Renovera Hus – 16 Bästa Tips & Idéer

Att renovera ditt hus är någonting som kan dramatiskt förändra dess utseende och fräscha upp huset rejält. Det finns en oändlig mängd husrenoveringsprojekt du kan ta dig an i ditt hus – både stora och små, dyra eller billiga.

Idag tittar vi på de främsta tipsen för din renovering, vare sig du bara vill fräscha upp litegrann, eller göra en komplett ombyggnation. Den goda nyheten är att många av dessa tips dessutom är relativt enkla, billiga, och kan göras själv. Inte bara behöver du tänka på själva projekten i sig, men viktiga tips är också tillvägagångssätten och hur du bör tänka kring din renovering för att lyckas.

Vad är renovering eller ombyggnad?

Hemrenovering är processen för att förbättra en trasig, skadad eller föråldrad struktur bostadsstruktur för att göra den mer estetiskt tilltalande eller mer funktionell – eller båda.

Framsteg inom teknik har haft en betydande inverkan på möjliga hemrenoveringsidéer – särskilt när det gäller renoveringsidéer inom planeringsfasen. Tillgängligheten av program för hemrenovering har gjort det möjligt för inredningsarkitekter och arkitekter att skapa realistiska 3D-visualiseringar av deras design som låter dig se hur det kommer att se ut innan det är utfört.

Denna teknik ger proffs plattformen för att visa upp sin vision och ge kunder, som ofta har liten teknisk kunskap, chansen att få en realistisk förståelse för hur utrymmet kommer att se ut efter att renoveringsprocessen har slutförts.

Vilka är de bästa idéerna för hemrenovering?

Oavsett om du letar efter hemrenoveringsidéer för att öka fastighetsvärdet för ditt hem före en försäljning, eller om du precis köpt ditt hus och vill göra det till ditt eget är chansen att det finns en hemrenovering eller kök ombyggnadsprojekt för dig.

Det betyder att du kommer att ha många element att tänka på, inklusive hur man hittar en entreprenör, hur man kan minska kostnaderna, hur man översätter dina renoveringsidéer till verklighet och – kanske viktigast – hur man bestämmer vilka hemrenoveringsidéer som mest skulle gynna ditt utrymme.

Sänk ditt vardagsrum

En ny trend för hemrenovering handlar om att göra nedsänkta soffor i vardagsrummen. Det tenderar att ge en mer intim känsla för utrymmet och gör också att vardagsrummet verkar mycket större än det faktiskt är. Om du har ett helt rum eller utrymme som du vill ändra, prova det här tricket för en unik lösning för hemrenovering.

Använd området under trappan

Om du har ett hus som inkluderar en trappa, gör inte misstaget att lämna det stora utrymmet under trappan oanvänd. Lägg till några hyllor förvara dina favoritsaker, eller så kan du  skapa ett snyggt vinställ. Du kan till och med förvandla ett litet rum om du behöver ytterligare utrymme.

Maximera utrymmet med lådor

Vi lämnar ofta utrymmet under sängen och skåpen orörda. Detta låter dock värdefulla förvaringsmöjligheter gå till spillo! Istället för att lämna detta utrymme tomt kan du lägga till låga lådor, där du kan lagra extra saker och göra huset snyggare.

Glöm inte utsidan

Utsidan av ditt hus är lika viktigt som insidan. Så, medan du gör en renovering av hemmet, kom ihåg att lägga till några accentbitar för att ge ditt hem ett välkomnande och trevligt utseende. Några enkla metoder för att uppgradera ditt exteriör är: lägga till en trädgård; ge din brevlåda en uppfräschning; lägga till fönsterluckor, fönsterlådor eller planteringar i ditt fönsterutrymme, med mera.

Skapa mer användbart utrymme

En annan bra idé för hemrenovering är att skapa mer användbart utrymme ur dina befintliga möbler genom att optimera dina mönster. Om du till exempel har ett däck kan du skapa en trevlig bänk för att äta utomhus. Istället för att lägga till ett typiskt inbyggt skåp, använd den här hemrenoveringen som en möjlighet att bygga utdragbara skåp, vilket både skapar extra bänkskivor och förvaringsutrymme och också gör ditt hem unikt.

Lägg till eller uppgradera en köksö

En köksö ger dig mer utrymme, extra förvaringsutrymme och extra sittmöjligheter. Ett bra sätt att förbättra köksdesignen är att fördubbla den som en minibar, med ställ över disken med rätt hyllor för dricksglas och förvaringsutrymmet nedan för att förvara din alkohol.

Se till att du också lägger till ytterligare eluttag till köksön under din köksrenovering för att säkerställa full funktionalitet. Mönster utgör också bakplattan och lägger till textur i rummet. Beroende på skåpets skick kan du titta på målning eller färgning av dina köksskåp för en omedelbar och relativt billig köksrenoveringsidé.

Var uppmärksam på färger

Olika färgfärgkombinationer ger ditt hem olika känsla och utseende, så var noga med att medvetet välja en palett som matchar din önskade estetik. För en mer dramatisk känsla, använd en stor kontrast av färger i din hemrenovering. För en mer minimalistisk och organiserad känsla, prova en helt vit palett som ser ren och vacker ut. För en inbjudande och levande känsla av bostadsutrymme, använd ljusa och livfulla färger som får dig att känna dig glad. Accentväggar är ett utmärkt sätt att lägga till djup och dimension i ett rum, liksom färg.

Skapa en kontaktpunkt med belysning

Genom att lägga till belysningsarmaturer som låghängande taklampor eller spotlights skapar du en intressant kontaktpunkt i rummet. Om du lägger till lampor ovanför en bänkskiva eller ett bord borde du vara säker på att materialet du använder i ditt hemrenovering har hög inverkan så att du kan få en riktig visuell behandling. Vi föreslår att du använder material som återvunnet glas, marmor eller granit.

Använd öppna hyllor

När du arbetar igenom din hemrenovering är en av våra favoritidéer att inkludera öppna hyllor för att lägga till en extra visuell detalj.

Du behöver bara ett par hyllor för att visa dina böcker och du kan välja att antingen hålla dem helt öppna eller täcka dem med glasdörrar. Du kan också dekorera hyllor med korgar, böcker eller något annat hemtillbehör. Inbyggda bokhyllor är en snygg detalj i många hus.

Experimentera med former

Du behöver inte hålla fast vid de traditionella rektangulära möblerna. Vi rekommenderar att du anpassar din renovering efter din stil och tillgången på utrymme. Byt ut de vanliga rektangulära sofforna mot en rymlig soffa i L-form, eller prova böjda bänkskivor och bord för ökade arbetsytor. När du gör detta är det dock viktigt att se till att dessa designidéer inte minskar utrymme och att de möjliggör enkel trafik i hela ditt hem.

I ett litet utrymme som ett badrum är alla detaljer viktiga: Rätt väggfärg, kakel eller belysning kan förvandla ett tråkigt, utdaterat badrum till en ljus och elegant plats.

Tänk över innan du förändrar gamla saker

Under åren har många tidiga hem tagits bort från de saker som gör dem charmiga. Balkar täcks för, vackra originalfönster ersätts, ursprungliga eldstäder byts mot elektriska alternativ, och så vidare.

Det är synd att se hem som har tappat all sin karaktär, men innan du går igenom att återställa periodtypiska element, kom ihåg att det kan vara lika skadligt för ett hems historia att installera det som inte hade varit där i första hand – så gör en del research.

Lär känna ditt hem, tiden det byggdes under i och vilken typ av människor som skulle ha bott där. Det bästa tillvägagångssättet är att reparera befintliga funktioner, göra huset torrt och säkert, och putsa upp det som behövs.

Verktyg

Om du gör en del av arbetet själv behöver du rätt verktyg och skyddsutrustning. Du behöver också utrymme för att förvara alla dessa saker. Vissa verktyg kan vara bra att ha till hands för framtida DIY-projekt, men andra större specialutrustningar, som sågar och tunga borrar, kan de bara behövas för ett enda jobb. Dessa kan hyras på kort sikt från specialleverantörer, vilket sparar pengar och utrymme.

Läs våra verktygsguider här för att hitta det bästa verktygen för ditt byggprojekt!

Planera

Det är bra att undvika ett strikt schema för alla projektfaser. Stress och besvikelse är mycket mer sannolikt om du är inställd på att vara klar fort. Ja, det är viktigt att hålla fokus och hålla sig på rätt spår, men det finns många variabler när det gäller renovering av hemmet. Ett snabbt jobb kan bli förvånansvärt komplicerat och ta många dagar. Du bör definitivt bestämma dig för ideala tidsramar, men ge dig själv lite utrymme för varje jobb.

Byt ut dina fönster

Ett dåligt installerat fönster tappar mycket värme och är ett annat viktigt område att titta på för att spara pengar på din elräkning. Installation av fönster med låga utsläpp med specialbeläggningar för att återspegla värmen in i hemmet kommer att stoppa värmeläckage. Se till att byta ut dina fönster om de inte isolerar väl.

Tänk på dina prioriteringar

Om du överväger dina prioriteringar i början av ditt projekt kommer du bättre att kunna hålla budgeten medan du är nöjd med resultaten.

Till exempel kanske du vill ha bänkskivor i marmor – och medan nya trägolv skulle vara trevligt, vill du först fokusera på bänkskivor. Detta hjälper dig att definiera ditt projekt i förväg, vilket ger dig utrymme att vara upphetsad om något fungerar och undviker besvikelse om det inte gör det.

Tänk på husets värde

Även om återförsäljningsvärdet inte behöver vara din främsta prioritet i ditt hemrenovering, måste det övervägas. Till exempel kan din köksrenovering vara ett vackert tillskott till ditt hem – men om du bara utformar det efter din smak är det viktigt att inse att det kan bli utdaterat mycket snabbare. Om du vill sälja ditt hem inom de närmaste fem åren, balansera dina egna renoveringsdrömmar med praktiska tips som hjälper dig att få tillbaka dina pengar när det är dags.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!