Laga skruvhål i Trä – Så gör du Steg för Steg [Komplett Guide]

Att veta hur man lagar ett skruvhål är ett praktiskt tips som de flesta gör-det-självare inte ens visste var möjligt. Det finns många sätt att ta sig igenom det. Så här kan du göra det själv!

Hur man lagar ett skruvhål i trä


1. Hur man fixar ett skruvhål med en större skruv

Om din skruv blir för liten för ett avskalat skruvhål, använd en större skruv. Leta efter något som är tillräckligt brett för att passa hålet men inte för stort så att du måste borra ett större hålrum.

Gör det själv:

 • Leta efter en större skruv. Ta ut den gamla skruven och ersätt den med en som är antingen längre eller större (eller båda) i diameter.
 • Kontrollera gängorna på den nya skruven. Gängorna ska antingen vara av samma typ som den avskalade skruven eller ännu grövre. Grovare skruvar har färre gängor per tum. Dessa säkerställer att din nya skruv får ett starkare grepp om ditt avskalade hål.
 • Sätt in skruven i hålet. Med din nya skruv redo, kör in den i hålet. Undvik att lägga för mycket kraft när du kör på den eftersom det kan splittra träet och orsaka ännu mer problem än när du började.
 • Obs: Tänk på att när det gäller den här metoden gör storleken på skruvarna stor skillnad. Försök att se till att skruven inte delar träet när du sätter det i det avskalade hålet.

2. Hur man fixar ett skruvhål med tändstickor eller tandpetare

Tandpetare och tändstickor kan också användas för dina hemförbättringsprojekt. Du kan använda dem som träfyllmedel så att du kan montera skruvar på lösa hål.

Gör det själv:

 • Placera tändstickorna eller tandpetarna i hålet. Börja med att sätta in tändstickor eller tandpetare i ditt avskalade skruvhål. Om du har trälim kan du också välja att applicera några droppar av det för att ge det ett mycket starkare bett.
 • Skruva tillbaka skruven i hålet. När tändstickorna eller tandpetarna nu fyller i det avskalade skruvhålet bör det nu vara moget för din gamla skruv. Kör helt enkelt tillbaka skruven i hålet och se hur den biter i det nya träet.
 • Notera: Tändstickorna och tandpetarna skulle göra hålet mindre eftersom det fyller i det saknade träet och ger din skruv något att hålla i.

3. Hur man fixar ett skruvhål med en plugg

Om det inte finns några andra alternativ är plastplugg ett av de bästa alternativen. De kan hålla skruvar tätt. Men viss borrning krävs.

Gör det själv:

 • Borra ut remsspolarna. Om pluggarna är större än skruvhålen kan du behöva borra så att de får plats. Kom ihåg att välja en borr som har samma storlek som ditt plastankare.
 • Sätt in pluggarna. Ofta håller skruvreparationssatser dessa pluggar inuti dem. Du kan välja att antingen limma fast ankarna i dina avskalade hål eller ta en hammare och trycka ner dem.
 • Sätt gångjärnet på plats. Rikta in gångjärnet och börja sätta in skruvarna i de avskalade skruvhålen. Dessa pluggar kommer att ge skruvgängorna ett bra grepp.
 • Obs: Även om pluggarna kan fungera för lätta applikationer kan de vara dyrare än de flesta andra fixar och kanske inte alltid det bästa alternativet i de flesta situationer.

4. Hur man fixar ett skruvhål med träremsor

När du använder träremsor är det bäst att använda band från originalträet för att uppnå konsistens. Att använda remsor från en annan träslag kan orsaka mer skada på det avskalade hålet. Dessutom kanske den inte har ett grepp som är tillräckligt starkt för att hålla skruven.

Gör det själv:

 • Få remsor från trä genom att såga några små remsor från samma typ av virke. Doppa sedan dessa remsor i trälim.
 • Fyll hålet genom att lägga träremsorna du skar ut i det avskalade skruvhålet tills det är fyllt. Om du valde att applicera trälim på dina träremsor, låt det sedan stå i några timmar och låt det torka.
 • Sätt tillbaka skruven. Om det finns överskott av träremsor utanför hålet, klipp av dem. Borra sedan hålet med en liten bit innan du skruvar tillbaka skruven i hålet.

5. Hur man fixar ett skruvhål med hjälp av träspackel

När allt annat misslyckas, reparera ett skruvhål med spackel. Borra ett större hål och fyll det sedan med spackel innan du sätter tillbaka skruven.

Gör det själv:

 • Gör hålet större. Börja med att skapa mer utrymme genom att borra det avskalade skruvhålet med en 1/2-tums bit.
 • Förbered fyllnadsmedlet.
 • Lägg fyllmedlet i hålet. Tryck ner blandningen i skruvhålet.
 • Ta lite smörjmedel. Spraya lite smörjmedel på din skruv. Detta kommer att fungera som ett släppmedel när du skruvar loss efteråt.
 • Placera skruven i hålet. Sätt ner skruven i det avskalade hålet och lägg mer fyllmedel runt kanterna. Låt den stå i cirka tre eller fyra minuter för att stelna.
 • Rengör överflödig fyllmedel runt toppen av bulten och ta bort skruven efter. Vänta tills fyllmedlet är helt härdat innan du börjar sätta tillbaka skruven i det avskalade hålet.

Ibland kan skadade skruvhål lösas med en längre skruv, där de extra gängorna kan skära in i träet på baksidan av hålet. Andra gånger kommer en plugg att fungera.

Mät diametern på skruvgängorna och klipp en liten plugg från en pluggstång av liknande storlek. Om hålet är ganska litet kan du kanske också använda några trätandpetare.

Doppa pluggen i massor av trälim och sätt in i hålet. Trälimmet hjälper inte bara pluggen att fastna utan gör också att träfibrerna sväller och fyller det avskalade hålet perfekt.

Låt limmet torka i några timmar, slipa sedan pluggen.

Sedan, efter att limmet har torkat, borra ett litet pilothål med din minsta borr och sätt tillbaka skruven.

Dölja hål i trä (om du inte vill sätta in en ny skruv)

Generellt finns det flera olika sätt att dölja och täcka skruvhål i trä. Om du planerar att måla träet kan du täcka dem med träspackel. Om du inte planerar att täcka träet med färg har du två metoder du kan använda. Båda innebär att man använder en plugg av trä.

Steg 1

Försänk skruvarna i träets yta med en skruvmejsel. Du behöver inte sänka ner skruvarna djupt i träets yta.

Steg 2

Applicera en liten mängd träspackel på en gipsspatel och täck hålet med träspackel. Håll bladet i 45 graders vinkel mot träytan och skrapa stadigt och långsamt över.

Steg 3

Vänta 24 timmar och slipa sedan träets yta med ett slipblock tills träspackeln är i nivå med träytan.

Steg 4

Ta bort skruven från hålet med en skruvmejsel. Borra ett större hål mellan 1/4-tum och 1/2-tum i ytan av träet med en borr. Detta skapar ett försänkt hål. Sätt tillbaka skruven. Använd vid behov en kortare skruv. Om du redan har försänkta skruvhål, hoppa över detta steg.

Steg 5

Skär träpluggar eller pluggar av samma typ av trä som ditt projekt. Du kan köpa färdigskurna träpluggar tillverkade med en kupolformad topp. Dessa pluggar är designade för att sitta ovanför träets yta. Du kan också köpa färdigskurna pluggar avsedda för en plan installation. Vid behov kan du köpa en pluggskärbit och skära dina egna pluggar på en borrpress. Oavsett om du köper pluggarna eller gör dina egna, se till att storleken på pluggen matchar storleken på hålet som skruven vilar i.

Steg 3

Placera en droppe trälim i hålet som skruven vilar i och placera änden av pluggen i hålet. Knacka in pluggen i hålet med en gummiklubba. Om du använde kupolformade pluggar och du tänker låta dem sticka ut från träets yta, kan du torka av överflödigt lim från träytan med en fuktig trasa och stoppa. Din installation är klar. Om du vill ha en jämn finish med träytan, torka bort överflödigt lim, vänta 24 timmar tills limmet torkat.

Steg 4

Placera en plan såg mot träytan och skär pluggen i jämnhöjd med träytan. En platt såg är flexibel och kommer att resa sig längs med träets yta utan att skada träet.

Steg 5

Slipa träytan med ett slipblock för att smälta in pluggen med träets yta.

Ta del av kampanjpriser på utvalda produkter hos Proffsmagasinet. Erbjudanden i kampanjen gäller fram till den 8 december!
Ta del av kampanjpriser på utvalda produkter hos Proffsmagasinet. Erbjudanden i kampanjen gäller fram till den 8 december!