Måla Trätak & Paneltak – Så Gör du Steg för Steg

Oavsett om du har ett trätak som är omålat eller om du vill måla om det är det viktigt att du vet vad du ska göra innan du applicerar gammal färg på trä. Att använda fel färg och använda fel teknik kan resultera i dåligt resultat.

I värsta fall kan det kräva att träet byts ut, något som inte är lätt att göra om det är ditt tak. Träpaneler kan vara lite lättare att byta ut, men det behöver fortfarande omsorg och omtanke innan vi kan måla det.

Vare sig du har takbjälkar, trätak, eller paneltak går vi igenom allt du behöver veta om hur du går tillväga för bästa resultat.

Takbjälkar i trä ger inte bara karaktär i ett rum, de kan också öka värdet på ett hem. Men husägare kanske vill måla sina balkar för att fräscha upp dem och ge dem ett modernt utseende. Att måla träbjälkar eller trätak är inte den enklaste uppgiften du troligen kommer att utföra som husägare, men det är lätt nog att göra själv med rätt tillbehör och verktyg.

Läs våra verktygsguider här för att hitta det bästa verktygen för ditt byggprojekt!

Hur du målar trätak


Måla träbjälkar

Beroende på ditt trätaks skick och vilken färg du vill måla dem i kan du behöva ta bort den befintliga färgen först. Du kan slipa dem och/eller använda en kemisk färgborttagare. Eftersom slipning kan skada trätak (särskilt om de är gamla), kan du använda färgavlägsnare.

Vissa husägare tar helt enkelt bort färgen och målar sedan balkarna med vax eller olja. Vattenbaserad olja med lite färg fungerar också bra för att måla trätak. Vattenbaserade akrylfärger finns tillgängliga som ger mer färg samtidigt som träets naturliga skönhet förbättras.

När du målar trätak, välj hållbar färg som är gjord för trä, till exempel akrylfärg. Du kan använda vatten- eller oljebaserad färg men kom ihåg att använda en grundfärg först. Det är bra att använda latexfärg (de torkar snabbt och är billiga).

Måla dina takbjälkar

Börja detta projekt med att ta bort alla onödiga föremål från rummet och täcka allt annat med gamla filtar, en presenning eller droppduk.

1. Förbered träet som ska behandlas. Det första du måste göra är att ta en dammsugare som är tillräckligt lång för att nå taket utan alltför stora ansträngningar. För dammsugaren över varje del och hörn, se till att du tar bort allt damm och spindelnät som kan ha samlats.

2. Se också till att bära skyddshandskar, skyddsglasögon och andningsmask, och låt någon hålla din stege medan du arbetar. Om du planerar att ta bort färgen först, applicera färgborttagaren och låt den verka i cirka 15 minuter eller som tillverkaren rekommenderar. Skrapa bort den med en spackel och använd sedan stålull för att ta bort resten av färgen. Använd 100-sandpapper och en orbital handslipmaskin eller sandpappra för hand. När brädorna är slipade kan du följa upp med en fuktig trasa.

3. För nästa steg behöver du bred maskeringstejp, grundfärg, färg, penslar och rollers. Om du målar dina träbalkar, tejpa försiktigt på båda sidor av varje balk eftersom du inte vill få grundfärg eller måla i taket. Om du bara målar trätaket behöver du bara tejpa runt takets kanter med maskeringstejp. Ibland litar vi på våra stadiga händer, men det är så lätt att av misstag måla på taklisten eller väggen. Med maskeringstejpmetoden är det praktiskt taget omöjligt att måla på fel ställe, särskilt när du använder en roller.

4. Applicera grundfärgen med en pensel, följ längs med träkornen. Låt grundfärgen torka innan du börjar med andra lagret målarfärg. Detta är en process som gör att vi kan täta träets porer för att förhindra att färgen absorberas. Om vi ​​inte gör det kan vi göra träet fuktigt och till och med orsaka strukturella skador. Att måla ett trätak tar flera dagar. Planera därefter. Endast oljebaserad grundfärg fungerar över målat trä.

5. Nu kan du börja måla med en speciell färg eller trälack efter eget val. För att göra detta, glöm inte att granska olika idéer och färger för att måla ett trätak: vitt, mörkbrunt, ljusbrunt, etc. Om du redan har bestämt dig, ha tålamod och, när grundfärgen är helt torr, följ samma råd som i föregående steg. Du vill undvika att överbelasta rollern och arbeta långsamt.

6. I många fall är det bäst att applicera ett andra lager färg. För att göra detta, gå ner från stegen och kolla om du har missat några delar. Vänta tills det torkat och applicera ett till lager färg.

7. Slutligen bör du veta att det också finns möjlighet att måla ett trätak med en färgspruta (kika in de bästa färgsprutorna här). Dessa redskap gör att vi kan måla taket och uppnå ett professionellt resultat på kort tid. De kräver dock mycket övning och hantering. Du kanske vill anlita en professionell i det här fallet eftersom att du måste veta hur du använder en färgspruta för bästa resultat.

Varför måla ett trätak?

Att måla trätak fungerar särskilt bra i rum med dålig belysning eftersom det bidrar till att göra rummet ljusare och dessutom känns större.

Saker att tänka på när du målar ett trätak

När man målar ett trätak är det viktigt att notera att eventuella brister som finns i taket döljs av träfärgen, till exempel spruckna knutar i träet eller glipor. Dessa kommer direkt att synas när du börjar måla trä. På grund av detta behövs även fyllmedel och tätning efter det första lagret för att fylla och täta alla brister.

Om du planerar att måla ditt tak är det viktigaste du behöver oroa dig för knutarna (grenarna). Om du inte förbereder trät ordentligt blöder knutarna igenom och du behöver snart måla om taket igen.

Slipa och fyll alla knutarna med ett träfyllmedel.

Vilken färg passar bäst för trätak?

Vitt, gräddfärg och elfenben är alla populära alternativ när det kommer till att måla trätak. Även andra ljusa nyanser som grå, himmelblå eller smör kan fungera bra. Generellt kan man säga att desto ljusare färg du använder, desto större känns rummet.

Vilken färg ska ditt tak ha?

Vilken färg du väljer beror egentligen helt på din smak och stil. Men att måla taket helt vitt eller benvitt är ett bra val, eller prova gräddbalkar på ett vitt eller benvitt tak.

Superlåga priser på utvalda produker hos proffsmagasinet!
Superlåga priser på utvalda produker hos proffsmagasinet!