Så Rengör du Rostiga Verktyg [Ta Bort Rost Från Verktyg]

Bara för att dina verktyg har blivit rostiga betyder det inte att du måste slänga dem. Den goda nyheten är att du med flera metoder kan ta bort rost från verktyg för att återställa dem till sin forna glans igen.

Hur du rengör rostiga verktyg är exakt vad vi ska gå igenom i denna artikel.

Utan regelbunden användning är metallverktyg utsatta för problem. Med tiden bildar järn och stål som utsätts för syre och fukt en kemisk reaktion som kallas oxidation. Det visuella beviset på denna reaktion är rost.

Så småningom kommer för mycket rost att förstöra dina verktyg. Med det sagt är det viktigt att ta hand om dina verktyg så fort som möjligt, och sedan även tänka på sätt som du kan motverka att dina verktyg rostar, vilket vi också ska titta närmare på längre fram.

Verktygens material och varför de rostar

Verktygens material och varför de rostar är en viktig faktor att förstå för att kunna förebygga och ta bort rost från verktyg. Rost bildas på grund av en kemisk reaktion mellan järn, syre och vatten, där järnet oxiderar och bildar järnoxid, eller rost. När verktygslaget inte har en skyddande beläggning eller ett korrosionsskydd, som kan vara fallet med vissa verktyg, blir de utsatta för rostangrepp.

Vanliga verktygsmaterial som kan rosta inkluderar stål, gjutjärn och koppar. Stål är det vanligaste verktygsmaterialet som används idag och är känd för sin hållbarhet, men det är också mottagligt för rost. Det finns olika typer av stål, såsom rostfritt stål och kolstål, där rostfritt stål är motståndskraftigt mot rost tack vare dess höga kromhalt. Kolstål, å andra sidan, rostar mer lätt och kräver därför mer underhåll för att hålla det i bra skick.

Gjutjärn är ett annat vanligt verktygsmaterial som kan rosta. Det är en legering av järn, kol och silikon och används ofta i verktyg som grytor, stekpannor och grillar. Gjutjärn är mottagligt för rost eftersom det är poröst och därför lättare utsatt för syre och vatten.

Koppar är ett annat material som används i verktyg. Det är dock inte lika vanligt som stål eller gjutjärn. Koppar rostar inte, men det kan oxidera och få en grönaktig patina över tiden. Denna patina kan vara kosmetiskt oattraktiv, men det påverkar inte kopparets funktion.

För att undvika att verktyg rostar i framtiden kan man välja verktyg med en korrosionsskyddande beläggning, såsom zink eller krom. Det är också viktigt att rengöra och torka verktygen ordentligt efter användning och förvara dem på en torr plats. Oljning av verktygen kan också hjälpa till att förhindra rost eftersom det minskar kontakt med syre och vatten.

Hur man tar bort rost från verktyg med sandpapper

Den första metoden som du kan använda för att ta bort rost från verktyg är med sandpapper. Denna metod fungerar väl när du har att göra med lätt till måttlig ytrost. Djupare rostproblem kan kräva mer än bara muskler, men den här fysiska lösningen är ett bra första steg.

Verktyg:

 • Diskmedel
 • Grovt sandpapper
 • Skurdyna
 • Stålull
 • Fint sandpapper
 • Fotogen
 • Elektrisk borr
 • Slipplatta för borr

Börja med att rengöra de rostiga verktygen i tvålvatten för att avlägsna smuts och fett. Skölj sedan verktygen med vatten och torka noggrant.

För lätt rost, skrubba ytan med en slipplatta, sandpapper eller stålull. Börja alltid med det grovaste slipmedlet för att avlägsna den inbyggda rosten och byt sedan till en finare kornstorlek för att jämna ut spåren som orsakas av grovkornet. Om du fortfarande ser rost är det dags för en mer kraftfull åtgärd.

För mer allvarliga rostproblem, belägg verktygen med fotogen för att fungera som ett skärsmörjmedel. Vänta flera minuter. Fäst sedan ett trådhjul på en elektrisk borr för att buffa bort den envisa rosten. Avsluta med finkornigt sandpapper för att ta bort eventuella rester. Om ytrosten är borta är ditt arbete klart. Men om problemet kvarstår kan du behöva en starkare kemisk lösning.

Blötlägg i oxalsyra

När du vill spara lite energi erbjuder oxalsyra en effektiv kemisk baserad behandling för att lösa upp lätta till måttliga rostproblem. Denna milda syra kommer direkt in i fogar och sprickor för att tränga igenom problemområdena, vilket gör den särskilt bra för att ta bort rost i trånga utrymmen fläckar som är svåra att rengöra.

 • Redskap
 • Glasögon
 • Gummihandskar
 • Diskmedel
 • Stor plasthink
 • Oxalsyra
 • Handduk

Rengör först verktygen med diskmedel och vatten innan du börjar så att fett och smuts inte blockerar den kemiska processen.

Glöm inte att använda fast ett par skyddsglasögon och gummihandskar innan du tar fram några kemikalier. Även om detta är en mild syra, arbeta alltid i ett väl ventilerat område för att undvika att andas in ångor. Blanda tre matskedar oxalsyra med en liter vatten i en plastbehållare som är tillräckligt stor för att sänka ner det handverktyg du ska rengöra. Placera sedan verktygen i lösningen och se till att den täcker verktygen helt.

Lämna verktygen i cirka 20 minuter, eller tills rosten är borta. Du kan behöva mer tid eller mindre beroende på korrosionsnivån. Skölj sedan, torka noggrant och förvara verktygen en gång till.

Vinäger och salt

Metoden vinäger och salt fungerar bäst för verktyg med stora rostytor.

 • Avfetta, rengör och torka verktygen.
 • Placera verktygen i en behållare som är tillräckligt stor för att täcka dem helt
 • Använd 1/4 kopp salt per liter vit vinäger. Häll tillräckligt med ättika i för att täcka verktygen. Strö lämplig mängd salt enligt ovanstående förhållande jämnt över ytan.
 • Vinäger- och saltblandningen behöver tid för att bryta ner rost. Detta kan ta allt från en till tre dagar.
 • Kontrollera regelbundet om rost har mjuknat.
 • När rost har mjuknat, använd en metallborste eller stålull för att skrubba bort ytan.
 • Tvätta, skölj och torka verktygen.

Tips för att förhindra att verktyg rostar

Även om det finns en mängd olika metoder för att avlägsna oönskad rost på dina verktyg är den viktigaste faktorn att motverka att det händer från första början i förebyggande syfte. Rost kan vara ett stort problem för verktyg, men det finns sätt att förhindra det. Genom att vidta några enkla förebyggande åtgärder kan du minska risken för att dina verktyg rostar och därmed förlänger deras livslängd. Här är några tips för att hjälpa dig att förhindra rost på dina verktyg:

 • Kom ihåg att alltid torka dina verktyg omedelbart efter användning och även spraya dem med en rostskydd.
 • Förvara dina verktyg på en ren, torr plats. Damm drar till sig fukt och fukt leder till rost. Ja, du måste damma ditt hus och din verktygslåda också!
 • Håll din verktygslåda fuktfri. Använd kiselgelförpackningar för att absorbera överflödig fukt. Eller använd istället en gammaldags verktygslåda i trä. Träet absorberar överflödig fukt.
 • För maximalt skydd, investera i en avfuktare för att kontrollera klimatet och begränsa luftfuktigheten.
 • Olja dina verktyg: Att olja dina verktyg hjälper till att skydda dem mot fukt och rost. Använd en olja som är speciellt utformad för att skydda verktyg mot rost, och applicera det på verktygen regelbundet.
 • Förvara verktyg på en torr plats: Förvara dina verktyg på en torr plats, helst på en plats där luftcirkulationen är bra. Detta kommer att minska risken för fukt och därmed rost.
 • Använd en verktygslåda: En verktygslåda kan hjälpa till att skydda dina verktyg från fukt och därmed rost. Se till att verktygen är rena och torra innan du lägger dem i verktygslådan.
 • Undvik att utsätta verktyg för syror och alkalier: Syror och alkalier kan orsaka rost på verktyg. Se därför till att undvika att exponera dina verktyg för dessa ämnen.

Rostförebyggande

Fuktkontroll är avgörande för rostskydd. Att förvara dina verktyg på en torr plats är avgörande. En underjordisk källare i en miljö med hög luftfuktighet vilket främjar rostbildning. Detta är inte en bra plats för verktygsförvaring.

Verktygsägare tänker inte ofta på de känsliga motorerna och elektriska borstar inuti elverktyg, som är gjorda av koppar och andra korrosionsbenägna metaller. Håll alla dina verktyg över marken eller installera en avfuktare i ditt verktygsförvaringsområde om det är fuktigt men det är din enda lagringslösning.

Regelbunden smörjning och rengöring av handverktyg är de mest grundläggande stegen som en ägare kan ta för att förlänga ett verktygs livslängd. Ibland kommer en enda droppe olja att garantera livstidsanvändning, och en mångsidig oljebaserad trasa som torkas över ytan på alla metalldelar sprider ett tunt lager av skydd mot de element som orsakar rost.

Att måla och försegla metalldelar som är utsatta för elementen är också bra metoder för att förhindra korrosion och rost. Medan de flesta tillverkare tillhandahåller ett lager krom- eller pulverlackeringsfärg, har många gamla verktyg inte den här skyddande beläggningen. Bra förberedelser är viktigt för att säkerställa en kvalitetsbindning, men ett tätningsmedel som färg eller gummi kan förlänga livslängden på gamla verktyg och ge en ny greppyta till en ganska låg kostnad.

Vanliga frågor

Kan man ta bort rost med bikarbonat?

Ja, bikarbonat kan användas för att ta bort lätta rostfläckar från ytan på vissa material, men det fungerar inte för djupare rostangrepp.

För att använda bikarbonat för att ta bort rost, blandar du bikarbonat och vatten till en pasta. Applicera pastan på de rostiga områdena och gnugga försiktigt med en mjuk borste eller en trasa. Låt pastan sitta på i 30-60 minuter och skölj sedan av med vatten. Torka av ytan ordentligt.

Det är viktigt att notera att bikarbonat inte är så effektivt som andra metoder, så om rosten är mer allvarlig eller sitter djupare kan det vara bättre att använda mer kraftfulla metoder, till exempel att sänka verktygen i rostlösande vätskor eller använda en rostborttagare.

Kan man ta bort rost med Coca-Cola?

Coca-Cola innehåller fosforsyra, vilket kan hjälpa till att lösa upp rost. Men det är inte den mest effektiva eller pålitliga metoden för att ta bort rost, och det kan även orsaka skador på ytan som behandlas.

Det är bäst att använda specialiserade rostborttagningsmedel eller metoder som är avsedda för att ta bort rost på ett säkert och effektivt sätt. Om rostproblem är allvarliga eller om du är osäker på hur du ska behandla dem, är det alltid bäst att rådgöra med en professionell för att undvika skador eller ytterligare skador på ytan.

Kan man ta bort rost med ättika?

Ja, ättika kan hjälpa till att ta bort rost på vissa ytor på grund av dess sura egenskaper. Det är dock viktigt att notera att ättika inte är en särskilt kraftfull rostborttagare, och det fungerar bäst för mindre rostfläckar eller lätta ytor.

För att ta bort rost med ättika, blötlägg en trasa eller en bit papper i ättika och lägg det på det rostiga området. Låt det ligga där i minst en timme, beroende på hur svår rosten är. Efter det, skrubba ytan försiktigt med en borste eller en trasa för att ta bort rosten. Om rosten är djupare eller om det är ett mer allvarligt rostproblem, kan det vara nödvändigt att använda en specialiserad rostborttagare.

Det är viktigt att torka av ytan ordentligt efter att du har använt ättika, eftersom det sura innehållet kan skada ytan om det lämnas på för länge.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!