Perfekt mat för Byggarbetare [Råd & Tips]

Det är ingen hemlighet att byggarbetare jobbar hårt och således behöver mycket mat för att orka arbeta en hel dag.

Men vad du ska du som byggarbetare äta och dricka egentligen för att kunna prestera som bäst?

Den frågan och fler får du tydliga svar på i denna artikel.

Hur mycket kalorier gör en byggarbetare av med?

En byggarbetare som jobbar med att till exempel riva ner ett kök i lugnt tempo eller att maskera inför målning förbrukar i genomsnitt 500 kalorier per timme. Men mer fysiskt intensiva arbetsuppgifter såsom att handgräva vid en dränering kräver oftast omkring 1 000 kalorier per timme.

Hur mycket mat och vatten behöver en byggarbetare?

En byggarbetare behöver i genomsnitt omkring 2 liter vatten och cirka 2 500 kalorier per dag. Värt att veta är samtidigt att hur mycket vatten och kalorier du behöver skiftar stort beroende på bland annat vad du gör på byggarbetsplatsen, om det är varmt väder och hur gammal du är.

Vad ska en byggarbetare äta?

En byggarbetare som jobbar mellan 8:00 och 16:00 borde äta en stor lunch och minst ett mellanmål. Lunchen ska idealt bestå av proteinrik mat och mellanmålet borde bestå av någonting lättare men samtidigt energigivande såsom spenatpaj med grönsaker till.

Till lunch passar oftast lite mer matiga rätter bättre såsom:

  • Pastasallad.
  • Fyllda wraps med exempelvis kyckling eller tonfisk.
  • Chili con carne.
  • Spaghetti med köttfärssås.
  • Potatis med kött eller fisk.
  • Potatissallad med kött eller fisk.

Vad händer om du äter för lite som byggarbetare?

Om du äter för lite finns det risk för att:

  • Ditt blodsocker sjunker till en för låg nivå. När ditt blodsocker är för lågt blir du lätt irriterad, och du blir nästan alltid trött och/eller orkeslös.
  • Du kan få ångest. Detta då din kropp släpper ut ökade mängder kortisol för att kompensera för det näringsbortfall som uppstår när du inte äter.
  • Du äter fler onyttiga saker. Om det gått lång tid från att du åt senast finns det en ökad risk för att du äter mat som är rik på kolhydrater och socker. En sådan kost kan i sin tur leda till fetma även om du har ett fysiskt krävande byggjobb.

Vad ska en byggarbetare dricka?

Som byggarbetare är det en bra idé att dricka vatten, och bara vatten när du jobbar vilket också matbloggen haspod förtydligar i sin artikel om det. Som vi nämnde ovan borde 2 liter vatten per dag räcka, men om det är varmt ute och du jobbar med tunga arbetsuppgifter krävs mer vatten än så.

Hur ofta borde en byggarbetare dricka?

Som byggarbetare ska du dricka precis så ofta som du är törstig. När du har vätskebrist får du nämligen svårt att hålla uppe tempot, så se till att alltid dricka när du behöver det. Om du har möjlighet att ta med dig en vattenflaska på jobbet är det även en bra idé att göra det.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!