Så får du Köket att Kännas Större

Drömköket är någonting som många svenskar har allra högst upp på sin önskelista. Men att renovera köket blir sällan särskilt billigt och risken är att köket blir ett trångt rum som uteslutande blir till för att laga mat. Så vad kan man göra för att få köket att kännas större och mer socialt? Låt oss gå igenom några enkla tips. 

I sommartider blir det vanligt att flytta ut sin matlagning och på senare år har det blivit en uppenbar svensk trend med så kallade utekök. Där kan man samla hela familjen i värmen, samtidigt som man lagar mat på grillen och socialiserar tillsammans. 

Samma sociala och öppna känsla är det många som vill ha inomhus, i det ordinarie köket. Men renovering är dyrt och det är många som inte riktigt har möjligheten att slå ner väggar för att göra köket till önskad storlek. Så vad kan man då göra för att köket ska kännas större, mer inbjudande och därigenom socialt? 

1. Häng förvaring på väggarna 

Ett klassiskt tips är att hänga skåp och annan köksförvaring på väggarna, snarare än att ställa det direkt på marken. Trenden har funnits i många år och finns inte minst i andra länder. Som bekant är svenskar inte sena med att hitta inspiration i utlandet, vare sig det rör köksrenovering eller casino slottar. Många kända slottar är skapade av utländska speltillvekrare. Det säger sig själv att det går att hitta bra inspiration även utanför Sveriges gränser. 

2. Använd ljusa färger 

Har ni tänkt måla om i samband med renoveringen? Ett bra tips är att använda ljusa färger. Oavsett om det är en köksrenovering eller renovering av ett annat rum är färgsättningen viktig när man ska skapa en viss känsla. Ju ljusare färger, desto större och luftigare känns det. Många mår också bättre av ljusa färger, som skapar en mer inbjudande miljö.

3. Använd ljus på ett smart sätt

Ljusa färger – och mycket ljusinsläpp. Genom att använda både ljus och belysning på ett generöst sätt kommer du att få ditt kök att kännas större. Det är ett tips som kräver ommöblering och ett nytänk, snarare än att man måste renovera från grunden. Med små enkla knep blir köket luftigare i sin känsla. 

4. Förvara saker smart 

Ett rörigt kök med många grejer kommer automatiskt att kännas mindre – och mer belamrat och stökigt. Upprätta ett smart förvarningssystem för dina saker och lägg några extra minuter på att stuva undan sakerna som använts. Då kommer köket att kännas större. 

5. Enkel design och konstruktion 

Det skandinaviska modet är ofta minimalistiskt, avskalat och stilrent. Det passar otroligt väl även i ett litet kök, för att skapa en lite större, luftigare och renare känsla. Det är ett väldigt bra stilval för den som ska renovera sitt lilla kök och vill säkerställa att det inte känns trångt. 

6. Integrerad inredning och maskiner 

En diskmaskin som döljs av en skåplucka, en mikrovågsugn som sitter inne i köksinredning och en kyl som är väl undangömd. Det är tre enkla sätt att integrera maskiner i inredningen, och därigenom skapa en luftigare och större känsla även i ett litet kök. Att ha en mikrovågsugn framme eller en mini-diskmaskin stående på disken kommer att få ditt kök att kännas betydligt mindre.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!