borrkronan för att ge dig vägledning om när du ska sluta borra.

5. Jämna borren med hålet

Du är nu redo att börja den roliga borrningen! Innan du sätter igång, följ dock alla dessa steg noggrant, eftersom sprickbildning kan uppstå om du inte gör på rätt sätt.

Rikta upp din borr perfekt horisontellt och plant och placera spetsen av borrhålet rätt upp mot den markerade punkten. Nästa steg kommer att klargöra vilken borr du ska använda först.

6. Borra pilothålet

Pilothålet är viktigt när du borrar genom tegel och vill förhindra att det spricker eller går sönder. Detta hål bör göras med en mindre borr som gör hålet mindre än du behöver.

Börja med låg hastighet och lågt tryck när du håller borren med båda händerna och börjar lätt göra hålet. När du känner hur borren bryter sig in i tegelstenen tar du fart och använder ett stadigt tryck medan du flyttar bitsen fram och tillbaka tills den träffar önskat djup. Om du upptäcker att din bits inte går direkt rakt tillbaka, dra ut den och justera om.

Om din borr bara har en hastighet är det bäst att borra i korta omgångar för att undvika överhettning av bitsen.

Tänk på att om din bits överhettas kan du behöva kyla ner den. Genom att hålla en hink med kallt vatten bredvid dig kan du doppa bitesn när det behövs. Var dock försiktig så att inget vatten droppar in i själva borren.

7. Borra in i hålet igen

För att hålla bitsen i rörelse smidigt kan du använda en burk tryckluft för att enkelt ta bort damm i hålet.

Du kommer då att använda en större borr som fortfarande är något mindre än det du kommer att använda.
Upprepa processen med din borr i perfekt nivå. Fortsätt att flytta din borr fram och tillbaka för att förhindra att skräp täpper till hålet.

8. Installera rätt ankare

Nu när du har ett perfekt hål och inte har spräckt ditt tegel kan du skruva i det lämpliga ankaren/skruven som antingen har kommit med din produkt som du ska montera eller som du har bestämt kan hålla vikten av det du hänger.

Slutsats

Som du ser är det inte bara fullt möjligt att borra i tegel, men det är också relativt enkelt om du veta hur du ska göra!

Innan du går vidare och hänger något på tegelväggen, se till att bedöma ditt tegel och murbruk och se om det är tillräckligt starkt att borra i.

Genom att använda en bra borr, en bits för murbruk och tegel, rätt ankarskruv och en jämn hand, kan du enkelt borra ett hål i din tegelsten utan en enda spricka.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!