Mögel – orsaker, symptom och behandling

Mögel är ett problem som många står inför. Det är inte alltid lätt att veta vad man ska göra när man upptäcker mögel i sitt hem. Därför har vi samlat information om mögel – orsaker, symptom och behandling. Läs vidare för att ta reda på mer!

Vad orsakar mögel?

Mögel orsakas av fukt, och det kan finnas mögel i nästan alla miljöer. Mögel kan växa på trä, papper, textilier, gips och i vatten. Mögel kan orsaka allergiska reaktioner hos både människor och djur. Allergier mot mögel är vanliga, och de flesta människor som är allergiska mot mögel är också allergiska mot pollen eller andra allergener. Mögelallergier kan leda till astma eller andra luftvägssjukdomar. Mögel kan också orsaka infektioner i huden eller andra delar av kroppen.

Mögel kan även ge omfattande skador på ditt hus, ibland så pass stora skador att du tvingas renovera. Därför kan det vara bra att ha en hemförsäkring. De flesta hemförsäkringar täcker mögelskador, men inte om mögel kunde förebyggas. Endast “täckt fara” eller plötsliga/oväntade händelser som orsakar mögel är berättigade till mögelsanering. Det är svårt att säga vilken som är den bästa hemförsäkringen för just detta. Var noga med att läsa igenom alla villkoren och jämför olika bolag.

Om du anar att du har mögelproblem hemma så måste du först lokalisera det. Mögel orsakas av fukt och därför kan det vara bra att kolla rum som allmänt känt för att vara fuktiga så som källare och badrum. Luktar det fränt stickande eller fuktigt, jordigt och unket så kan du ha problem.

Mögel är ofta grå, svart eller vit och kan vara skimrande, fluffigt eller pulveraktigt. Mögel kan också vara röd, rosa, gul eller brun. När mögel växer på ytor som är porösa såsom tapeter och mattor så ser det ut som fläckar. När mögel växer på ytor som är släta såsom kakel och glas så ser det ut som flingor eller ringar.

Hur blir man av med det?

Hur blir då av med det? Du kan tillexempel skubba bort det. Blanda blekmedel och vatten, en del blekmedel och tre delar vatten brukar vara lagom. Använd en hård borste och skrubba de angripna delarna. När du har bedömt att det inte är finns någon mer mögel kan det vara bra att måla.

Välj då en färg med mögelresistenta ingredienser, för att förhindra att platsen inte blir mögelangripen igen. Andra sätt att förbygga mögel på är att se till att du har tillräckligt med ventilation, en avfuktare är också en bra investering du kan göra. Inspektera regelbundet väggen regelbundet.

Förebyggande

Ibland kan det vara svårt att ta itu med problemet på egen hand, och då är det bra att söka hjälp från andra. Det säkraste är att kontakta ett företag som är specialiserade på detta och låta de ta hand om problemet. Om det har växt mögel på väggen igen är det säkraste att kontakta ett företag som är specialiserade på detta och låta de ta hand om problemet.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!