Så Fungerar det med Akustiska Paneler

Det är en bra idé att skaffa akustiska paneler. Men hur kommer det sig, och vad är egentligen akustiska paneler?

Dessa frågor och fler svarar vi på i den här artikeln.

Vad är akustiska paneler?

Akustiska paneler är ljudabsorberande paneler som mildrar bakgrundsljud och eko på ett effektivt sätt och på en bestämd yta. Akustiska paneler passar perfekt i bland annat studior, kontor och mötesrum, det vill säga på alla platser där det kan bli högljutt och/eller bullrigt.

När ska du använda vilka akustiska paneler?


Då ska du använda vertikala akustikpaneler

Du ska använda dig av vertikala akustikpaneler när du vill förhindra att ljud tar sig från ett rum till ett annat. Vertikala akustikpaneler är alltså utmärkta för att reducera bakgrundsljud till en acceptabel nivå, vilket gör att de passar perfekt för bland annat kontorsbruk.

På kontor är det vanligt med en ljudnivå på mellan 60 och 80 decibel, medan den rekommenderade ljudnivån ligger på omkring 50 decibel. Med det sagt vill vi förtydliga att vertikala akustikpaneler är en bra investering för alla som ansvarar för arbetsmiljön på din arbetsplats.

Minnesregel: Vertikal är samma sak som lodrät, alltså som ett streck som tar sig uppifrån och ned och vice versa.

Då ska du använda horisontella akustikpaneler

Du ska använda dig av horisontella akustikpaneler för att de absorberar ljud lokalt på ett effektivt sätt. Mer specifikt absorberar horisontella akustikpaneler i princip allt ljud och ser till att ljudenergin görs om till värmeenergi.

Så om du spelar musik superhögt i ett litet rum, då passar horisontella akustikpaneler bäst. Men om du ska mildra starka ljud på en större yta, då är det en bättre idé att skaffa vertikala akustikpaneler.

Minnesregel: Horisontell är samma sak som ett rakt sträck från vänster till höger.

Var ska du montera dina akustiska paneler?

Var du ska montera dina akustiska paneler beror bland annat på:

  • Vilket rum du vill ljudisolera.
  • Vad rummet ska användas till.
  • Vilka möbler det finns i rummet.
  • Vad rummets väggar består av för material.

Väggmonterade akustiska paneler passar bäst i små rum

Som rubriken säger är det en bra idé att skaffa väggmonterade akustiska paneler om du vill ljudisolera ett mindre rum.

Men varför då egentligen?

Jo, för att de ser till att ljudvågorna dämpas på det mest effektiva sättet. Detta då allt färre ljudvågor studsar fram och tillbaka i rummet för varje sekund som går.

Horisontella akustiska paneler passar bäst i stora rum

Innan ljudvågorna upphör är det vanligt att de studsar mot en hård yta. I mindre rum studsar ljudvågorna i regel mot väggarna, men i större rum studsar ljudvågorna i regel mot taket.

Då taket absorberar och “tar död på” ljudvågorna på stora ytor är det alltså horisontella akustiska paneler du ska välja i det fallet. Värt att tänka på är också att det är en bra idé att låta de horisontella akustiska panelerna hänga på olika höjd. Detta då de luftfickor som skapas också eliminerar ljudvågor på ett effektivt sätt.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!