Keramiska vs porslinsplattor: Vilka Kakelplattor är Bäst för Badrummet?

Kakel är tillverkade av material som keramik, sten, metall, bakad lera eller glas.

När frågan om funktionalitet uppstår är kakel ett av de inredningsmaterial som har flera användningsområden.

Platsens universella funktion är att täcka golv, väggar, tak, eller andra föremål som bordsskivor, vilket gör den till en favorit när det kommer till att möblera hemmets golv, tak och väggar.

Som ett resultat av efterfrågan är de vanligaste typerna av kakelplattor gjorda av hårda material som marmor, lera, skiffer, metall, keramik, sten och glas – vissa andra är gjorda av mjukt material som ull, kork, återvunnet papper och liknande.

Tillgängligheten av sorter säkerställer att konsumenterna har ett brett utbud av alternativ att välja mellan för att passa deras stil, smak och budget. Av de bästa materialen som används för att tillverka kakel är keramik och porslin.

Keramiska plattor tillverkas med naturlig röd, brun eller vit lera. Först värms leran vid hög temperatur för att sänka fukthalten. Formen appliceras sedan, följt av mönstret. Då erhålls den färdiga produkten.

Tillverkningsprocessen av porslinsplattor går däremot ut på att man använder betonglera, med finmalen sand och fältspat tillsatt i blandningen. Plattorna värms upp till en högre temperatur än keramik; detta hjälper till att göra porslinsplattor tjockare och mer solida.

Varför använda kakel?

Du kanske undrar varför du ska använda kakel istället för andra val. Kakel ger flera fördelar som du inte får av andra. Nedan är en höjdpunkt;

  • Kakel används ofta i våtutrymmen som badrum, kök och tvättstuga. Detta beror på den vattentäta egenskapen hos materialen de är gjorda av. Därför fungerar de som en form av skydd mot fukt
  • Kakelplattor är mycket dekorativa , speciellt när de kombineras med olika färger av proffs
  • De organiska materialen som används att producera plattor är ljudisolerade, så de är lämpliga för användning på platser som biografer, studiorum och teatrar

Bästa Kakelskäraren – 11 Bäst i Test [Lista & Tips]

Typer av plattor

Innan vi går in på jämförelsen mellan keramiska och porslinsplattor, låt oss snabbt ta en titt på de vanligaste typerna av plattor.

   • Keramikplattor
   • Porslinsplattor
   • Glasplattor
   • Cementplattor
   • Marmorplattor
   • Mosaikplattor
   • Granitplattor
   • Kalkstensplattor
   • Travertinplattor
   • Stenbrottsplattor
   • Metallplattor
   • Hartsplattor

Låt oss nu titta närmare på keramik- och porslinsplattorna.

Keramiska plattor

Keramiska plattor är en produkt av röd eller vit lera som har värmts upp i en ugn (en typ av ugn som genererar tillräckligt med temperatur för att mjukna, härda eller orsaka kemiska förändringar i föremål).

Keramik håller på att växa fram som det mest använda materialet i hemmet, och det är viktigt att överväga fördelarna med att använda keramik när du väljer en hemdesign.

Fördelar med keramiska plattor

Hållbarhet

Om du vill ha ett material som håller längre i jämförelse med andra material som används för att täcka väggar och golv, då är keramiska plattor ditt val. De rekommenderas för våta golvytor.

Färgbeständighet

Golvplattor är ofta utsatta för olika slag av katastrofer som exponering för solljus, kemikalier och heta vätskor. Den färgbeständiga egenskapen hos keramiska material säkerställer att färgen eller designen inte bleknar. Keramik behåller sin estetik under hela sin livslängd.

Lätt att underhålla

Keramik är känt för att det är lätt att underhålla dem. Damm, smuts, vätska och avfallsmaterial vilar bara på ytan, vilket gör att du enkelt kan torka av dem med hjälp av en mob eller en dammsugare.

Fast yta

De vanligaste keramikerna är gjorda av hårda material som lera, sten eller glas. Således spricker de inte lätt när de placeras under tryck från tungviktare.

Nackdelar med keramiska plattor

 • Temperatur
 • Kompetens

Installation om keramiska plattor kräver service av en professionell eftersom en liten obalans eller ojämnhet i arrangemanget kan orsaka brott. Om de inte är korrekt monterade kan de vassa kanterna på rektangulära plattor orsaka skador på boende i hemmet när de gängas på dem.

Porslinsplattor

Porslinsplattor är mycket lik keramik med tanke på att de har en hög motståndskraft mot vatten, ca 0,5% mer än keramik. Detta är ett resultat av densiteten hos lera som används för att tillverka porslinsplattor.

Historiskt sett var porslin inte en av ingredienserna för att tillverka kakel. De första porslinsplattorna tillverkades och användes för väggar i Kina på 1400-talet. Sedan dess har det skett en modernisering av metoderna för att tillverka porslinsplattor.

Produkterna har förenklats för att säkerställa att de är tillgängliga för ett genomsnittligt hushåll.

Fördelar med porslinsplattor

Hållbarhet

Porslinsplattor är kända för att hålla längre än keramiska plattor eftersom de har färre luftfickor, tätare lera och tjockare och styvare modifiering.

Dekoration

Porslinsplattor har ett lyxigt utseende i hemmen eftersom de är gjorda av högkvalitativa material i kombination. Deras tjocklek gör dem bättre med design än de flesta keramiska plattor.

Trafikering

I områden ockuperade av ett stort antal människor som klubbar, teater och företag, porslinsplattor är önskvärda

Deras tjocklek klarar tryck och vikt bättre än andra material. De behöver inte skämmas bort och underhållas regelbundet; de tål mer tuffhet i vardagen.

Fuktbeständig

Husägare upplever ofta problem när det kommer till förändringar i klimatförhållandena. Kallt klimat gör att keramiska plattor lätt går sönder eller spricker på grund av frysning. Porslinsplattor är mindre benägna att drabbas av detta problem.

Anledningen är att plattorna är mindre porösa och mer enhetliga än andra plattor. Vissa testar till och med effektiviteten ytterligare genom att använda dem för utomhusdekorationer. De rekommenderas dock endast för interiördesign.

Nackdelar med porslinsplattor

Installation

Eftersom de är styvare är de svårare under installationen. Det är nödvändigt att skära och trimma plattor för att säkerställa att de är korrekt lagda, men tjockleken på porslinsplattor gör dem utmanande att forma korrekt. Som ett resultat anlitas endast de mest erfarna kakelspecialisterna för att installera dem.

Kostnad

Porslinsplattor är dyra och inte lika prisvärda som andra material. När du har låg budget kan priset vara en avgörande faktor vid val av kakel. Kostnaden för försäljning, utöver kostnaden för installation, kanske inte är överkomlig för det genomsnittliga hushållet.

Ersättning eller reparation

Kostnaden för att byta ut porslinsplattor bör övervägas noggrant vid behov. Reparation är nästan omöjligt på grund av dess seghet. Experter rekommenderar ofta utbyte istället för att reparera på grund av liknande kostnader.

Keramik vs. Porslin; Vilket är bättre för duschen?

Efter att ha vägt för- och nackdelar med båda typerna av kakel, är det avgörande att ta hänsyn till några faktorer när du väljer kakel till din dusch rum.

Beroende på hur du planerar att använda ditt utrymme kan porslin eller keramiska plattor passa dig bättre. Så här skiljer de sig åt och var de används bäst.

Trafikering

I ett hushåll med en större befolkning kommer sannolikt fler att använda duschen. Porslinsplattor klarar mer tryck och kräver mindre omvårdnad, så det rekommenderas i denna situation.

Fuktbeständighet

Duschrummet kan ha den största mängden vatten som används i ett hus, så du måste överväga att välja en kakel med mer fuktbeständighet. I det här fallet vinner porslin.

Dekoration

Keramiska plattor är mer flexibla och kan lätt trimmas och anpassas för att passa dina mönster. Om du vill ha den bästa designen för ditt duschrum, gör keramiska plattor det bättre.

Slutsats

Baserat på vår analys ovan, porslinsplattor är nästan vattentäta och är det bästa materialet som kan användas för ett våtrum på grund av nivån av fuktaktiviteter.

Keramiska plattor är dock ett utmärkt alternativ för ett standardbadrum, speciellt en med olika mönster tillgängliga.

Om du har en knapp budget är keramiska plattor relativt billigare än porslin. Detta betyder inte att kvaliteten på keramiska plattor kommer att äventyras som ett resultat.

Det finns ingen allmänt överenskommen preferens för kakel för ett duschrum. Ett opartiskt beslut blir dock att porslinsplattor är bättre. Den främsta anledningen är deras högre nivå av porositet mot fukt. Eftersom en dusch ofta är vattentät, sitter porslinsplattor lätt ut som det bättre alternativet.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!