Kan man Slipa Marmor? Här är Svaret!

Marmor har blivit ett populärt val i hem på senare år på grund av sitt snygga, stilrena, och exklusiva utseende.

Men trots att marmor är hårt kan det över tid bli repigt och tappa sin ursprungliga glans. Det är säkert därför du är är, och funderar på om man kan slipa marmor för att återge den sitt ursprungliga och fina utseende. Den goda nyheten är att svaret på den frågan är ja! Man kan slipa marmor.

I stenindustrin använder man ofta diamantverktyg för att slipa marmor från grovslipning till finslipning, använd diamantpoleringskuddar från grovpolering till finpolering. Olika länder eller områden kan använda olika maskiner och verktyg för slipning och polering.

Om du vill polera marmorn själv är diamantpoleringsdynor ditt bästa val. Oavsett om det är en stenplatta, köksbänken eller ditt vardagsrumsgolv, kan marmor användas överallt. På hotell, restauranger och kontor poleras också marmorgolv tills de lyser. Således är marmorpolering och slipning en del av processen för rengöring och förfining av din marmor.

Marmorslipning och polerng är nödvändig för att underhålla detta kostsamma material. Även om den vanliga missuppfattningen är att marmor är ett hårt material bör du vara försiktig när du hanterar den så att du kan bevara dess kvalitet.

Det finns många lösningar tillgängliga för marknaden för slipning och polering av marmor. Du kan också skaffa polerdynor av marmordiamant för att uppfylla de lösningar du strävar efter. Du vill undvika pulverbaserade rengöringsmedel eftersom vissa av dessa kan orsaka mer skada och vara skadliga för marmorn.

Huruvida du slipar eller polerar marmorn beror på kornstorleken och typen av polerdyna du använder. Det rekommenderas att du först använder en grövre dyna, och sen går över till en finare för ett fint och repfritt resultat.

Från grovslipning till finpolering av marmor

En fuktig trasa kan vara till hjälp vid rengöring av marmor för vardagsrengöring. Därefter kan du torka marmorn. Ibland kommer fläckar att utvecklas på marmor så att du måste välja rätt rengöringsmedel för bort dem.

En stensealer kan också användas på marmor för att ge skydd. Förutom detta, om du placerar möbler på marmor, är det lämpligt att placera en matta eller dyna under. Förutom att skydda marmorn från repor som möblerna kan orsaka, kan mattor också absorbera eventuella spill från att falla direkt på marmorn.

Om du märker djupare repor och fördjupningar på marmorn bör du rådfråga en professionell tekniker för att få bort dessa. På det här sättet kan du åtgärda situationen innan det blir värre. Men som nämnt är det möjligt att slipa marmor, och det är här slipningen kan komma till god användning.

Varje gång du rengör marmorn är din avsikt att återställa dess naturliga glans, inte att gå emot den. Du bör vara försiktig när du rengör marmor. Använd inga slipande verktyg för rengöring av material eller lösningar.

Både polermedel och diamantslipskivor slipar marmor framgångsrikt, tar bort repor och återställer den ursprungliga poleringen och glansen. Dessutom kommer slipning av marmor att ta bort lätta jack som är små flisor eller jack i marmorns yta som orsakas av stötar från höga klackar eller tappande tunga föremål. I vissa situationer krävs dock professionell hjälp. Om marmor har ojämna jack, djupa sprickor eller hål eller frakturer bör du låta en professionell undersöka marmorn.

Rengör först

Innan du slipar eller polerar någon marmoryta är det viktigt att rengöra området noggrant. Smuts och damm kommer att komprimeras in i marmorn, vilket ytterligare skadar eller missfärgar ytan. Dammsug golv och bänkskivor innan du börjar ditt arbete.

Tvätta ytan med en neutral stenrengörare. Syra- eller alkaliska rengöringsmedel etsar ytan och effektiviserar ditt arbete. Om du är osäker på rengörarens pH-värde, låt den sitta i fem till tio minuter på en liten marmorfläck. Om marmorn ser grumlig ut efter sköljning av området är det inte ett neutralt rengöringsmedel.

Reparera sprickor

Fyll i små sprickor innan du slipar eller maler en marmoryta. Slipning av okorrigerade sprickor gör att kanterna spricker och skapar hål. Dessutom kommer polering av korn eller marmordamm att fylla sprickan och omfördelas över ytan under nästa steg och repa snarare än att polera ytan.

Olika butiker erbjuder en mängd olika färgade epoxihartser för att fylla sprickorna. Du applicerar sedan epoxin även med marmorytan. Följ tillverkarens anvisningar om härdningstid. Felaktigt härdad epoxi dras ut ur sprickan under slipningen, vilket gör det nödvändigt att upprepa processen.

Poleringsföreningar

Poleringsmedel eller poleringspulver fungerar bra för små områden som köks- eller badrumsbänkar med liten eller ingen skada. Använd en handhållen buffer för att bearbeta slipmedlet över ytan. Använd detaljerade slipverktyg för att nå in i trånga utrymmen och hörn.

Liksom sandpapper finns dessa slipmedel i en mängd olika korn som sträcker sig från grova och används för att ta bort grunda repor, till mycket fina för polering till en spegelliknande glans. För områden som inte utsätts för så mycket slitage kan det vara allt som krävs för att bibehålla ytan för att bibehålla en ny glans.

Arbeta från grovare till finare korn, kom ihåg att skölja området noggrant mellan successiva korn. Buffa små områden åt gången tills du uppnår det utseende du vill ha innan du går vidare till nästa område. Detta är mycket långsamt arbete, men för små områden är det mindre besvärligt än slipande skivor.

Diamantslipskivor

För områden med mycket trafik såsom foajéer, kök eller vardagsrum fungerar diamantslippdynor/diamantslipskivor bäst för slipning av marmorgolv. Dessa skivor finns med grova till fina korn. Diamantskivor hjälper till att ta bort lätta märken. När du använder en slipande skiva, arbeta med en långsam rörelse från sida till sida och gör minst fyra passeringar över samma område innan du går vidare.

När du har slutfört en del överlappar du kanterna på det nya området för att undvika linjer av opolerad sten. Arbeta från grovt till fint korn.

Slipning av marmor är en tidskrävande process. Detta kräver en våtslipningsprocess för att uppnå önskat resultat. Medan denna metod fungerar bra för statyer, kakel- och marmorbänkskivor, kräver slipning av stora marmorområden, som marmorgolv, en helt annan process och teknik. Att veta hur man gör detta gör att du kan polera handskurna och grova kanter för att verkligen få ditt marmorjobb att lysa. Precis som med det mesta finns det olika sätt att gå tillväga för att slipa marmor.

Steg 1

Börja med det grovaste sandpapper som du har. Vik den runt ett träkloss eller slipsvamp. Fukta ytan på sandpapper och marmor. Börja slipa. Observera att du bör använda 220 när du försöker utjämna ojämnheter. För små fläckar använder 400 i kornstorlek. För allt annat börja med 600.

Steg 2

Gå igenom kornen, använd ett högre tal och sluta när du gillar utseendet. Se till att hålla det slipade området vått, annars kan du ”bränna” marmorn. Nu ska din marmor ta en mycket polerad glans och vara fri från ytfel.

Steg 3

Försegla det slipade området. Använd en marmorförseglare och applicera den rikligt med en trasa. Vänta angiven tid och torka av överflöd med en ren, vit trasa.

Kampanj på skruvar, skruvdragare, sågar och annat som du behöver för att bygga en härlig trall till sommaren med upp till 45% rabatt på utvalda produkter!
Kampanj på skruvar, skruvdragare, sågar med upp till 45% rabatt på utvalda produkter hos Proffsmagasinet!