Såga Plexiglas – Så Gör du!

I en rad applikationer, från tavelramar till bordsskivor, fungerar plexiglas (även känd som akryl) som ett kostnadseffektivt, substitut för glas.

Under pandemin ökade plexiglas dramatiskt i popularitet eftersom att det används i en stor mängd butikskassor. Men utöver det finns det naturligtvis en mängd andra användningsområden för plexiglas.

En stor fördel med plexiglas framför vanligt glas är att det kan sågas och anpassas efter behov på ett relativt enkelt sätt. Allt du behöver är en plexiglasskiva. på grund av dess lätta vikt och hållbarhet har plexiglas en rad olika användningsområden.

Med det sagt kanske du undrar hur du sågar i plexiglas, och det är precis vad vi ska gå igenom i denna artikel.

När du skär plexiglas, låt filmen vara på plats så länge som möjligt för att undvika att ytan skadas. För det andra, kom ihåg att även om du är försiktig kan det vara svårt att skära plexiglas utan att lämna en grov, ojämn kant. Om ditt projekt kräver en len och ren kant kan du dock spendera lite tid för att fixa till den och släta ut ytan.

Hur du sågar plexiglas

För ett tunt ark plexiglas – det vill säga material upp till ca 5mm tjockt – använd en metod som inte skiljer sig från den teknik som används för att skära vanligt glas.

Lägg plexiglasskivan på en plan yta och använd en måttstock och en permanent penna. Mät och rita den linje du vill skära.

Håll sedan mätaren till den markerade linjen och använd den trubbiga sidan av en verktygskniv längs den för att göra märke på plexiskivan. Upprepa detta cirka 10 gånger eller så många som behövs tills du har gjort ett djupt spår i plexiglaset.

Vänd plexiglasskivan och gör samma sätt på motsatt sida.

För att avsluta, håll linjen mot kanten av din arbetsyta och säkra plexiglaset på plats med en klämma. Bryt sedan av den del av plexiglaset som sträcker sig bortom arbetsytan med kraftigt nedåtgående och jämnt tryck.

Hur du sågar en tjock plexiglasskiva

För tjockare plexiglasskiva behöver du kapa den med en såg. Det kan i princip vara vilken typ av såg som helst beroende på dina behov, såsom en cirkelsåg, tigersåg, eller till och med en fogsvans. Om det inte behöver vara 100% rakt kan du använda en sticksåg.

Oavsett vilken typ av såg du väljer för uppgiften är det mycket viktigt att använda rätt blad. Det finns speciella knivar som är speciellt utformade för akryl, men alla metallskärblad med hårdmetallspetsar kan utföra jobbet. Innan du bestämmer dig för ett blad, dubbelkontrollera att dess tänder är jämnt fördelade med jämn höjd och form.

När du har färdigställt ditt verktyg, mät och markera plexiglaset, skär sedan som du skulle göra med vilket annat material som helst, kläm fast vid behov. Om bladet överhettas kan materialet flisas eller spricka. Du kan då behöva låta bladet kylas genom att pausa sågandet i några minuter och sedan fortsätta.

Hur man sågar plexiglas med olika metoder

Det finns flera sätt att såga plexiglas, men här är några vanliga metoder:

 1. Handsåg: Använd en tunn, vass handsåg med fina tänder. Såga med långsamma, jämna rörelser för att undvika att sågen får för mycket värme och smälta plexiglaset.
 2. Rullsåg: Använd en rullsåg med fina tänder för att såga plexiglaset. Det är viktigt att ha ett jämnt tryck och en jämn hastighet för att undvika att sågen får för mycket värme och smälta plexiglaset.
 3. Fräs: Använd en fräs med en fin tandad fräsbits för att såga plexiglaset. Det är viktigt att ha ett jämnt tryck och en jämn hastighet för att undvika att fräsen får för mycket värme och smälta plexiglaset.
 4. Kantslipning: Använd en elektrisk kantslipare med fin kornstorlek för att slipa plexiglaset till önskad form.

Det är viktigt att använda skyddsutrustning, såsom skyddsglasögon och andningsmask, när du sågar plexiglas eftersom det kan sprida små plastbitar.

Hur du polerar en plexiglasskiva

Oavsett vilken sågmetod du väljer kan du se att kanten där plexiglasskivan är kapad inte ser så bra ut eftersom att den tenderar att bli sträv och ojämn.

Om den skurna kanten kommer att vara synlig vill du ta lite extra tid att slipa och jämna denna kant. Du kan använda en handhållen slipmaskin, men manuell slipning uppnår vanligtvis de bästa resultaten.

När du slipar kan du börja med lite grovare sandpapper. Du kan sedan gå över till finare sanpapper.

När du är nöjd med utseendet på kanten, gå vidare till polering. Anpassa din elektriska borr med en poleringskudde, och efter att ha applicerat en polermassa som är formulerad för plast kan du polera för att uppnå perfekt glans.

Vad är plexiglas?

Plexiglas är i grunden en hård och genomskinlig plasttyp. Det är också allmänt känt som akrylglas. Det viktigaste kännetecknet för detta material är dess transparens som gör att det kan användas istället för äkta glas i många fall. Faktum är att akrylglas släpper igenom 92 procent av vitt ljus genom vilket gör det lika transparent som riktigt glas.

Dessutom har akrylplattor i vissa fall fördelar jämfört med glas. Först och främst är plexiglas mycket mer slagtålig än glas, men även om det går sönder kommer det inte att splittras i miljontals skarpa bitar som riktigt glas vilket också gör det säkrare. Plexiglas är också mycket väderbeständigt, vilket innebär att det tål alla möjliga väderförhållanden, inklusive variationer i temperatur och fuktighet. Av denna anledning är den perfekt för olika utomhusanvändningar.

Hur man skär plexiglas med en sticksåg

Om du inte har en cirkelsåg fungera det med en sticksåg. Det kan dock vara svårt att få en rak linje med den här metoden. För att skära plexiglas behöver du ett obelagt blad med fina tänder.

Precis som med andra metoder kan du lämna skyddspapperet på. Förberedelsestegen är desamma – kläm fast arket till en jämn yta som ett bord eller en arbetsbänk och markera linjen där du vill skära. Ett enkelt knep du kan använda för att göra processen mindre rörig är att hålla en bit målarband över skärlinjen. Detta hjälper till att förhindra splittring.

Innan du börjar såga, se till att du använder skyddsglasögon eftersom du inte vill ha damm från plexiglas i dina ögon. I själva verket kan detta vara mycket farligt och du bör definitivt vidta åtgärder för att förhindra det. Ta det säkra före det osäkra.

Använd därför alltid skyddsglasögon när du skär!

För att börja såga, sätt i sticksågen i ett eluttag. Rikta upp sticksåg med det märke du gjorde och håll styrplattan platt mot ytan. Precis som med en cirkelsåg, skär inte för snabbt, men håll en stadig rytm. Det är allt Om det behovs, slipa de ojämna kanterna.

Kan man borra i plexiglas?

Ja, det går att borra i plexiglas, men det kräver viss försiktighet och rätt verktyg. Plexiglas är ett mycket hårt och hållbart material, men det är också ganska känsligt för värme och kan lätt smälta när det borras.

Följande är några tips för att borra i plexiglas:

 1. Använd rätt borr: Använd en borr med fina tänder och en låg hastighet för att undvika att borren blir för varm och smälter plexiglaset.
 2. Lägg på ett skyddande skikt: Placera ett stycke trä eller annat mjukt material under plexiglaset när du borrar för att skydda det mot att spricka eller krackelera.
 3. Borra med långsamma, jämna rörelser: Borra med långsamma, jämna rörelser för att undvika att borren blir för varm och smälter plexiglaset.
 4. Använd en borrförlängare: Använd en borrförlängare för att hålla borren i rätt vinkel och förhindra att den skär in i plexiglaset på en obalanserad vinkel.
 5. Använd en självcentrerande borr: Dessa borrar har en pilformad spets som gör det lättare att börja borra på rätt plats och hålla borren i rätt vinkel.

Det är viktigt att använda skyddsutrustning, såsom skyddsglasögon, när du borrar i plexiglas eftersom det kan sprida små plastbitar.

Kan man skära i plexiglas?

Ja, det går att skära i plexiglas. Det är ett transparent, hårt och hållbart material som kan skäras med ett antal olika metoder.

Följande är några vanliga metoder för att skära plexiglas:

 1. Handsåg: Använd en tunn, vass handsåg med fina tänder för att skära plexiglas. Såga med långsamma, jämna rörelser för att undvika att sågen får för mycket värme och smälta plexiglaset.
 2. Rullsåg: Använd en rullsåg med fina tänder för att skära plexiglaset. Det är viktigt att ha ett jämnt tryck och en jämn hastighet för att undvika att sågen får för mycket värme och smälta plexiglaset.
 3. Fräs: Använd en fräs med en fin tandad fräsbits för att skära plexiglaset. Det är viktigt att ha ett jämnt tryck och en jämn hastighet för att undvika att fräsen får för mycket värme och smälta plexiglaset.
 4. Laser: Använd en laserskärmaskin för att skära plexiglaset med hög precision.
 5. Vattenjet: Använd en vattenjet som kan skära plexiglaset med hög precision och minimal deformation av materialet.
 6. Kniv eller skalpell: denna metod fungerar om du har en plexiglasskiva som inte är så tjock. Du behöver en mycket vass kniv eller skalpell för att göra detta och skivan med plexiglas får inte vara för tjock.

 

 

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!