15 Problem du kan Lösa med Fogmassa [Bästa Tips]

Fogmassa är flexibelt och mångsidigt. Detta billiga material har en oändlig mängd olika användningsområden. Fogmassa kan förhindra en mängd olika problem.

Fogmassa kommer till undsättning i otaliga projekt runt huset, från underhåll av utomhus till inomhusinredning. Vad gör detta ödmjuka material så bra på vad det gör? Den gummiartade substansen är tillgänglig i en mängd olika formulas, inklusive silikon, latex, akryl, butylgummi, polyuretan och konstruktionslim, kan binda till nästan alla material, vilket gör det till ett fantastiskt flexibelt material för projekt inomhus och utomhus. Med rätt fogmassa kan du lösa i stort sett alla problem – börja med dessa 15 vanliga problem.

Täta springor

Att täta läckor runt dörrar och fönster är det bästa sättet att minska drag, minska energikostnaderna i hemmet, förbättra ditt hus energieffektivitet och minska ditt koldioxidavtryck. För detta jobb, välj antingen akryllatex eller vinyllatex. Akryllatex fungerar bäst i torra miljöer och kommer att fungera bra i upp till 15 år, medan vinyllatex kan användas i fuktiga utrymmen och håller i cirka 5 år.

Stoppa kryp från att komma in i ditt hem

Tätning av betong och murbruk är ett utmärkt verktyg för att täta sprickor och luckor i betong, tegel, stuckatur, sten och metall. På samma sätt är den perfekt för att reparera små sprickor i fundament och källarväggar som gör att insekter, gnagare och andra skadedjur kan komma in i ditt hem. Designad för både inom- och utomhusbruk, har betong- och murbruksreparationsfogen en strukturerad finish och kan målas när den torkat.

Arbeta med trä

Oavsett hur noggrant du mäter och skär, hamnar du ofta med små glipor mellan, över och under lister. När du behöver täppa till gapet är akryllatex fogmassa idealisk för att fylla i de små utrymmena. Produkten torkar snabbt och kan målas så snart som 6 till 8 timmar efter applicering. Akryllatex finns också i en mängd olika pigment, så att du kan matcha färgen till det omgivande materialet.

Tryck fast kakelplattor

Kakel är aldrig omodern i kök och badrum och har varit ett populärt val genom årtionden. Med tiden kan dock små utrymmen öppnas mellan plattor, och i fuktiga miljöer är det en inbjudan till att mögel och mögel samlas bakom väggarna. Det finns flera typer av fogmassa som kan användas i sådana situationer. Idealisk för våta miljöer, 100 procent silikonfog och silikoniserad akrylfog bildar en hållbar, vattentät tätning. Mögel- och mögelbeständig silikontätning är gjord för icke-porösa ytor som keramik, glas och metall, medan vattentät silikoniserad akrylfog fungerar bra på badkar, kakel, glas och keramiska plattor. Välj en silikonfogmassa som är vattentät och mögelbeständig

Förbered att måla

När du behöver täcka små hål och små sprickor innan du målar, är målarfogmassa, en akryllatexblandning, precis vad du behöver. Målarfogmassa fäster på trä, gips, murvbruk och andra ytor. Och eftersom det torkar till en målningsbar textur på ungefär en timme, är det ett bra val för gör-det-själv:are.

Försegla och skydda

En specialiserad typ av fogmassa, brandsäker fogmassa gör mer än att lappa hål. Det bidrar faktiskt till att göra ditt hem säkrare genom att förhindra eld från att röra sig genom öppna utrymmen i en struktur. Brandsäker fog kan användas för att täta hål, springor och sprickor runt hål i inre ramar, särskilt runt VVS eller elektriska ledningar.

Fäst saker

När en gjutlängd faller av, ett hörn av mattan kommer upp eller en platta lossnar, är det en bra universalfog som kan fixa det. Dutta lite bakom det lösa materialet och sätt sedan tillbaka det på plats. Du kan till och med använda all-purpose fog för att installera träpaneler utan spik!

Rädda tapeten

Även professionella dekoratörer blir ibland stötta av tapeter, men lite gammaldags fogning kan komma till undsättning i ett nafs. För att förhindra att tapeter dras upp när den torkar, kör du fogmassa längs alla klippta papperssömmar, särskilt i hörnen, och släta sedan till med en våt svamp eller finger för att ta bort eventuella ytfel. För gamla tapetjobb som börjar lossna från väggen, lyft helt enkelt upp den lösa delen och applicera självhäftande fogmassa under pappret och släta sedan tillbaka pappret mot väggen. När fogen har torkat, applicera en kontinuerlig pärla av fog längs sömmen för att förhindra att den flagnar upp igen.

Fixa taket

Med rätt fogmassa kan du till och med reparera ett tak! Takreparationsfog kan användas för att täta små sprickor eller springor längs takkanter, mellan takpapp och runt takfönster. Som du kan förvänta dig är takreparationsfogen helt väderbeständig och vattentät och kan användas i våta områden eller på torra ytor.

Håll hängrännor fria

När rännorna åldras kan de utveckla sprickor och springor, särskilt runt skarvar och stuprörsförbindningar. Butylgummitätare, ett starkt vattentätt tätningsmedel, kan användas för att täta fogar i de skadade rännorna. Dutta lite på sprickorna för att hålla dina rännor fria från läckage – och hålla regnvatten att rinna ut och bort från ditt hem.

Avsluta trimning och gjutning

Målarfogmassa är också känd som dekoratörsfog och, som namnen antyder, används den precis innan dekoration och målning. Det är det rätta valet för att täta kronlister, stolskenor och lister eftersom det är flexibelt och döljer luckor mellan väggen och ytskikten.

Reparera hål i vinylbeklädnad

Oavsett om du reparerar ett litet hål eller en stor reva i ditt hems vinylbeklädnad kan sidospår hjälpa till. Välj helt enkelt en nyans av fog som matchar nyansen på din exteriör (även svart fog finns tillgänglig) och använd en liten klick för att täta mindre punkteringar, som spikhål. Täck större hål eller revor genom att applicera caulk på baksidan av en bit sidospår och täck hålet med restbiten.

Håll köksluckor hela och rena

Att täta mellan en bänkskiva och en kakelplatta i köket ger inte bara ditt arbetsutrymme ett “färdigt” utseende. Det hindrar smulor, mat och ännu värre vatten från att hamna bakom din bänkskiva och skåp. Silikontätning, som är fukt- och mögelbeständig, är den bästa fogmassan för jobbet. Medan du har din fogpistol ute, se till att det finns en stadig tätning mellan bänkskivan och diskbänken också!

Förhindra att blomkrukor repar golv

När du inte har några fluffiga möbelunderlägg till hands att fästa under blomkrukor och andra prydnadsföremål, kan caulk hjälpa. Vänd dina krukor på sidorna och applicera några klick silikontätning på botten av krukorna. Låt fogmassan torka så att krukorna inte fastnar på dina golv. När de är satta ska silikonkuddarna förhindra att krukan repar ditt lövträ.

Fyll sprickor på uppfarten

Ett av de enklaste sätten att hålla din asfalt– eller betonguppfart i gott skick är att ta hand om sprickor så fort du hittar dem. Ju längre du väntar, desto större är chansen att fukt kommer att sippra in i sprickorna – och göra en ännu mer trasig röra på din uppfart. Ladda din tätningspistol med en kvalitets, vattentålig asfaltsprickförsegling. Akrylformler är flexibla och bör passa in i nästan vilken spricka eller vrår som helst.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!