Parkettgolv eller Heltäckningsmatta? Komplet Guide

Att välja en golvtyp för ditt hem eller kontor kan vara en utmanande uppgift. Valet av golv påverkar inte bara estetiken och känslan i ett rum, utan också dess funktionalitet och underhåll. De två vanligaste golvtyperna som övervägs är parkettgolv och heltäckningsmatta. Båda har sina fördelar och nackdelar, och valet av golvtyp beror på en mängd faktorer.

Syftet med denna artikel är att hjälpa läsaren att göra ett informerat beslut när man väljer mellan parkettgolv och heltäckningsmatta. För att göra detta kommer vi att diskutera de olika fördelarna och nackdelarna med varje golvtyp, samt de faktorer som bör övervägas vid valet av golv. Vi kommer också att ge tips för att undvika vanliga misstag och hjälpa dig att göra det bästa valet för ditt hem eller kontor.

Denna artikel kommer att vara till hjälp för alla som överväger att byta golvtyp eller för dem som är mitt i processen att välja golv. Vi kommer att ge dig all information du behöver för att ta ett informerat beslut, så att du kan välja rätt golv för ditt hem eller kontor.

Parkettgolv

Parkettgolv är en av de mest populära golvtyperna för både hem och kontor. De är kända för att vara estetiskt tilltalande, slitstarka och relativt lätta att rengöra. Parkettgolv kan ge ett varmt och naturligt utseende till ett rum och finns i olika färger och stilar.

Fördelarna med parkettgolv är många. För det första är parkettgolv estetiskt tilltalande och kan ge en naturlig och varm känsla till ett rum. Parkettgolv är också slitstarka och tål många års användning. De kan också vara relativt lätta att rengöra, vilket gör dem till en populär golvtyp för både hem och kontor.

Några nackdelar med parkettgolv att överväga inkluderar känslighet för fukt, risk för repor och högre installationskostnader. Parkettgolv kan vara känsliga för fukt och bör inte installeras i rum med hög luftfuktighet, såsom badrum eller källare. Dessutom kan de repas om tunga föremål faller på golvet eller om det används skarpa föremål. Slutligen är parkettgolv vanligtvis dyrare att installera än andra golvtyper, vilket kan påverka budgeten för ditt projekt.

Fördelar med parkettgolv över matta

Parkettgolv är det tidlösa golvvalet. Tillverkad av äkta trä är den både permanent och prestigefylld. Detta ger hus med parketgolv en överlägsen känsla.

Parketgolv är rent

Trägolv innehåller inte skräp på samma sätt som heltäckningsmattor som orsakar ansamling av bakterier och partiklar som förvärrar astma. Dessutom är det givetvis betydligt enklare att städa.

En viktig anledning till att människor väljer parkettgolv är att de känner att mattan blir smutsig och är svårare att rengöra. Skräp, damm, smulor eller spill kan inte gömma sig med parkettgolv, och det betyder att du enkelt kan städa upp dem med en kvast och mopp. Med mattan kan dessa saker slå sig ner till botten, och du skulle inte ens märka det.

Regelbunden dammsugning ska ta hand om eventuella partiklar som sitter längst ner på mattan, och årlig mattrengöring hjälper till att “djupt rengöra” och ta bort bakterier. Dessutom fungerar mattan faktiskt som ett luftfilter genom att fånga upp damm och skräp tills den kan dammsugas. Det är bättre än trägolv där detta damm och skräp ”sparkas upp” i luften och därför flyger runt mycket mer. Mattan kan innehålla mycket partiklar, men det är mer sannolikt att du andas in dem med parkettgolv då luften inte blir lika ren.

Lövträ är prestigefyllt

Faktum är att trägolv ser väldigt snygga och lyxiga ut om de görs rätt. Det finns något med den naturliga elegansen i lövträ som skriker sofistikering.

Parkettgolv ser definitivt lyxigt ut om de görs rätt, men de kan också se väldigt billiga och klibbiga ut om de inte är riktigt högkvalitativa. Mattor kan också ha ett lyxigt och naturligt utseende så länge du väljer en lyxig och högkvalitativ ullmatta.

Parkettgolv är långvarigt och kan öka ditt hus värde

Korrekt underhållna trägolv kan hålla i flera decennier. Om golvet är skadat kan du efterbehandla det. För att inte tala om att trägolv aldrig går ur stil.

Samtidigt kan en kvalitetsmatta hålla i 10-15 år, och de flesta gillar ändå att ändra på saker och ting. Omlackering av lövträ kan också kosta nästan lika mycket som ny matta.

Lövträ är helt naturligt

Riktigt lövträ kommer från helt förnybara resurser. Detta ger inte bara husägaren en känsla av naturlig skönhet, men det är också miljövänligt. Du kan plantera ett nytt träd men du kan inte vända skadorna som orsakats av konstgjorda mattfibrer.

Om du vill gå den miljövänliga vägen med matta har du dock alternativ. Ull kommer från får och det finns också fler och fler kvalitetsmattor gjorda av återvinningsbara material. Dessutom är inte alla ”lövträd” miljövänliga. De måste komma från företag som är socialt ansvariga.

Lövträ är mer mångsidigt

Du har flera färgalternativ med lövträ, men många av de klassiska färgerna är naturliga färger som passar in i alla inredningar. Varje gång du vill lägga till ett nytt utseende på ditt golv kan du lägga en matta ovanpå. På så sätt får du det bästa av båda värdlar. Mattor kan variera från billiga och roliga mönster till mycket avancerade lyxiga mönster. Detta ger dig det bästa från båda världar.

Det är sant att du på vissa sätt får det bästa av två världar med lövträ, men mattan möjliggör mångsidighet med de många olika färger, mönster och stilar du kan välja. Du kan ha helt ny matta installerad och du kommer sannolikt fortfarande att ha betalat mindre för båda mattorna än för en uppsättning trägolv.

Heltäckningsmatta

Heltäckningsmatta är en annan populär golvtyp som ofta används i hem och kontorsmiljöer. De är kända för att ge ett mjukt och bekvämt underlag att gå på, samt för att vara billigare att installera än parkettgolv. Heltäckningsmattor finns i en mängd olika färger, mönster och texturer.

Fördelarna med heltäckningsmatta är att de ger ett mjukt och bekvämt underlag att gå på. Heltäckningsmatta dämpar också ljud, vilket kan vara särskilt viktigt i kontorsmiljöer där tystnad är önskvärt. Heltäckningsmatta är också billigare att installera än parkettgolv, vilket gör dem till en populär golvtyp för dem som vill hålla kostnaderna nere.

Nackdelarna med heltäckningsmatta inkluderar att de kan vara svårare att rengöra än parkettgolv och kan behålla lukt. Om en heltäckningsmatta utsätts för spill eller fläckar kan det vara svårt att ta bort dem helt. Heltäckningsmatta kan också behålla lukt, vilket kan vara ett problem för dem som lider av allergier eller astma. Slutligen, även om heltäckningsmatta finns i en mängd olika färger och mönster, så anses de ofta som mindre estetiskt tilltalande än parkettgolv.

Fördelar med matta över parkettgolv

Mattan är varm och mysig. Det är som en filt för ditt hem.

Mattan är bekväm

Om du bor i ditt hem går du mycket i ditt hem, och det finns inget värre än att klirra på ett trägolv. Mattan ger dig ett tätt lager av dynor toppad med mjuk fiber. Detta ger komfort, och det är givetvis någnting som ägare av parkettgolv avundas.

En fråga som du behöver ställa dig är om du behöver ett mjukt golv. Ta på dig strumpor eller skor så är problemet löst. Om du inte vill ha strumpor och skor, lägg ner en matta i områden där du ofta går. Det kanske inte är så mjukt som heltäckningsmattor, men det borde vara tillräckligt bra.

Mattan är ekonomisk

Golv är den tredje största investeringen som många gör efter bostäder och bilar. Cirka 50.000kr är en rimlig uppskattning av vad du kan behöva betala för en heltäckningsmatta av hög kvalité  i ett medelstort familjehem. Det är inte en helt billigt, men parkettgolv kan kosta dubbelt så mycket.

Det finns ingen debatt om att den initiala investeringen är högre för parkettgolv, men det kan löna sig till slit. Om de är av hög kvalitet och väl omhändertagna kan trägolv hålla livet ut. Även mattor av hög kvalitet håller vanligtvis inte mer än tio år.

Mattan fungerar som isolering

Oavsett vad mattan är gjord av fungerar den som isolering. Detta gör två saker: sänker dina värmeräkningar och gör golvet varmt att gå på. Om du någonsin har jämfört att gå på lövträ med att gå på matta på vintern kan du känna hur mycket du sparar genom att investera i matta. Inte bara det, men vem vill ha kalla fötter?

Om du är orolig för isolering med parkettgolv kan du alltid installera mer isolering under ditt hus, även om det är en dyr kostnad.

Mattan har en “hemtrevlig” känsla

De flesta vill att deras hus ska kännas som mer än bara en byggnad. De vill att det ska kännas som ett hem och mattan kan spela en viktig roll i ditt hems utseende och känsla. En heltäckningsmatta tenderar att göra att ditt hus känns mer “hemtrevligt”.

Mattan är mjuk och varm, och de flesta tycker att detta är mer bekvämt än kallt och hårt. Två andra fördelar med mattan är att den begränsar buller och ekande, och det möjliggör fler färger, stilar och mönster. Att begränsa bullrens efterklang och blir av med den ihåliga byggnadskänslan. När det gäller fler alternativ för styling vill de flesta personifiera sitt hem, och det här är ett av de bästa sätten att göra det.

Du bör dock inte underskatta de alternativ du har med parkettgolv. Inte bara finns det olika träslag men det finns också ett brett utbud av mattor som du kan lägga på ditt trägolv. Detta skapar alla typer av alternativ för personalisering och kan också hjälpa till med några av de andra “hemtrevliga” fördelarna som anges om mattan.

Det är mindre troligt att mattan skadas permanent

Människor pratar om hur lövträ kan vara för evigt, men det kan också skadas permanent av höga klackar eller djurklor. Det är mycket ovanligt att kvalitetsmattor skadas permanent förutom slitaget som uppstår över tiden.

Parkettgolv har skyddande beläggningar som vanligtvis är ganska effektiva, och om de inte är det kan många “permanenta” skador åtgärdas genom att lackera golven. Det finns också några fall där mattan kan skadas permanent: röd vätska fläckar ibland permanent och billiga mattfibrer kan bli permanent förstörda eller få permanenta ränder.

Det finns en plats för matta och trägolv i varje hem.

Parkettgolv har en klassisk känsla

Den är stark, permanent och har en touch av prestige. Inte bara det, men du behöver inte oroa dig för att utsätta din familj för dammkvalster som du gör med mattor.

Kanske får mattan ett sämre rykte för allergier än vad det borde. Om den dammsugs ordentligt kan matta vara det bättre alternativet för allergiker. Och även om mattan kanske inte är så tidlös som lövträ vinner den i den “varma och mysiga” debatten. Mattan isolerar bokstavligen ditt hem, lugnar ekoljudet och är bekvämare.

Vilken typ av golv ska man välja?

Valet av golvtyp är en viktig beslutsprocess som påverkar estetiken och funktionaliteten av ett rum. När du väljer mellan parkettgolv och heltäckningsmatta finns det flera faktorer som bör övervägas.

En av de viktigaste faktorerna att överväga är användningsområdet. Till exempel är parkettgolv vanligtvis en bättre golvtyp för vardagsrum och sovrum, medan heltäckningsmatta är lämpligare för kontor och andra områden där det är viktigt att minska ljudnivåerna.

En annan faktor att överväga är budgeten. Parkettgolv kan vara betydligt dyrare att installera än heltäckningsmatta, så om budgeten är en faktor kan det vara värt att överväga heltäckningsmatta som ett mer kostnadseffektivt alternativ.

Stil är också en faktor att överväga. Om du vill ha ett naturligt och varmt utseende i ditt hem, kan parkettgolv vara det bästa valet. Om du föredrar en modern och ren stil kan heltäckningsmatta passa bättre. Tänk på vilken typ av inredning du har eller planerar att ha när du väljer golvtyp.

Underhållskrav är också viktiga faktorer att överväga. Parkettgolv kan vara känsligare för fukt och repor, vilket kan öka underhållskostnaderna. Å andra sidan kan heltäckningsmatta behöva rengöras mer ofta och kan behålla lukt, vilket kan påverka luftkvaliteten i ditt hem eller kontor.

Det är också viktigt att undvika vanliga misstag vid valet av golvtyp. Till exempel kan det vara frestande att välja den billigaste eller mest trendiga golvtypen, men det är viktigt att se till att det valda golvet passar både dina behov och din budget.

Sammanfattningsvis är valet av golvtyp en viktig beslutsprocess som påverkar estetiken och funktionaliteten av ett rum. När du väljer mellan parkettgolv och heltäckningsmatta är det viktigt att överväga faktorer som användningsområde, budget, stil och underhållskrav. Genom att göra ett informerat beslut kan du välja rätt golvtyp för ditt hem eller kontor.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!