Så här Målar du Badrumsskåp Steg-för-Steg

Det är ingen nyhet att lite färg kan ha en tor effekt för att fräscha upp ditt hem och både göra det fräschare och modernare. I denna artikel tittar vi på hur du kan måla dina badrumsskåp för att fräscha upp dem och ge dem ett modernare utseende. Även om denna process är relativt enkel finns det ett antal saker du bör tänka på jämfört med när du målar ett vanligt objekt i trä.

Om dina badrumsskåp har blivit fula vid kraftig användning och exponering för fukt – eller om det bara ser utdaterat ut – kan färg hjälpa dig genom att erbjuda ett enkelt sätt att uppdatera dina badrumsskåp.

Du kan framgångsrikt måla både massivt trä eller konstruerat trä, oavsett om badrumsskåpen är omålade, lackade eller tidigare målade. Noggrann ytbehandling, noggrann teknik och rätt produkter är nyckeln till resultat av professionell kvalitet. Kom igång med vår grundliga guide för hur du målar badrumsskåp, så hittar du alla verktyg du behöver för att ge dina badrumsskåp ett vackert, hållbart nytt utseende.

STEG 1

Lägg droppdukar på golvet runt badrumsskåpen för att skydda golvet från slipdamm och färg. Ta bort alla föremål från skåpen och förvara dem tillfälligt någon annanstans.

STEG 2

Ta sedan bort skåpdörrarna för att uppnå en renare, mer enhetlig färgfinish:

  • Om gångjärnen på skåpdörrarna är monterade med clips, lossa sidan på varje dörrgångjärn som är monterad på insidan och lyft sedan varje dörr från skåpet
  • Om gångjärnen är monterade med skruvar, lossa skruvarna som håller varje skåpdörrgångjärn till skåpet med en skruvmejsel. (Det finns vanligtvis en uppsättning skruvar som håller fast gångjärnet till dörren och ett annat set som säkrar motsatt sida av gångjärnet mot skåpets inre.) Förvara skruvarna på ett säkert ställe och dra sedan varje dörr bort från badrumsskåpen tillsammans med dess gångjärn .

Ställ dörrarna och gångjärnen åt sidan så att de inte får färgstänk på sig.

STEG 3

Ta bort skåpslådorna, börja med den översta. Dra ut lådan så långt som möjligt (det kommer naturligtvis att sluta rulla framåt när hjulen når slutet av lådskenan). Luta lådan nedåt och mot dig för att lyfta hjulen från skenan och dra sedan ut lådan rakt ut för att ta bort den. Ställ lådorna säkert åt sidan.

STEG 4

Ta bort dörr- och lådsysteme med en skruvmejsel. (Skruvarna som säkrar varje drag eller vred är vanligtvis placerade på baksidan av dörren eller lådans yta.) Lyft bort från dörrens eller lådans framsida och ställ allt åt sidan säkert bort från färgen.

STEG 5

Använd målartejp för att täcka alla badrumsskåpytor som du inte vill måla, till exempel undersidan av badrumsskåpen och eventuella utsatta väggytor intill skåpet. Tejpa gammal tidning på insidan av badrumsskåpen om du inte planerar att måla interiören också.

STEG 6

Efter att du tagit på dig handskar och andningsskydd, späd en fjärdedel kopp trinatriumfosfat (TSP) i en liter varmt vatten i en hink. Skrubba sedan kraftigt ner ytter- och innerskåpets ram, dörr- och lådfronterna och, om så önskas, dörrens baksida, med en svamp mättad i TSP -lösningen. Gör en andra genomgång över de rengjorda ytorna med en fuktig svamp för att ta bort TSP-lösningen. Handduk-torka väl, och sedan lufttorka helt.

STEG 7

Slipa ytter- och/eller innerskåpets ram, dörr- och lådfronterna och, om så önskas, dörrens baksida:

  • Om du slipar ett omålat skåp, gör ett enda pass över skåpytorna med sandpapper med kornstorlek på 220.
  • Om du slipar ett skåp toppat med färg eller en lackfärg, gör ett första pass med ett sandpapper som har kornstorlek på 120- till 150 över skåpytorna för att avlägsna den klara beläggningen eller eventuell flagnande färg. (Du vet om ditt skåp har ett tydligt skyddande tätningsmedel om beläggningen flagnar av när du lätt skrapar ett obemärkt område med en kniv.) Avsluta sedan med en lätt slipning med 220-sandpapper.

STEG 8

Torka bort damm från skåpet med en dammborste. Torka av de slipade områdena med en vattenfuktad trasa och gör sedan ett sista pass över skåpet med en duk.

STEG 9

För att måla skåpet, häll en liten mängd shellack eller oljebaserad primer i ett färgfack. Både shellack och oljebaserade primers är i allmänhet mer effektiva än latexprimer för att skydda badrumsskåp mot fukt, men shellackprimers minimerar borstmärken mer effektivt än oljebaserad grundfärg. Dessutom ger den mer flexibilitet: Du kan använda antingen en oljebaserad eller vattenbaserad färg över den!

Ta din roller och applicera primer, arbeta sedan över den yttre och/eller inre skåpramen i riktning mot träkornet. Hantera därefter platta delar av dörren och lådfronterna. För spår i dörr- och lådfronter, applicera primer med en naturlig borste för att bättre nå trånga hörn och svåråtkomliga områden.

Låt det första lagret grundfärg härda enligt tillverkarens instruktioner.

STEG 10

Om grundmålning av badrumsskåp som har målats tidigare – särskilt om det går från en mörkare till en ljusare färg – applicera ett extra lager grundfärg på varje skåpyta och låt det torka helt. (Men om du grundmålar ett tidigare icke-målat skåp kan du hoppa över det extra skiktet.)

Upprepa steg 9 och 10 för att grundmåla skåpdörrens baksida om du ska måla dem.

STEG 11

För att måla skåpet, häll en liten mängd olje- eller latexbaserad färg från en burk i ett färgfack. (Den bästa färgen för trä som ligger i fuktintensiva miljöer badrum och kök är oljebaserade, men mögel- och mögelsäkra latexbaserade interiorfärger kan bytas mot oljefärg om du föredrar en snabbare torktid och en färg som avger färre flyktiga organiska föreningar. När du väljer färg, notera att halvblank och högglans avvisar fukt mer effektivt än matta och mörkare nyanser döljer smuts bättre än ljusare färger.

För bästa finish, arbeta med de verktyg som är bäst lämpade för den typ av färg du har valt:

  • Om du rollar på oljebaserad färg väljer du en naturfiber eler polyesterblandning
  • Om du applicerar latexfärg, använd en syntetisk roller.

Fyll på rollen med färg och applicera sedan en baslack på den yttre och/eller inre skåpramen. Måla därefter badrumsskåpens plana ytor (dörren och lådans fronter) i riktning mot träfibrerna.

Glöm inte sprickorna!

  • Om du arbetar med oljebaserad färg, använd en naturlig borste för att måla spår i dörren och lådfronterna.
  • Om det är latexbaserad färg, använd en syntetisk borste.
  • Låt baslacken torka enligt tillverkarens instruktioner.

STEG 12

Ge dina badrumsskåp ytterligare ett till två lager färg över basen efter behov för att uppnå önskat färgdjup. Låt varje skikt torka helt innan du applicerar nästa, låt sedan överlacket torka helt.

Upprepa steg 12 och 13 för att måla skåpdörrens baksida, om så önskas.

STEG 13

Kassera droppdukarna och ta bort målartejpen från skåpet. Lossa gångjärnskruvarna (eller klämmorna) för att fästa dörrgångjärnen i skåpet igen. Sätt tillbaka skåpdörrarna och lådorna när du tog bort dem och sätt sedan tillbaka dörren och lådans hårdvara.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!