Planera ditt nya Badrum – Allt du Bör Tänka på!

Att bygga ett nytt badrum kan vara ett stort beslut eftersom att det ofta involverar ganska höga kostnader och ett relativt långt arbete. Med det sagt bör du tänka igenom noga alla olika aspekter av ditt badrumsbygge. Eftersom att ett badrum består av så många olika aspekter finns det mycket du bör fundera över såsom materialval, placeringar, vem som ska utföra arbetet, lampor, och mycket mer.

Oavsett om du renoverar, bygger ut, eller bygger från grunden, bör du lanera din badrumsdesign tidigt i projektet så att allting blir rätt.

En av de viktigaste övervägandena vid planeringen av ett nytt badrum är vem som använder rummet mest. Ett stort “master” badrum kommer att ha helt andra krav än till exempel ett familjebadrum.

I ett familjebadrum bör det praktiska leda dina beslut, medan du i ett rum som endast ska användas av en eller två vuxna har råd att fokusera lite mer på lyx och design.

Disposition i badrummet

Badrum och familjebadrum har mycket olika krav, så ta dig tid att överväga vem som ska använda utrymmet i designfasen .

Din första uppgift när du utformar ett nytt badrum bör vara att bestämma den bästa layouten för rummet.

Börja med toalettens position. Identifiera var markröret för närvarande kommer in i rummet – eller var det ska komma in i rummet (om du bygger nytt). Detta bör vägleda dig till det bästa stället för toaletten – du kan sedan justera detta.

Använd papper för att rita ut dina badrumslayouter och markera fönster, dörrar, alkover, sluttande tak, med mera.

Välja rätt utrustning

Duschvägg: Bra planering är avgörande om din duschvägg ska vara ett nöje att använda. Duschväggar med dörrar som svänger upp bör ha tillräckligt med utrymme runt dem för att dörren ska kunna öppnas och tillåta dig att gå in. Fasta glasfönster fungerar bra i små badrum – liksom skjutdörrar. För små badrum kanske det inte är idealt med svängdörrar.

Badkar

Ett beslut du bör göra är om du ska ha ett badkar eller inte. Om du ska ha ett badkar eller inte kommer givetvis att påverka din badrumslayout.

Även om standardbadstorleken är 1700 mm x 700 mm, finns det större och mindre badkar. För dem som vill ha en dusch och ett badkar men som har ett litet badrum är en dusch ovanför badkaret en lysande lösning. Ett duschbadkar är ett bra alternativ, med en bredare del i ena änden för en dusch.

Handfat

Även om du har ett litet badrum bör du inte kompromissa på handfatets storlek – särskilt inte i ett familjebadrum. Väggmonterade handfat eller halvpiedestalkonstruktioner kan ge en illusion av mer golvyta och gör det också möjligt att placera handfatet i en höjd som fungerar bra för dig och din familj. Handfat med hela piedestal tenderar att vara billigare och ge ett mer traditionellt utseende.

Bad: Sikta på en badhöjd mellan 500 mm och 600 mm. Se till att det är minst 530 mm sidoavstånd.
Handfat: En höjd på mellan 760 mm och 1190 mm tenderar att vara bekväm för de flesta vuxna. Ett spelrum på minst 510 mm krävs framåt – mer om möjligt. Avståndet från vänster till höger (spännvidden) bör vara minst 760 mm.
Dusch: Den minsta komfortstorleken för en duschkåpa är 760 mm x 760 mm. Ett avstånd på minst 610 mm krävs också.
Toalett: För nära kopplade modeller passar en total toaletthöjd på 595 mm – 800 mm för de flesta vuxna. Sitthöjden ska vara 390 – 460 mm. Utrymmet runt toaletten bör vara minst 760 mm, med minst 510 mm framför.

Badrumsanpassning: Ska du göra det själv?

De flesta enkla badrumsartiklar går att bygga och installera själv men för mer komplicerade delar kan det vara bäst att anställa en professionell så att det blir rätt.

Jobb som är lätta att utföra utan hjälp av proffs inkluderar borttagning av gamla sanitetsartiklar och plattor. Dekorationsjobb som målning och kakel är också populära delar som folk gör själva. Och att göra dessa uppgifter själv kommer givetvis att hjälpa dig spara pengar.

Vissa aspekter av VVS och elarbete måste utföras av en professionell, medan andra jobb kan utföras av en skicklig hemmafixare. Vissa badrumsmontörer är skickliga inom alla aspekter av badrumsinstallationen inklusive VVS, el och kakel.

Det absolut viktigaste när man bygger badrum är att golv och kakel läggs korrekt och är vattenskyddat med korrekt underlag och försegling. Det sista du vill är att ditt badrum läcker vatten och får fuktskador.

Välja badrumsgolv

Det finns flera saker som ditt badrumsgolv måste vara:

  • Vattentåligt
  • Lätt att rengöra och underhålla
  • Bekvämt att gå på
  • Halkfritt

Keramiska vägg- och golvplattor är ett praktiskt och kostnadseffektivt val för ditt badrumsgolv

Bra val för badrumsgolv inkluderar naturstenplattor, porslin och keramik, gummigolv, vinyl och linoleum och till och med tillverkat trä, förutsatt att det har ordentligt acklimatiserats. Oavsett vad du väljer är det extremt viktigt att installera det korrekt.

Vid renoveringsprojekt kan det hända att det befintliga golvet kräver lite förberedelse. Golvbjälkar i trä bör vara robusta och kunna motstå vikten av nya sanitetsartiklar eller tunga stenplattor.

Detta kan innebära att bjälken måste förstärkas med extra virke.

Idéer för uppvärmning av badrum

Element är en enkel och kostnadseffektiv lösning – överväg om din kylare kommer att fungera som en handduksstång eller om du ska ha en separat handdukstork.

En handdukstork är ett måste om du vill ha varma, torra handdukar – även i rum med golvvärme. Det är klokt att montera en elektrisk, handduksstång som kan sättas på även när värmen är avstängd.

Golvvärme är den perfekta partnern för hårda kakelgolv – och är perfekt i våtrum och duschkabiner där det påskyndar golvets torkningsprocess.

Kakel eller duschpaneler?

Även om väggplattor förblir ett populärt sätt att skydda väggar, kan du också överväga ett alternativ som duschpaneler.

Även om plattor är det traditionella – och fortfarande mest populära – sättet att skydda väggarna från vatten i ett badrum, är det inte det enda alternativet.

Om du väljer att lägga plattor på väggarna och har en budget bör du överväga att bara kakla de områden som är mest utsatta för vatten – till exempel området runt dusch och badkar samt handfatet.

Duschpaneler är en alltmer eftertraktad metod för att skydda väggar, vara lätta att rengöra och hoppa över behovet av injekteringsbruk.

Duschpaneler kan tillverkas av PVC, akryl eller trycklaminerad vinyl på en MDF-kärna. De kan monteras över ett antal olika underlag.

Ett annat populärt alternativ till plattor är att fästa glas- eller plexiglaspaneler över en målad eller tapetserad vägg.

Badrumsbelysning

Alla badrum bör ha en snygg belysning.

När du väl känner till badrumets layout kan du planera din badrumsbelysning med hänsyn till alla funktioner du vill markera och lysa upp, samt hur mycket naturligt ljus som kommer in i rummet.

En kombination av vanliga lampor och spotlights fungerar bra. Till exempel en taklampa och spotlights vid duschen och handfatet. Du kan också överväga att vissa funktionsbelysning sätts i golvet runt badet.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!