Kan man Slipa Marmor? Här är Svaret!

Marmor har blivit ett populärt val i hem på senare år på grund av sitt snygga, stilrena, och exklusiva utseende.

Men trots att marmor är hårt kan det över tid bli repigt och tappa sin ursprungliga glans. Det är säkert därför du är är, och funderar på om man kan slipa marmor för att återge den sitt ursprungliga och fina utseende. Den goda nyheten är att svaret på den frågan är ja! Man kan slipa marmor.

I stenindustrin använder man ofta diamantverktyg för att slipa marmor från grovslipning till finslipning, använd diamantpoleringskuddar från grovpolering till finpolering. Olika länder eller områden kan använda olika maskiner och verktyg för slipning och polering.

Om du vill polera marmorn själv är diamantpoleringsdynor ditt bästa val. Oavsett om det är en stenplatta, köksbänken eller ditt vardagsrumsgolv, kan marmor användas överallt. På hotell, restauranger och kontor poleras också marmorgolv tills de lyser. Således är marmorpolering och slipning en del av processen för rengöring och förfining av din marmor.

Marmorslipning och polerng är nödvändig för att underhålla detta kostsamma material. Även om den vanliga missuppfattningen är att marmor är ett hårt material bör du vara försiktig när du hanterar den så att du kan bevara dess kvalitet.

Det finns många lösningar tillgängliga för marknaden för slipning och polering av marmor. Du kan också skaffa polerdynor av marmordiamant för att uppfylla de lösningar du strävar efter. Du vill undvika pulverbaserade rengöringsmedel eftersom vissa av dessa kan orsaka mer skada och vara skadliga för marmorn.

Huruvida du slipar eller polerar marmorn beror på kornstorleken och typen av polerdyna du använder. Det rekommenderas att du först använder en grövre dyna, och sen går över till en finare för ett fint och repfritt resultat.

Från grovslipning till finpolering av marmor

En fuktig trasa kan vara till hjälp vid rengöring av marmor för vardagsrengöring. Därefter kan du torka marmorn. Ibland kommer fläckar att utvecklas på marmor så att du måste välja rätt rengöringsmedel för bort dem.

En stensealer kan också användas på marmor för att ge skydd. Förutom detta, om du placerar möbler på marmor, är det lämpligt att placera en matta eller dyna under. Förutom att skydda marmorn från repor som möblerna kan orsaka, kan mattor också absorbera eventuella spill från att falla direkt på marmorn.

Om du märker djupare repor och fördjupningar på marmorn bör du rådfråga en professionell tekniker för att få bort dessa. På det här sättet kan du åtgärda situationen innan det blir värre. Men som nämnt är det möjligt att slipa marmor, och det är här slipningen kan komma till god användning.

Varje gång du rengör marmorn är din avsikt att återställa dess naturliga glans, inte att gå emot den. Du bör vara försiktig när du rengör marmor. Använd inga slipande verktyg för rengöring av material eller lösningar.

Både polermedel och diamantslipskivor slipar marmor framgångsrikt, tar bort repor och återställer den ursprungliga poleringen och glansen. Dessutom kommer slipning av marmor att ta bort lätta jack som är små flisor eller jack i marmorns yta som orsakas av stötar från höga klackar eller tappande tunga föremål. I vissa situationer krävs dock professionell hjälp. Om marmor har ojämna jack, djupa sprickor eller hål eller frakturer bör du låta en professionell undersöka marmorn.

Rengör först

Innan du slipar eller polerar någon marmoryta är det viktigt att rengöra området noggrant. Smuts och damm kommer att komprimeras in i marmorn, vilket ytterligare skadar eller missfärgar ytan. Dammsug golv och bänkskivor innan du börjar ditt arbete.

Tvätta ytan med en neutral stenrengörare. Syra- eller alkaliska rengöringsmedel etsar ytan och effektiviserar ditt arbete. Om du är osäker på rengörarens pH-värde, låt den sitta i fem till tio minuter på en liten marmorfläck. Om marmorn ser grumlig ut efter sköljning av området är det inte ett neutralt rengöringsmedel.

Reparera sprickor

Fyll i små sprickor innan du slipar eller maler en marmoryta. Slipning av okorrigerade sprickor gör att kanterna spricker och skapar hål. Dessutom kommer polering av korn eller marmordamm att fylla sprickan och omfördelas över ytan under nästa steg och repa snarare än att polera ytan.

Olika butiker erbjuder en mängd olika färgade epoxihartser för att fylla sprickorna. Du applicerar sedan epoxin även med marmorytan. Följ tillverkarens anvisningar om härdningstid. Felaktigt härdad epoxi dras ut ur sprickan under slipningen, vilket gör det nödvändigt att upprepa processen.

Poleringsföreningar

Poleringsmedel eller poleringspulver fungerar bra för små områden som köks- eller badrumsbänkar med liten eller ingen skada. Använd en handhållen buffer för att bearbeta slipmedlet över ytan. Använd detaljerade slipverktyg för att nå in i trånga utrymmen och hörn.

Liksom sandpapper finns dessa slipmedel i en mängd olika korn som sträcker sig från grova och används för att ta bort grunda repor, till mycket fina för polering till en spegelliknande glans. För områden som inte utsätts för så mycket slitage kan det vara allt som krävs för att bibehålla ytan för att bibehålla en ny glans.

Arbeta från grovare till finare korn, kom ihåg att skölja området noggrant mellan successiva korn. Buffa små områden åt gången tills du uppnår det utseende du vill ha innan du går vidare till nästa område. Detta är mycket långsamt arbete, men för små områden är det mindre besvärligt än slipande skivor.

Diamantslipskivor

För områden med mycket trafik såsom foajéer, kök eller vardagsrum fungerar diamantslippdynor/diamantslipskivor bäst för slipning av marmorgolv. Dessa skivor finns med grova till fina korn. Diamantskivor hjälper till att ta bort lätta märken. När du använder en slipande skiva, arbeta med en långsam rörelse från sida till sida och gör minst fyra passeringar över samma område innan du går vidare.

När du har slutfört en del överlappar du kanterna på det nya området för att undvika linjer av opolerad sten. Arbeta från grovt till fint korn.

Slipning av marmor är en tidskrävande process. Detta kräver en våtslipningsprocess för att uppnå önskat resultat. Medan denna metod fungerar bra för statyer, kakel- och marmorbänkskivor, kräver slipning av stora marmorområden, som marmorgolv, en helt annan process och teknik. Att veta hur man gör detta gör att du kan polera handskurna och grova kanter för att verkligen få ditt marmorjobb att lysa. Precis som med det mesta finns det olika sätt att gå tillväga för att slipa marmor.

Steg 1

Börja med det grovaste sandpapper som du har. Vik den runt ett träkloss eller slipsvamp. Fukta ytan på sandpapper och marmor. Börja slipa. Observera att du bör använda 220 när du försöker utjämna ojämnheter. För små fläckar använder 400 i kornstorlek. För allt annat börja med 600.

Steg 2

Gå igenom kornen, använd ett högre tal och sluta när du gillar utseendet. Se till att hålla det slipade området vått, annars kan du ”bränna” marmorn. Nu ska din marmor ta en mycket polerad glans och vara fri från ytfel.

Steg 3

Försegla det slipade området. Använd en marmorförseglare och applicera den rikligt med en trasa. Vänta angiven tid och torka av överflöd med en ren, vit trasa.

Vanliga frågor om marmor

 

Hur slipar man en marmorskiva?

Det finns flera metoder för att fräscha upp marmor och återställa dess glans och skärpa:

 1. Rengöring: Börja med att rengöra marmorytan med en mild tvållösning och varmt vatten. Torka av ytan noga med en mjuk trasa eller mikrofiberduk för att ta bort smuts och fett.
 2. Slipning: Slipning är en metod för att ta bort yttersta lager av marmor för att återställa dess glans. Slipning kan göras med en slipmaskin eller med slipmedel och en mjuk trasa. Det är viktigt att vara försiktig så att inte slipmedlet skadas marmorytan.
 3. Polering: Polering är en metod för att återställa glans och skärpa till marmorytan. Det kan göras med en polermaskin eller med polermedel och en mjuk trasa. Det är viktigt att välja rätt typ av polermedel för marmor och att följa instruktionerna från tillverkaren för att undvika skador på marmorytan.
 4. Färgning: Färgning är en metod för att ta bort fläckar och repor på marmorytan. Det kan göras med färgade impregneringsmedel eller med specialfärger för marmor. Det är viktigt att välja rätt färg och att följa instruktionerna från tillverkaren för att undvika skador på marmorytan.
 5. Behandling med vax: Behandling med vax är en metod för att skydda marmorytan mot fukt och smuts. Det är viktigt att välja rätt vax för marmor och att följa instruktionerna från tillverkaren för att undvika skador på marmorytan.

Det är viktigt att notera att inte alla metoder passar alla typer av marmor och det är viktigt att rådfråga en professionell innan man utför någon behandling.

Hur borrar man i marmor?

För att borra i marmor behöver du specialverktyg och en del erfarenhet för att undvika skador på marmorytan. Det är viktigt att använda en hårdmetallborr och rätt typ av olja eller vatten för att hålla borren sval.

Följande steg kan hjälpa dig att borra i marmor:

 1. Markera platsen där du vill borra. Använd en vattenpass eller en nivå för att säkerställa att hålet kommer att vara i rätt position.
 2. Använd en mjuk trasa eller en borste för att rengöra marmorytan där du ska borra. Det hjälper till att förhindra att borren glider och skadar ytan.
 3. Sätt på en hårdmetallborr och sätt igång med borrningen. Borra med ett lågt varvtal och låt borren gå sakta in i marmorytan. Var försiktig så att borren inte glider och skadar ytan.
 4. Använd vatten eller olja som kylmedium för att hålla borren sval under borrningen.
 5. Ta ut borren när du har nått önskad djup och torka av marmorytan med en mjuk trasa eller en mikrofiberduk.

Det är viktigt att notera att det är svårt att borra i marmor och det kräver erfarenhet och rätt verktyg för att undvika skador på marmorytan. Det är även viktigt att vara försiktig med att inte skada marmorytan.

Kan man använda bikarbonat på marmor?

Det är möjligt att använda bikarbonat på marmor, men det är viktigt att vara försiktig eftersom marmor är en mjuk och känslig sten. Bikarbonat är ett mildt rengöringsmedel som kan användas för att ta bort fläckar och smuts på marmorytan, men det är viktigt att använda det med försiktighet för att undvika skador.

Följande steg kan hjälpa dig att rengöra marmor med bikarbonat:

 1. Blanda ett par matskedar bikarbonat med vatten till en pasta.
 2. Applicera pastan på marmorytan och massera den in med en mjuk borste eller trasa.
 3. Låt pastan sitta i några minuter för att låta bikarbonatet verka på fläckar och smuts.
 4. Skölj av marmorytan med varmt vatten och torka av den med en mjuk trasa eller mikrofiberduk.

Det är viktigt att använda mycket vatten för att skölja av marmorytan efter rengöringen, för att undvika att det bildas fläckar på ytan. Det är också viktigt att inte använda för mycket bikarbonat eller låta det sitta för länge på marmorytan eftersom det kan skada ytan. Det är också viktigt att inte använda bikarbonat på marmor som är behandlat med vax eller polermedel.

Hur får man bort Vattenfläckar på marmorskiva?

Vattenfläckar på marmorskivor kan vara svåra att ta bort, men det finns några metoder som kan hjälpa till:

 1. Rengöring med vinäger: Blanda lika delar vatten och vinäger i en sprayflaska. Spray på vattenfläcken och torka av med en mjuk trasa.
 2. Rengöring med bikarbonat: Blanda ett par matskedar bikarbonat med lite vatten till en pasta. Applicera pastan på vattenfläcken och massera den in med en mjuk borste eller trasa. Låt pastan sitta i några minuter och skölj sedan av med varmt vatten.
 3. Rengöring med stenrengöringsmedel: Använd en speciell stenrengöringsmedel som är avsedd för marmor. Följ instruktionerna på förpackningen för att undvika skador på marmorytan.
 4. Rengöring med pimpsten: Använd en pimpsten och försiktigt gnugga mot fläcken. Var försiktig så att du inte skrapar eller skadar marmorytan.

Det är viktigt att notera att det är viktigt att testa metoderna på en mindre osynlig del av marmorytan innan du använder dem på en vattenfläck, för att säkerställa att det inte skadar marmorytan. Det är också viktigt att inte använda för hårda medel, eller låta dem sitta för länge på marmorytan, eftersom det kan skada ytan. Det är också viktigt att förebygga vattenfläckar på marmorytan genom att torka av den omedelbart efter det har blivit vått och genom att använda skyddande medel såsom vax eller polermedel.

Hur känsligt är ett marmorbord?

Marmor är en känslig sten, och ett marmorbord kan vara känsligt för skador beroende på hur det har behandlats och vårdats. Marmor är en mjuk sten och kan lätt skadas av vätskor, kemikalier, mekaniska skador och höga temperaturer.

Följande kan skada ett marmorbord:

 • Spill av vätskor som vin, saft, kaffe eller te kan orsaka fläckar och missfärgningar på marmorytan.
 • Kontakt med kemikalier såsom syra, lösningsmedel eller rengöringsmedel kan skada ytan och orsaka missfärgningar.
 • Mekanisk skada såsom repor eller kantstötar kan skada marmorytan och göra den mer mottaglig för fläckar och missfärgningar.
 • Höga temperaturer, såsom placerande av varma föremål på marmorbordet kan orsaka missfärgningar eller skador på marmorytan.

Det är viktigt att ta hand om ett marmorbord ordentligt genom att undvika kontakt med vätskor och kemikalier, att undvika att placera varma föremål på det, och att undvika mekanisk skada. Det är också viktigt att rengöra och vaxa marmorytan regelbundet för att skydda ytan mot fläckar och missfärgningar.

Vad kan man polera marmor med?

För att polera marmor kan man använda en polermaskin eller polermedel. Det är viktigt att välja rätt polermedel för marmor och att följa instruktionerna från tillverkaren för att undvika skador på marmorytan.

Polermedel för marmor finns i olika typer, som pulver och vätska. Några av de vanligaste polermedlen för marmor är:

 1. Diamant polermedel: Diamant polermedel är speciellt utvecklat för att polera marmor med hög glans. De innehåller diamantpartiklar som slipar marmorytan och ger den en hög glans.
 2. Oxidationsmedel: Oxidationsmedel är speciellt utvecklat för att ta bort yttersta lager av marmor för att återställa dess glans. Oxidationsmedel är vanligtvis vätskor eller pulver.
 3. Vax: Vax är ett annat polermedel som kan användas för att skydda marmorytan och ge den en hög glans. Vaxet ska användas efter slipning och polering för att skydda marmorytan mot fukt och smuts.

Det är viktigt att notera att det är svårt att polera marmor och det kräver erfarenhet och rätt verktyg för att undvika skador på marmorytan. Det är också viktigt att vara försiktig med att inte skada marmorytan. Det är också viktigt att testa metoden på en mindre osynlig del av marmorytan innan man använder den på hela marmorytan, för att säkerställa att det inte skadar marmorytan. Det är också viktigt att välja rätt polermedel för marmor och att följa instruktionerna från tillverkaren för att undvika skador på marmorytan. Det är också viktigt att se till att marmorytan är ren och fri från fläckar och smuts innan man börjar polera, för att få bästa resultat.

Kan man måla på marmorskiva?

Det är möjligt att måla på en marmorskiva, men det är viktigt att vara försiktig eftersom marmor är en känslig sten. Målning på marmor kräver speciella förberedelser och typer av färg för att undvika skador på marmorytan.

Följande steg kan hjälpa dig att måla på en marmorskiva:

 1. Rengör marmorytan noga med en rengöringsmedel specifikt för marmor eller en mild såpa och vatten. Torka av med en mjuk trasa eller mikrofiberduk.
 2. Slipa ner marmorytan med en slipsten eller sandpapper för att skapa en jämn yta.
 3. Täcka områden som inte ska målas med tejp eller skyddande filmer.
 4. Använd en primer specifikt för marmor och applicera den jämnt på marmorytan. Låt torka i enlighet med tillverkarens anvisningar.
 5. Använd en latex eller epoxifärg specifikt för marmor och applicera den jämnt på marmorytan. Låt torka i enlighet med tillverkarens anvisningar.
 6. Slipa ner marmorytan igen med en slipsten eller sandpapper för att skapa en jämn yta.

Det är viktigt att notera att målning på marmorskiva kräver erfarenhet och rätt verktyg för att undvika skador på marmorytan. Det är också viktigt att använda speciella färger och primers specifikt för marmor för att undvika skador på marmorytan.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!