Så Bygger du en Platsbyggd Garderob!

Vill du platsbygga en garderob? I denna artikel ska vi gå igenom hur du gör, vad du bör tänka på, och hur man ska gå till väga.

Att platsbygga en garderob är generellt inte så komplext eftersom att det följer i princip samma koncept som hur man ramar in en vägg med en dörr. Med det sagt, en snickare som har lite erfarenhet av att bygga liknande konstruktioner tidigare bör inte ha några större problem. Och även om du inte har någon tidigare erfarenhet kan du lära dig.

Förutom grundläggande snickeri- och gipsverktyg behöver du en cirkelsåg för att kapa inramningsvirket, en borr för att skruva skruvar och lite andra små verktyg.

Hitta ett bra garderobsläge

Hitta ett lämpligt ställe att bygga din garderop. Du har sannolikt redan funderar ut detta. Minska dörrbredden så att den passar smalare rum, eller bygg en garderob med en uppsättning dörrar. Om du hänger kläder, se till att garderobens inre är minst 26 tum djup. Justera garderobsmåttet för att undvika konflikter med elboxar, värmekanaler och fönster. Om golvytan är begränsad framför garderoberna, överväg istället vikdörrar.

Kom igång med förberedelserna

Om ditt rum är heltäckningsmatta, rulla mattan ur vägen och lura upp de klibbfria remsorna (bära läderhandskar – hullingarna på klibbfria remsor är vassa vassa). Skydda trägolv, kakel- och vinylgolv genom att tejpa ner två lager kraftigt kraftpapper plus ett lager tunt plywood eller hårt papp.

Använd en pinnsökare för att lokalisera och markera inramningsdelarna där den nya väggen sticker in i befintliga väggar och tak. Fäst om möjligt de nya väggplattorna på befintliga inramningsdelar med skruvar.

Om du planerar att lägga till garderobslampa, leta reda på en elbox eller eluttag som kan ge en strömkälla och planera hur du ska dra elen. När det kommer tilll el är det alltid bäst att ta hjälp av en elektriker.

När plattorna är installerade är det enkelt att mäta och klippa reglarna för att passa in väggarna. Lägg till ungefär 1/16 tum till dina mått när du sågar reglarna.

Steg 2. Lägg ut garderobsväggarna

Såga de övre och nedre väggplattorna. Såga 2×4 för att passa mellan väggarna för topp- och bottenplattorna och markera placeringen av reglar dörröppningar och korsande vägg. Rikta in bottenplattans yttre kant mot kritlinjen och skruva fast eller spika fast den på golvet. Fäst inte plattan där dörröppningen kommer att vara; du kommer att såga ut det senare.

Fäst topplattan

Skruva fast topplattan till bjälkarna med skruvar där de korsar varandra, eller fäst plattorna med lim och skruv. växla bultar där det inte finns några balkar att skruva in. Fäst plattans ändar med gipsskruvar som drivs i en vinkel för att fånga takspikarna.

Fäst reglarna

Såga reglarna så att de passar tätt mellan topp- och bottenplattorna och skruva fast dem på plattorna enligt planen.

Installera dörrarna

Om du vill ha garderobsbelysning, tappa in elkabeln och lådorna nu och få ditt arbete inspekterat innan du hänger gipsväggen. Häng, fäst och slipa gipsväggen. Fyll sedan på och måla väggarna innan du installerar de nya dörrarna.

Typ av golvbeläggning i ditt rum kommer att påverka hur du installerar dörrkarmen. För hårda ytor som trägolv eller keramikplattor, sätt karmen direkt på golvet. Om ditt golv är något ur nivå måste du skriva och såga av botten på en av sidokrokarna för att göra huvudkanten jämn.

Strategin för att få en stark, fyrkantig ram är att skymma dörrkarmen längst upp och längst ner och bakom varje gångjärnsplats.

När du är nöjd med passformen, lägg till en andra spik på varje plats och en skruvaigenom vart och ett av de övre gångjärnen i dörrtrimmern.

Steg 1 – Mät och markera platsen för garderobsväggen

Bestäm först vilken storlek på garderop du vill bygga och vilken typ av dörrar du ska använda. Det finns många olika dörrar att välja mellan. Du kan installera traditionella gångjärnsdörrar, skjutdörrar, dubbeldörrar och så vidare.

Skjutdörrar kräver inte utrymme för att kunna öppnas som traditionella svängdörrar vilket är bra om du inte har så mycket plats.

När garderobens storlek och plats har bestämts, rita riktlinjer där den nya väggen kommer att installeras. Tänk på att väggtjockleken kommer att växa när du lägger till gips. Använd ett vattenpass för att rita lodräta riktlinjer.

När du fäster en ny skåpram med skruvar på en befintlig sovrumsvägg, se till att du har tappar bakom gipsväggen som skruvarna kan fästas på. Den nya väggen måste vara ordentligt säkrad mot dubbar eller reglar och inte bara gips. Lokalisera reglarna bakom gipsväggen och markera deras placering i riktlinjerna.

Steg 2 – Fäst topplattan på taket

Topplattan är en inramningskomponent som används som en topplöpare för att säkra väggknoppar. Vanligtvis sträcker sig topplattan över hela väggens längd.

Mät garderobens totala längd och skär sedan 2 × 4 till den längden för att fungera som en topplatta. Använd sedan träskruvar för att fästa denna topplatta i taket enligt riktlinjerna. Se till att skruvarna går genom gipsväggen och in i reglar eller ett balk. Att fästa plattan på gips i sig är inte tillräckligt stark för att hålla väggen stabil.

När du har byggt ramen av trä för garderoben är det dags att avsluta genom att putsa till och få den att se snygg ut.

Steg 4 – Klipp och installera gips

Börja med att skära till de största gipsbitarna först och flytta sedan till de mindre sektionerna. Mät och rita linjen där bladet måste klippas. Följ sedan linjen med en verktygskniv som skär genom papperslagret av gips. Vänd gipsskivan och lägg den med framsidan nedåt. Knäck tillbaka brädet på skärlinjen. Använd din verktygskniv för att skära igenom papperet.

Placera gipsskivan mot väggen och fäst den på reglarna med gipsskruvar. Avsluta installationen av gips på båda sidor om garderobsväggen.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!