Laga skruvhål i Trä – Så gör du Steg för Steg [Komplett Guide]

Att veta hur man lagar ett skruvhål är ett praktiskt tips som de flesta gör-det-självare inte ens visste var möjligt. Det finns många sätt att ta sig igenom det. Så här kan du göra det själv!

Hur man lagar ett skruvhål i trä


1. Hur man fixar ett skruvhål med en större skruv

Om din skruv blir för liten för ett avskalat skruvhål, använd en större skruv. Leta efter något som är tillräckligt brett för att passa hålet men inte för stort så att du måste borra ett större hålrum.

Gör det själv:

 • Leta efter en större skruv. Ta ut den gamla skruven och ersätt den med en som är antingen längre eller större (eller båda) i diameter.
 • Kontrollera gängorna på den nya skruven. Gängorna ska antingen vara av samma typ som den avskalade skruven eller ännu grövre. Grovare skruvar har färre gängor per tum. Dessa säkerställer att din nya skruv får ett starkare grepp om ditt avskalade hål.
 • Sätt in skruven i hålet. Med din nya skruv redo, kör in den i hålet. Undvik att lägga för mycket kraft när du kör på den eftersom det kan splittra träet och orsaka ännu mer problem än när du började.
 • Obs: Tänk på att när det gäller den här metoden gör storleken på skruvarna stor skillnad. Försök att se till att skruven inte delar träet när du sätter det i det avskalade hålet.

2. Hur man fixar ett skruvhål med tändstickor eller tandpetare

Tandpetare och tändstickor kan också användas för dina hemförbättringsprojekt. Du kan använda dem som träfyllmedel så att du kan montera skruvar på lösa hål.

Gör det själv:

 • Placera tändstickorna eller tandpetarna i hålet. Börja med att sätta in tändstickor eller tandpetare i ditt avskalade skruvhål. Om du har trälim kan du också välja att applicera några droppar av det för att ge det ett mycket starkare bett.
 • Skruva tillbaka skruven i hålet. När tändstickorna eller tandpetarna nu fyller i det avskalade skruvhålet bör det nu vara moget för din gamla skruv. Kör helt enkelt tillbaka skruven i hålet och se hur den biter i det nya träet.
 • Notera: Tändstickorna och tandpetarna skulle göra hålet mindre eftersom det fyller i det saknade träet och ger din skruv något att hålla i.

3. Hur man fixar ett skruvhål med en plugg

Om det inte finns några andra alternativ är plastplugg ett av de bästa alternativen. De kan hålla skruvar tätt. Men viss borrning krävs.

Gör det själv:

 • Borra ut remsspolarna. Om pluggarna är större än skruvhålen kan du behöva borra så att de får plats. Kom ihåg att välja en borr som har samma storlek som ditt plastankare.
 • Sätt in pluggarna. Ofta håller skruvreparationssatser dessa pluggar inuti dem. Du kan välja att antingen limma fast ankarna i dina avskalade hål eller ta en hammare och trycka ner dem.
 • Sätt gångjärnet på plats. Rikta in gångjärnet och börja sätta in skruvarna i de avskalade skruvhålen. Dessa pluggar kommer att ge skruvgängorna ett bra grepp.
 • Obs: Även om pluggarna kan fungera för lätta applikationer kan de vara dyrare än de flesta andra fixar och kanske inte alltid det bästa alternativet i de flesta situationer.

4. Hur man fixar ett skruvhål med träremsor

När du använder träremsor är det bäst att använda band från originalträet för att uppnå konsistens. Att använda remsor från en annan träslag kan orsaka mer skada på det avskalade hålet. Dessutom kanske den inte har ett grepp som är tillräckligt starkt för att hålla skruven.

Gör det själv:

 • Få remsor från trä genom att såga några små remsor från samma typ av virke. Doppa sedan dessa remsor i trälim.
 • Fyll hålet genom att lägga träremsorna du skar ut i det avskalade skruvhålet tills det är fyllt. Om du valde att applicera trälim på dina träremsor, låt det sedan stå i några timmar och låt det torka.
 • Sätt tillbaka skruven. Om det finns överskott av träremsor utanför hålet, klipp av dem. Borra sedan hålet med en liten bit innan du skruvar tillbaka skruven i hålet.

5. Hur man fixar ett skruvhål med hjälp av träspackel

När allt annat misslyckas, reparera ett skruvhål med spackel. Borra ett större hål och fyll det sedan med spackel innan du sätter tillbaka skruven.

Gör det själv:

 • Gör hålet större. Börja med att skapa mer utrymme genom att borra det avskalade skruvhålet med en 1/2-tums bit.
 • Förbered fyllnadsmedlet.
 • Lägg fyllmedlet i hålet. Tryck ner blandningen i skruvhålet.
 • Ta lite smörjmedel. Spraya lite smörjmedel på din skruv. Detta kommer att fungera som ett släppmedel när du skruvar loss efteråt.
 • Placera skruven i hålet. Sätt ner skruven i det avskalade hålet och lägg mer fyllmedel runt kanterna. Låt den stå i cirka tre eller fyra minuter för att stelna.
 • Rengör överflödig fyllmedel runt toppen av bulten och ta bort skruven efter. Vänta tills fyllmedlet är helt härdat innan du börjar sätta tillbaka skruven i det avskalade hålet.

Ibland kan skadade skruvhål lösas med en längre skruv, där de extra gängorna kan skära in i träet på baksidan av hålet. Andra gånger kommer en plugg att fungera.

Mät diametern på skruvgängorna och klipp en liten plugg från en pluggstång av liknande storlek. Om hålet är ganska litet kan du kanske också använda några trätandpetare.

Doppa pluggen i massor av trälim och sätt in i hålet. Trälimmet hjälper inte bara pluggen att fastna utan gör också att träfibrerna sväller och fyller det avskalade hålet perfekt.

Låt limmet torka i några timmar, slipa sedan pluggen.

Sedan, efter att limmet har torkat, borra ett litet pilothål med din minsta borr och sätt tillbaka skruven.

 

 

 

Dölja hål i trä (om du inte vill sätta in en ny skruv)

Generellt finns det flera olika sätt att dölja och täcka skruvhål i trä. Om du planerar att måla träet kan du täcka dem med träspackel. Om du inte planerar att täcka träet med färg har du två metoder du kan använda. Båda innebär att man använder en plugg av trä.

Steg 1

Försänk skruvarna i träets yta med en skruvmejsel. Du behöver inte sänka ner skruvarna djupt i träets yta.

Steg 2

Applicera en liten mängd träspackel på en gipsspatel och täck hålet med träspackel. Håll bladet i 45 graders vinkel mot träytan och skrapa stadigt och långsamt över.

Steg 3

Vänta 24 timmar och slipa sedan träets yta med ett slipblock tills träspackeln är i nivå med träytan.

Steg 4

Ta bort skruven från hålet med en skruvmejsel. Borra ett större hål mellan 1/4-tum och 1/2-tum i ytan av träet med en borr. Detta skapar ett försänkt hål. Sätt tillbaka skruven. Använd vid behov en kortare skruv. Om du redan har försänkta skruvhål, hoppa över detta steg.

Steg 5

Skär träpluggar eller pluggar av samma typ av trä som ditt projekt. Du kan köpa färdigskurna träpluggar tillverkade med en kupolformad topp. Dessa pluggar är designade för att sitta ovanför träets yta. Du kan också köpa färdigskurna pluggar avsedda för en plan installation. Vid behov kan du köpa en pluggskärbit och skära dina egna pluggar på en borrpress. Oavsett om du köper pluggarna eller gör dina egna, se till att storleken på pluggen matchar storleken på hålet som skruven vilar i.

Steg 3

Placera en droppe trälim i hålet som skruven vilar i och placera änden av pluggen i hålet. Knacka in pluggen i hålet med en gummiklubba. Om du använde kupolformade pluggar och du tänker låta dem sticka ut från träets yta, kan du torka av överflödigt lim från träytan med en fuktig trasa och stoppa. Din installation är klar. Om du vill ha en jämn finish med träytan, torka bort överflödigt lim, vänta 24 timmar tills limmet torkat.

Steg 4

Placera en plan såg mot träytan och skär pluggen i jämnhöjd med träytan. En platt såg är flexibel och kommer att resa sig längs med träets yta utan att skada träet.

Steg 5

Slipa träytan med ett slipblock för att smälta in pluggen med träets yta.

Vanliga frågor

Kan man laga ruttet trä?

Ja, det är möjligt att laga ruttet trä. För att laga trä som har ruttnat, måste man först och främst ta bort alla skadade trädelar. Det är viktigt att använda skyddskläder och andningsskydd när man arbetar med ruttet trä för att förhindra att man andas in ruttet trädamm. Det är också viktigt att använda handskar och säkra verktyg för att förhindra skador.

När alla skadade trädelar har tagits bort, bör man rengöra träet. Man kan använda en fuktig trasa för att ta bort löst trädamm från träet. Det är viktigt att ta bort alla lösa trädamm för att förhindra att det infekterar nya trädelar. Nästa steg är att fylla de ruttna delarna med träfyllning. Träfyllning är ett material som används för att fylla ruttna delar och förbättra träets struktur. När träfyllningen har applicerats, bör man låta den torka och stelna.

När träfyllningen har torkat, bör man sandpapper träet för att ta bort alla ojämnheter. Det är viktigt att sandpapper träet ordentligt för att säkerställa att träet är jämnt och slätt. Sedan bör man applicera ett lager med träfärg. Träfärg är ett lämpligt sätt att skydda träet mot fukt och smuts. Man bör låta färgen torka ordentligt innan man applicerar ett andra lager. Till sist bör man applicera ett lager med träfärg. Träfärg är ett lämpligt sätt att skydda träet mot fukt och smuts. Man bör låta färgen torka ordentligt innan man applicerar ett andra lager. Genom att följa dessa steg kan man laga ruttet trä och förbättra träets utseende och hållbarhet. Det är viktigt att använda rätt verktyg och skydd för att undvika skador. Genom att ta god tid och följa de här stegen kan man lyckas med att laga ruttet trä.

Hur stoppa röta i trä?

Röta är ett vanligt problem som drabbar trä, men det är inte alltid lätt att förhindra. För att stoppa röta i trä är det viktigt att först förstå vad som orsakar det. Röta är ett resultat av en mikrobiell process som involverar svampar och mögel som tillverkar syror som bryter ner träfibrer.

För att förhindra röta måste man minska eller helt eliminera förekomsten av dessa mikroorganismer. Det första man ska göra för att förhindra röta är att se till att träet inte utsätts för överdriven fukt. Fukt är en av de viktigaste faktorerna som påverkar träets hållbarhet, så om träet är exponerat för mycket fukt ökar risken för röta.

Se till att träet är skyddat från regn och fuktiga miljöer, och använd en fuktighetsmätare för att mäta luftfuktigheten runt träet. Om träet är uppbyggt eller installerat bör det skyddas med ett lager av målarfärg eller en annan typ av ytbeläggning. Färg eller beläggning kommer att låsa fukt och hålla den borta från träet, vilket förhindrar att röta utvecklas. Se också till att träet hålls rent och fritt från smuts och skräp som kan användas som näring av mikroorganismerna som orsakar röta.

Skadade träytor bör också repareras eller ersättas så snart som möjligt. Skadade träytor är mer mottagliga för röta än intakta träytor, så om skadorna blir försummade kan röta utvecklas. Det är också viktigt att se till att träet är fyllt med ett fuktspärrande fyllmedel som inte tillåter fukt att tränga in i träet.

Slutligen bör man använda ett kvalitetsmögelmedel på träet. Mögelmedel är ett specialiserat medel som används för att förhindra eller behandla trä som har blivit rutet. Mögelmedlet skyddar träet från ytterligare röta genom att hämma växt av svampar och mögel. Genom att följa dessa steg kan man förhindra röta i trä. Det är dock viktigt att förstå att röta är ett vanligt problem som ofta är svårt att behandla, så bästa sättet att förhindra det är att förebygga det genom att undvika exponering för fukt och att skydda träet med färg och mögelmedel.

Hur lagar man hål i trä?

För att reparera ett hål i trä börjar man med att ta bort allt splitter, rensa rent runt hålet med en skarp kniv eller fil. Se till att hålet är fint och jämnt.

Sedan måste du bestämma vilken typ av trä du arbetar med. Om det är ett hål i ett mjukt träslag, som t.ex. furu, måste du fylla det med ett hållmaterial som passar träet. För hårdare träslag, som ek eller mahogny, kan du använda ett hållmaterial som är speciellt utformat för att reparera hål.

Beroende på storleken på hålet kan du använda olika typer av hållmaterial. För ett litet hål kan du använda trälim, vilket är lätt att använda och håller säkert. För hål som är större kan du använda fyllnadsmassa eller ett kit som är speciellt framtaget för att reparera hål.

En annan metod för att reparera ett hål är att infoga en träbit som passar hålet. För att få ett bra resultat måste du kapa träbiten till rätt storlek och se till att den passar in i hålet. Använd sedan en trälim för att fästa träbiten och täta till hålet. Följ sedan instruktionerna på trälimmet för att få bästa resultatet.

När trälimmet har torkat kan du sandpappra det för att få en jämn finish. Du kan avsluta med att måla om träet för att återställa det till det ursprungliga utseendet. Om målning inte är nödvändigt kan du använda ett träskydd för att skydda och förlänga träets livslängd. Att reparera hål i trä är ett enkelt projekt som även en nybörjare kan utföra. Med rätt material och rätt verktyg kan du få ett professionellt resultat.

 

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!