Måla Trägolv – Så gör du Steg-För-Steg!

Kan du måla ett trägolv? Att måla ett trägolv är någonting som man inte hör om alltför ofta, men svaret på frågan är ja, du kan måla ett trägolv utan problem! Men precis som med all målning är det viktigt att genomföra målningen på rätt sätt.

Att måla trägolv är ett utmärkt sätt att få nytt liv till ett rum. Det är också ett utmärkt sätt att få mer ljus in i ett rum. Att måla vitt eller en ljus färg på ett trägolv i ett rum lyser verkligen upp platsen.

Vitmålade golvbrädor är mycket användbara och ett praktiskt sätt att föra ljus in i ett tråkigt rum. Man skulle kunna tro att vitmålade golvbrädor skulle visa upp damm och smuts, men faktum är att ljusa färger kommer att dölja smuts mycket mindre än mörka färger. Att lysa upp ett rum i ditt hem kan vara så enkelt som att måla trägolvet i en ljus färg. Använd några mattor för att hålla det mysigt och för att skydda områden där det är mycket slitage när du är klar.

I denna artikel går vi igenom hur du målar ditt trägolv steg-för-steg.

Slipning

Att måla trappor och golv i trä kräver samma förberedelse som för alla interiörmålningar. Om ytan har målats tidigare, till exempel med fläck och polyuretan (eller gammal färg), slipar du hela ytan lätt med 100-korningt sandpapper. För trappor eller ett enkelrum kan du använda en bärbar slipmaskin. Knäskydd hjälper och en dammmask bör absolut användas.

För stora eller flera rum, överväga att hyra en stor golvslipare för att snabba på och effektivisera arbetet. Oavsett är det viktigt att först slipa golvet innan det målas. Detta görs så att din färg kan fästa på ett bra sätt när du väl ska måla.

Efter slipning, torka och dammsug. Du vill ta bort kvarvarande fint damm med en lätt fuktig handduk.

Golvfärg fäster väl vid de flesta golvytor så länge ytbehandlingen har avglansats.

Grundmålning

Om det finns kala fläckar (områden där det inte finns någon finish på grund av slitage), borsta eller rolla dem med grundfärg. Detta kallas spotpriming. Oroa dig inte för att få lite grundfärger på tidigare färdiga områden. På platser där den gamla beläggningen är säker är den lika bra som grundfärg så länge den har slipats. Om golvet aldrig har varit målat, applicera en grundfärg på hela ytan.

När golvet har målats med minst två lager (det är 24 timmar mellan lagrena) är det dags för att måla. Var noga med att använda en grundfärg som är kompatibel med färgen du använder.

Målning

När du har slipat och grundmålat ditt golv är det dags att måla golvet.

När du väljer en topplackfärg, leta efter en latexemalj som är gjort för golv, verandor och däck. Se till att välja en högkvalitativ färg som håller länge och har hög kvalitet.

Välja färg

Vanliga målarfärger är inte tuffa nog att användas på golv. De bästa alternativen är olje- eller vattenbaserade veranda- och golvemaljer, men dessa finns inte i ett stort antal färger. Om du inte hittar en färg du gillar, kolla in urvalet av färger.

Du kan ofta få färg anpassade för att producera den nyans och nyans du vill ha, men var beredd att täcka med minst två skyddande lager av klar polyuretanfinish, eftersom de här produkterna inte klarar sig själv.

. Golvet måste torka och härda i några dagar innan du flyttar tillbaka dina möbler till rummet.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!