Måla Fasad Utomhus – En Komplett Guide

Att måla utsidan av ditt hem är inte den typ av jobb som kan göras när som helst på året. När allt kommer omkring har du förmodligen aldrig sett någon uppe på en stege som målar bort under vintern. Så varför verkar det som om exteriörmålning bara sker under en del av året? Svaret är att det finns ett antal bra anledningar till detta.

I denna artikel ska vi gå igenom hur du målar huset utomhus på bästa sätt och vad du bör tänka på för bästa resultat.

Bästa vädret för att måla utomhus

För att ditt målararbete ska bli perfekt måste vädret samarbeta. Det beror på att hur färgen torkar är direkt relaterad till temperaturen och förhållandena vid appliceringen.

Helst vill du välja en tid som ger dig varma, torra dagar. Det är också en bra idé att titta på vädret några dagar före och efter din målningsdag. Om det regnar innan du målar kan det behöva ett par dagar innan du målar. Detsamma gäller efter appliceringen – du vill se till att det inte kommer regn dagen efter när din färg fortfarande torkar.

Du vill också vara försiktig med stora temperaturvariationer från dag till natt. Om du har perfekta temperaturer under dagen, men sedan en plötslig minskning efter att solen gått ner, reagerar färgen och torkar inte ordentligt. Återigen kan detta ge dig en mindre än slät yta, med sprickbildning och flagning.

Så, vad är det perfekta vädret för exteriörmålning? Försommaren och början av hösten erbjuder vanligtvis de bästa väderförhållandena, med minimalt regn och minimala temperaturvariationer från dag till natt. Detta säkerställer att färgen sätter sig bra och har chansen att torka.

Vilken temperatur ska det vara för att måla utomhus?

Vi har nämnt att sommaren är en idealisk tid för att utföra målning. Medan sommaren ger oss tillförlitligt torrt väder och vanligtvis inte mycket regn, kommer det också med extrem värme. När det är för varmt ute kan det få färgen att torka för snabbt, vilket kan ge dig en mindre än idealisk finish. Det betyder fula penselmärken och ibland klumpar av färg som har torkat på borsten som förs över på den nymålade ytan.

Det är alltid bäst att sikta på en dag som inte är för varm. Du bör också vara uppmärksam på fuktighetsnivåerna. Färg torkar vanligtvis bäst när det inte är alltför fuktigt. Som vi nämnde tidigare hittar du vanligtvis de bästa temperaturerna under försommaren och början av hösten, beroende på var du bor. Håll dig till dessa tider på året, och du kommer antagligen att få fantastiskt målarväder!

Vad ska du undvika när du målar utomhus?


1. Måla inte när det är vått!

Undvik regniga dagar och se alltid till att alla ytor du målar är helt torra. Detta är viktigt om du vill ha en helt jämn applikation.

2. Måla inte när temperaturen inte är rätt

Du vill inte försöka måla utomhus mitt på vintern eftersom det vanligtvis är för kallt för att färgen ska kunna torka och härda ordentligt. Vissa dagar kan anses vara för heta för målning, eftersom extrem värme kan orsaka problem med hur färgen torkar också.

Kom ihåg att tänka på temperaturen på natten också, eftersom din färg fortfarande torkar och du vill se till att förhållandena är perfekta. Det beror verkligen på vilken typ av färg och märke du använder, eftersom de alla är lite annorlunda. Om du är osäker på om förhållandena är lämpliga för exteriörmålning, var noga med att fråga en expert.

3. Måla inte under fel årstid

I ett nordligt klimat kan man ibland fortsätta till hösten, men de flesta försöker inte måla efter november eftersom det ofta är för kallt och regnigt. Vissa södra områden är tillräckligt varma i början av vintern, så att de kan komma undan med att måla mycket senare på året.

Naturligtvis, när du bestämmer dig för att måla beror till stor del på klimatet där du bor, men om du håller dig till dessa allmänna riktlinjer kommer du säkert att få en felfri finish.

Uppgiften med exteriörmålning för ditt hem är ett utmärkt sätt att uppdatera dess utseende.

Det finns olika skäl att måla husets utsida. Det kan vara rent kosmetiskt för att få det att se snyggare och mer attraktivt ut, och det kan vara nödvändigt underhåll för att säkerställa att ditt hem skyddas från väder och vind.

Innan du kommer igång måste du veta om olika färgtyper och kostnaderna för att måla ett hus exteriör.

Vad är fasadfärg?

Fasadfärg skiljer sig mycket från interiörfärg. Att välja en färg till din husfasad måste göras noggrant för att få de resultat du vill ha och se till att de är långvariga.

Det är viktigt att notera att inte alla exteriörfärger är desamma. Olika färger har utformats för att användas på olika yttre ytor. Här är våra råd om vilken färg du ska välja för din specifika yta:

  • Aluminium
  • Betong
  • Stål
  • Timmer
  • Vinyl

En högkvalitativ exteriörfärg kan förlänga livslängden på ditt lackjobb och göra ditt hem fräschare längre. När du väljer en exteriörfärg, leta efter en som passar ditt hems exteriörmaterial, har ett bra UV-skydd, är fläckresistent och tål fukt. Latexbaserade exteriörfärger tenderar att vara bäst övergripande eftersom de torkar snabbt och tål tuffa väderförhållanden.

Aluminium exteriörfärg

För exteriör av aluminiumhus har du valet att använda 100% akryl latexfärg och alkydfärg. Om du använder akryllatex måste du först använda en akryl latexprimer, men om du använder en alkydfärg behövs ingen grundfärg.

Vanligtvis behöver ett aluminiumshus exteriör målas vart femte år eller så.

Betong, tegel, eller murverk

Om du målar tegel, betong, eller murbruk bör du använda en akrylfärg som kallas en elastomer yttre färg. Denna färg appliceras tjockt och det är ett utmärkt val eftersom den böjer sig med ytan för att bekämpa sprickbildning och andra problem.

Träfasad

Det bästa valet för ett trähus är en akryl latexfärg. Primer behövs först.

Timmerhus bör målas vart 4-6 år, beroende på väderförhållandena i ditt område.

Vinyl exteriörer

Om ditt hus har en vinylutsida kan du använda 100% akryl latexfärg och du behöver inte en grundfärg.

Vinylhem kan i allmänhet gå 10 till 15 år utan att behöva ommålas.

Stål exteriörer

För hem med stålbeklädnad, använd en grundfärg för metall innan du applicerar en alkydfärg.

Miljövänliga färger

Om du letar efter ett mer miljövänligt, hälsosammare färgval finns det en rad miljövänliga färger att välja. Dessa är perfekta för personer med färgkänslighet eller de som inte vill att kemikalier ska rinna ut i deras trädgårdar eller dagvatten.

Hur mycket kostar det att måla en fasad?

Kostnaden för att måla utsidan av ett hus är i allmänhet högre än ommålning av interiören och varierar beroende på husets byggmaterial. Utvändig målning av en professionell målare kan kosta var som helst mellan 150 500kr per kvadratmeter för murverk och 120 till 600kr per kvadratmeter för träbrädor.

Priset för att måla en fasad beror på storleken på huset och materialet på din fasad. Och inte minst vem du anlitar.

Ett rikmärke i kostnad är mellan 20tusen till 150tusen kronor.

Faktorer som kan påverka kostnaden för att måla ett hus exteriör

När målare tittar på kostnaden för att måla ett hus, kommer de att inspektera ditt hem för ge en offert för jobbet. Var medveten om att de kommer att ta hänsyn till följande faktorer:

  • Storleken på hemmet
  • Väggmaterial
  • Antal nivåer
  • Målarfärger

Förberedelser

Ett större hem kostar alltid mer än ett mindre hem. Mindre hem kan kosta 20tusen kronor för att måla om, medan större kan vara över 200tusen kronor.

Kostnaden kommer att påverkas av typen av yttervägg. Till exempel kan målning på tegel kosta mer på grund av förberedelserna som måste göras. Olika material kräver också olika typer av färg, vilket kan påverka den slutliga kostnaden.

Läs våra verktygsguider här för att hitta det bästa verktygen för ditt byggprojekt!

Komma igång – förberedelser

Kontrollera väderprognosen innan du börjar jobbet. Regn eller hög vind kan förkorta en dag med målning och förstöra det som redan har applicerats. Utvändig latex torkar snabbt, men det behöver fortfarande tid att torka innan det träffas av regn. Oljebaserad färg behöver definitivt härdningstid; kontrollera tillverkarens rekommendationer. Måla när temperaturen är bra. Kraftigt regn eller hög luftfuktighet på en nymålad ohärdad yta kan orsaka blåsor.

Ställ upp stegen på plan mark. Undvik att måla i direkt sol. Måla den västra sidan på morgonen och öster på eftermiddagen.

Varning

Kom ihåg att äldre bostäder kan innehålla bly. Fråga din lokala hälsoavdelning om du har frågor eller funderingar angående bly.

Steg 1

En ren yta är avgörande för ett bra lackeringsarbete. En högtryckstvätt med rätt rengöringsmedel är det mest effektiva sättet att rengöra ytterväggarna noggrant. Var försiktig när du väljer munstycket; ett alltför aggressivt och hårt tryck kan skada och riva upp trät.

På ytor som inte lider av överdriven skalning eller flagning fungerar en vanlig trädgårdsslang och skrubbborste.

För att avlägsna och förhindra mögel, använd ett tvättmedel med mögelcid eller en blandning av 1 liter hushållsblekmedel i 3 liter vatten. Följ förpackningsinstruktionerna för alla rengöringsprodukter du använder. Skölj ytan när rengöringen är klar.

Bästa Högtryckstvätten – 11 Bäst i Test [Lista & Tips]

Färg

En grundfärg hjälper färgen att fästa vid fasadytan vilket ger ett mer enhetligt utseende. Använd en grundfärg när du målar över nytt trä, kalt trä eller ommålar över befintliga ljusa eller mörka färger.

Måla

Måla ytterkanten först. Börja på toppen, måla horisontellt när du arbetar dig ner. Använd en ställning om möjligt, eller flytta stegen regelbundet.

Att sträcka dig för mycket på en stege är farligt; plus att färgapplikationen blir ojämn om du inte ser penseldragen bra.
Måla fönstren och trimma nästa. Stäng inte fönstren helt efter målning för att förhindra att det fastnar. Lämna en mycket liten remsa med färg runt fönstrets kanter för att täta vädret.

Måla grunden sist.

Potentiella problem

Solljus och UV-strålning. Solljus och fukt kan orsaka färgförlust; emellertid tenderar latexfärg att motstå effekterna av direkt solljus bättre än oljebaserade eller alkydfärger.

Vatten och fukt. Trä expanderar och dras samman på grund av förändrade fuktnivåer och kan orsaka att färgen spricker och flagnar under denna stress. Andningsbar latexfärg gör att vatten kan förångas och släppas ut innan skador kan uppstå. Fukt kan orsaka blåsor, vilket leder till mögelväxt. Färgtillsatser hindrar mögel från att bildas men dödar inte befintlig mögel.

Förändring i temperatur. Överlägsen vidhäftning och flexibilitet i färg hjälper till att förhindra sprickor och flingor som orsakas av att underlaget expanderar och / eller dras samman (trä, plywood eller hårdpapp). Högkvalitativ akryllatexfärg är ett utmärkt val för områden med frysning / tining.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!