Kan man Slipa Laminatgolv? Allt du Bör Veta

Ett laminatgolv kan se ut som ett vanligt trägolv, men det är det inte, och du kan inte behandla det på samma sätt.

Det betyder ingen slipning. Trädesignen på de flesta laminatplankor är i princip stämplad och belagd med superhård golvfinish, och att försöka fixa den med en slipmaskin är ingen bra idé. Vissa proffs kan fixa slitna laminatgolv genom att måla träkornet med en konstnärborste, men det är förmodligen mer arbete än du är beredd att ägna åt ditt laminatgolv, så när det börjar se slitet ut är ett bra alternativ att återställa finishen.

Hur installeras ett laminatgolv?

De flesta laminatgolv som tillverkas idag installeras med en typ av Click Lock flytande metod över en skumplatta. Det finns inget lim, spikar eller häftklamrar som behövs. Du kan också använda ditt nya laminatgolv direkt, du väntar inte på att något ska torka eller stelna.

Finns det inte ett ihåligt ljud när du går på ett laminatgolv?

Eftersom laminatgolv i allmänhet är ett tunnare golv kan du märka lite mer ljud när du går på dem. För att minska överdrivet buller finns det speciella dynor eller underlag som har överlägsna ljudkontrollattribut. Kuddar av kvalitetsunderlag skyddar inte bara laminatgolvet från undergolv, utan fungerar också som en kudde och ljudblockerare.

Är laminatgolv lätta att underhålla?

Laminatgolv är mycket lätta att hålla rena på grund av deras fläckresistenta egenskaper. Liksom alla golvytor måste du städa upp spill och hålla bort alltför mycket vatten från golvet. För allmänt underhåll rekommenderar vi att du dammsuger eller sopar upp smuts / damm regelbundet. Vid behov kan du också använda en speciell laminatgolvrengörare för att ta hand om eventuell film som kan byggas upp och för att behålla den naturliga glansen på golvet.

Kommer ett laminatgolv att blekna eller ändra färg?

De flesta “kvalitetslaminat idag använder bästa tillgängliga teknik. De översta lagren är utformade för att inte bara se ut som riktiga trägolv utan också för att skydda färgen och mönstret mot UV-strålar.

Hur kan du reparera repor?

Laminatgolv är mycket slitstarka, men de har begränsningar. Om du tappar eller drar något tungt på ett laminatgolv lämnar det ett märke. Tillverkare har i allmänhet ett touch up-kit tillgängligt för sina specifika färglinjer. Om skadan inte kan åtgärdas med en enkel touch up kit, är det alltid ett alternativ att byta ut den skadade skivan.

Eftersom laminatgolv installeras med en Click Loc-flytande metod och inte fästs eller limmas direkt på undergolvet kan du avklicka på golvet med början från de senast installerade brädorna, tillbaka till det skadade kortet och ersätta den. Sedan klickar du helt enkelt på brädorna på plats.

Kan du slipa och laminera ett laminatgolv?

Nej. Laminatgolv är inte av trä och de kan inte slipas. En av fördelarna med laminatgolv är att det är mer reptåligt än äkta trä, och om en planka skadas kan du enkelt byta ut den utan att förstöra resten av ditt golv under processen.

Bästa Excenterslipen – 10 Bäst i Test [Lista & Tips]

Hur länge håller ett laminatgolv?

Inte alla laminatgolv är lika. De flesta tillverkare erbjuder en mängd olika kollektioner som sträcker sig från de allra bästa till mer prisvärda kollektionerna. Garantier på de flesta laminat är mellan 10-25 år och vissa erbjuder till och med begränsade garantier mot blekning, slitage, fukt etc. Men som med alla golv de måste de tas hand om ordentligt för att hålla så länge som möjligt.

Den bästa strategin för omlackering av laminatgolv i trä

Nät du gör research på den bästa laminatuppfräschningsmetoden kan du komma över råd för att ta bort den gamla ytan. Det är en dålig idé. Ytan är förmodligen inbakad och den är ganska kapabel att motstå de flesta kemiska kemiskaborttagarna. Men det är inte det värsta. Om du lyckas hitta en kemisk borttager som fungerar, överväg vad som händer när ytan mjuknar och du skrapar av den. Både ytdesignen och golvet förstörs.

Ett bra laminatåterställningssats innehåller en kemisk etsare, inte en borttagare. Syftet är inte att ta bort den gamla ytan utan att avglansa den så att den nya ytan kommer att hålla fast. Du kan också göra detta mekaniskt med en golvbuffer och en slipskärm med 120 korn. Poleringsmetoden är bäst eftersom den slipande effekten plattar ytan, vilket ger ett supermjukt slutresultat.

Gör golvet redo för restaurering

Innan du påbörjar golvrestaureringen, som tar ungefär en dag för ett medelstort rum, ska du ta bort alla möbler och heltäckningsmattor och rengöra golvet med tvåligt, varmt vatten. Torka golvet manuellt med en trasa omedelbart efter sköljning för att förhindra att vattnet sipprar mellan plankorna. Om det finns något vax på golvet måste du skrubba bort det, annars kommer dina restaureringsinsatser att vara förgäves.

När golvet torkar, applicera kemisk etsare på golvet, följ instruktionerna på behållaren, eller kör en golvbuffer med en slipskärm med 120 korn över golvet. Torka golvet med en klibbduk efter polering eller etsning så är du redo för nästa steg.

Färgning och efterbehandling av laminatgolvet

Den bästa tiden att färga om laminatgolv är efter att du har avslutat ytetsningen och innan du applicerar den nya ytan. Du kan använda konventionell trälack för detta, applicera den med en trasa eller borste och torka bort överflödet med en andra trasa. Torka alltid i riktningen för att undvika ränder.

Låt ytan torka under den rekommenderade tiden och applicera sedan ett andra lager. Om du har en golvbuffer är det en bra idé att skärma golvet igen innan du applicerar det andra skiktet. När det andra lagret torkar bör du ge den 24 till 48 timmar att torka innan du flyttar möbler tillbaka in i rummet.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!