Måla Trätak & Paneltak – Så Gör du Steg för Steg

Oavsett om du har ett trätak som är omålat eller om du vill måla om det är det viktigt att du vet vad du ska göra innan du applicerar gammal färg på trä. Att använda fel färg och använda fel teknik kan resultera i dåligt resultat.

I värsta fall kan det kräva att träet byts ut, något som inte är lätt att göra om det är ditt tak. Träpaneler kan vara lite lättare att byta ut, men det behöver fortfarande omsorg och omtanke innan vi kan måla det.

Vare sig du har takbjälkar, trätak, eller paneltak går vi igenom allt du behöver veta om hur du går tillväga för bästa resultat.

Takbjälkar i trä ger inte bara karaktär i ett rum, de kan också öka värdet på ett hem. Men husägare kanske vill måla sina balkar för att fräscha upp dem och ge dem ett modernt utseende. Att måla träbjälkar eller trätak är inte den enklaste uppgiften du troligen kommer att utföra som husägare, men det är lätt nog att göra själv med rätt tillbehör och verktyg.

Läs våra verktygsguider här för att hitta det bästa verktygen för ditt byggprojekt!

Hur du målar trätak


Måla träbjälkar

Beroende på ditt trätaks skick och vilken färg du vill måla dem i kan du behöva ta bort den befintliga färgen först. Du kan slipa dem och/eller använda en kemisk färgborttagare. Eftersom slipning kan skada trätak (särskilt om de är gamla), kan du använda färgavlägsnare.

Vissa husägare tar helt enkelt bort färgen och målar sedan balkarna med vax eller olja. Vattenbaserad olja med lite färg fungerar också bra för att måla trätak. Vattenbaserade akrylfärger finns tillgängliga som ger mer färg samtidigt som träets naturliga skönhet förbättras.

När du målar trätak, välj hållbar färg som är gjord för trä, till exempel akrylfärg. Du kan använda vatten- eller oljebaserad färg men kom ihåg att använda en grundfärg först. Det är bra att använda latexfärg (de torkar snabbt och är billiga).

Förberedelser

Innan du börjar måla ditt trätak eller paneltak, är det viktigt att du utför vissa förberedelser för att säkerställa ett lyckat resultat.

 1. Inspektera taket: Först och främst bör du inspektera taket noggrant. Se till att det inte finns några skador eller sprickor som behöver repareras innan målning. Om taket är mycket smutsigt eller färgen börjar flagna bort, kan det vara nödvändigt att tvätta eller skrapa bort gammal färg innan du applicerar den nya.
 2. Ta bort eventuella möbler eller föremål under taket: Innan du börjar måla är det också viktigt att ta bort eventuella möbler eller föremål som befinner sig under taket för att undvika att de skadas eller smutsas ner av färgen.
 3. Skydda omgivande ytor: Se till att täcka omgivande ytor, som väggar, golv och möbler, med skyddspapper eller plast för att undvika att färgen hamnar där den inte ska vara. Detta är särskilt viktigt om du använder en spruta för att applicera färgen.
 4. Rengör taket noggrant: Innan du målar bör du också rengöra taket noggrant. Använd en skurborste och en blandning av vatten och tvättmedel för att ta bort smuts och damm. Skölj sedan taket med rent vatten och låt det torka helt innan du börjar måla.

Genom att noggrant förbereda taket och dess omgivningar innan du börjar måla, kommer du att öka chanserna för ett lyckat resultat och undvika potentiella problem längs vägen.

Material och verktyg

Att välja rätt material och verktyg för att måla ditt trätak eller paneltak är avgörande för ett lyckat resultat. Här är några saker du bör överväga:

Vilken typ av färg ska användas?

Det finns olika typer av färg att välja mellan när du målar tak, inklusive akrylat- och alkydfärg. Akrylatfärg är vattenbaserad, luktfri och torkar snabbt, medan alkydfärg är oljebaserad, har en stark lukt och torkar långsamt. Båda typerna ger en hållbar yta, men det är viktigt att välja en färg som är avsedd för tak och som passar för ditt specifika material.

Borstar, roller och andra verktyg som behövs

För att applicera färgen behöver du rätt verktyg. En bred borste är användbar för att måla runt kanter och detaljer, medan en rulle är effektiv för att täcka större ytor. En förlängningsstav för rullen kan också vara användbar för att nå taket utan att behöva stå på en stege. Det är viktigt att välja högkvalitativa verktyg för att undvika flagnande färg och otäta resultat.

Andra förnödenheter som kan behövas

Beroende på dina behov kan du behöva andra verktyg eller förnödenheter, såsom sandpapper för att jämna ut ytan innan du applicerar färgen, tejp för att täcka av kanter och skydda omgivande ytor, och en steg för att nå högre höjder.

Genom att välja rätt material och verktyg för ditt tak, kommer du att ha större chans att uppnå ett jämnt och hållbart resultat. Det är också viktigt att följa tillverkarens rekommendationer för applicering, torkning och rengöring för att säkerställa ett långvarigt skydd för ditt tak.

Måla dina takbjälkar

Börja detta projekt med att ta bort alla onödiga föremål från rummet och täcka allt annat med gamla filtar, en presenning eller droppduk.

1. Förbered träet som ska behandlas. Det första du måste göra är att ta en dammsugare som är tillräckligt lång för att nå taket utan alltför stora ansträngningar. För dammsugaren över varje del och hörn, se till att du tar bort allt damm och spindelnät som kan ha samlats.

2. Se också till att bära skyddshandskar, skyddsglasögon och andningsmask, och låt någon hålla din stege medan du arbetar. Om du planerar att ta bort färgen först, applicera färgborttagaren och låt den verka i cirka 15 minuter eller som tillverkaren rekommenderar. Skrapa bort den med en spackel och använd sedan stålull för att ta bort resten av färgen. Använd 100-sandpapper och en orbital handslipmaskin eller sandpappra för hand. När brädorna är slipade kan du följa upp med en fuktig trasa.

3. För nästa steg behöver du bred maskeringstejp, grundfärg, färg, penslar och rollers. Om du målar dina träbalkar, tejpa försiktigt på båda sidor av varje balk eftersom du inte vill få grundfärg eller måla i taket. Om du bara målar trätaket behöver du bara tejpa runt takets kanter med maskeringstejp. Ibland litar vi på våra stadiga händer, men det är så lätt att av misstag måla på taklisten eller väggen. Med maskeringstejpmetoden är det praktiskt taget omöjligt att måla på fel ställe, särskilt när du använder en roller.

4. Applicera grundfärgen med en pensel, följ längs med träkornen. Låt grundfärgen torka innan du börjar med andra lagret målarfärg. Detta är en process som gör att vi kan täta träets porer för att förhindra att färgen absorberas. Om vi ​​inte gör det kan vi göra träet fuktigt och till och med orsaka strukturella skador. Att måla ett trätak tar flera dagar. Planera därefter. Endast oljebaserad grundfärg fungerar över målat trä.

5. Nu kan du börja måla med en speciell färg eller trälack efter eget val. För att göra detta, glöm inte att granska olika idéer och färger för att måla ett trätak: vitt, mörkbrunt, ljusbrunt, etc. Om du redan har bestämt dig, ha tålamod och, när grundfärgen är helt torr, följ samma råd som i föregående steg. Du vill undvika att överbelasta rollern och arbeta långsamt.

6. I många fall är det bäst att applicera ett andra lager färg. För att göra detta, gå ner från stegen och kolla om du har missat några delar. Vänta tills det torkat och applicera ett till lager färg.

7. Slutligen bör du veta att det också finns möjlighet att måla ett trätak med en färgspruta (kika in de bästa färgsprutorna här). Dessa redskap gör att vi kan måla taket och uppnå ett professionellt resultat på kort tid. De kräver dock mycket övning och hantering. Du kanske vill anlita en professionell i det här fallet eftersom att du måste veta hur du använder en färgspruta för bästa resultat.

Varför måla ett trätak?

Att måla trätak fungerar särskilt bra i rum med dålig belysning eftersom det bidrar till att göra rummet ljusare och dessutom känns större.

Saker att tänka på när du målar ett trätak

När man målar ett trätak är det viktigt att notera att eventuella brister som finns i taket döljs av träfärgen, till exempel spruckna knutar i träet eller glipor. Dessa kommer direkt att synas när du börjar måla trä. På grund av detta behövs även fyllmedel och tätning efter det första lagret för att fylla och täta alla brister.

Om du planerar att måla ditt tak är det viktigaste du behöver oroa dig för knutarna (grenarna). Om du inte förbereder trät ordentligt blöder knutarna igenom och du behöver snart måla om taket igen.

Slipa och fyll alla knutarna med ett träfyllmedel.

Vilken färg passar bäst för trätak?

Vitt, gräddfärg och elfenben är alla populära alternativ när det kommer till att måla trätak. Även andra ljusa nyanser som grå, himmelblå eller smör kan fungera bra. Generellt kan man säga att desto ljusare färg du använder, desto större känns rummet.

Vilken färg ska ditt tak ha?

Vilken färg du väljer beror egentligen helt på din smak och stil. Men att måla taket helt vitt eller benvitt är ett bra val, eller prova gräddbalkar på ett vitt eller benvitt tak.

Målningsprocessen

Att måla ett trätak eller paneltak kan verka som en stor uppgift, men med rätt teknik och verktyg är det en relativt enkel process. Här är några steg att följa:

 1. Grundmålning: För att uppnå en jämn yta och ge färgen bättre vidhäftning, är det viktigt att applicera en grundfärg innan du applicerar täckfärgen. Välj en grundfärg som matchar din täckfärg och applicera den med en bred borste eller rulle. Låt färgen torka helt innan du går vidare till nästa steg.
 2. Täckfärg: När grundfärgen har torkat, är det dags att applicera täckfärgen. Använd en bred borste eller rulle för att applicera färgen i jämna, vertikala rörelser. Se till att du täcker hela ytan noggrant och jämnt. Om du behöver applicera flera lager, se till att du låter varje lager torka helt innan du applicerar nästa.
 3. Ytterligare lager: Beroende på färgen och tillståndet på ditt tak, kan det behövas fler lager för att uppnå önskat resultat. Var noga med att läsa tillverkarens rekommendationer för att se hur många lager som behövs och hur lång tid det tar för färgen att torka mellan varje lager.
 4. Torktid: När du har applicerat alla lager av färgen, låt taket torka helt innan du använder det igen. Torktiden kan variera beroende på färgtyp och väderförhållanden, så det är viktigt att följa tillverkarens rekommendationer för att säkerställa att färgen torkar ordentligt. Se till att taket är helt torrt innan du tar bort skyddsplast och möblerar om under taket.

Genom att följa dessa steg och ta din tid, kan du uppnå ett hållbart och jämnt resultat när du målar ditt trätak eller paneltak. Kom också ihåg att städa upp efter dig själv och följa tillverkarens rekommendationer för att rengöra dina verktyg för att säkerställa att de är redo för nästa projekt.

Avslutande råd och tips

När du målar ditt trätak eller paneltak finns det några avslutande råd och tips som kan hjälpa dig att uppnå ett ännu bättre resultat. Här är några att tänka på:

 1. Undvik vanliga målning misstag: Det finns flera vanliga målning misstag som kan undvikas genom att följa rätt tekniker. Se till att inte överbelasta borsten eller rullen med färg, arbeta i sektioner för att undvika fläckar och applicera inte färg i direkt solljus eller på en varm yta.
 2. Rengör verktygen efter användning: Efter att du har målat ditt tak, se till att du rengör verktygen noggrant för att undvika att färgen torkar på och förkortar deras livslängd. Använd tvål och vatten för att rengöra borstar och rullar och förvara dem på en torr plats.
 3. Förvara färg och verktyg på rätt sätt: Förvara färg och verktyg på en torr och sval plats för att förhindra att färgen torkar ut eller verktygen blir förstörda. Se till att färgburkar är ordentligt förslutna och att borstar och rullar är täckta för att undvika att damm eller smuts hamnar på dem.
 4. Använd skyddsglasögon och andningsskydd: Målning kan frigöra farliga partiklar och kemikalier, så se till att du skyddar dig själv genom att använda skyddsglasögon och andningsskydd under arbetet.

Genom att följa dessa tips och råd kommer du att kunna måla ditt trätak eller paneltak på ett säkert och effektivt sätt för att uppnå ett hållbart och jämnt resultat.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!