Så här Skär du Cementplattor Steg-för-steg

Cementskivans styrka och hållbarhet gör den till ett utmärkt val för en mängd olika projekt – men de gör det också lite svårare att justera och kapa.

Cementplattor kan användas till kaklade väggar, golv och till och med bänkskivor. Cementplattor är starkare än plywood och mindre mottaglig för skador från ruttning och ger cementplatta ett tillförlitligt, mer hållbart byggmaterial än trä. Dess styrka och cementkonstruktion innebär dock fler utmaningar än träbaserade material gör när det är dags att kapa.

I flera fall när du använder cementplattor kan du behöva skära till och kapa dem för att få en perfekt passform till ditt projekt. Den goda nyheten är att när du är utrustad med rätt verktyg, tekniker och lite tålamod, kan du skära igenom detta robusta material.

I denna artikel går vi igenom rätta verktygen och metoderna för att kapa och skära genom det stenhårda materialet.

Hur du skär cementplattor

Ett försiktighetsåtgärd innan du börjar: Som med alla hemunderhållsprojekt bör korrekt skydd användas vid skärning av cementplatta. Innan du sätter igång, se till att bära både skyddsglasögon och en andningsskyddsmask. Om du skär igenom cementen kommer det att producera damm som kan vara farligt om du andas in eller får det i ögonen.

Skär och knäck tunnare cementplattor

En av de enklaste teknikerna som används för att skära cementplattor är att rista och sedan knäcka den längs skärlinjen. Detta fungerar dock enbart för tunnare cementplattor.

  • Lägg din cementplatta platt och rita en linje med en snickarpenna där du tänker klippa.
  • Placera en räta längs linjen och dra antingen en gipsskniv eller ett verktyg mot den.
  • Upprepa dina snitt två till tre gånger för att göra dem djupare, vilket gör det lättare att knäcka plattan.
  • När du är klar med dina nedskärningar, ställ upp brädan och tryck på knäet bakom linjen du har gjort; lite tryck kommer att få sektionen av brädan att knäckas och lämna glasfibernätet intakt.
  • Skär isär anslutningsnätet med en verktygskniv.

Kapa raka linjer med en cirkelsåg

För snitt som är lite smidigare och effektivare och när du ska kapa tjockare cementplattor vänder du dig till elverktyg. Cirkelsågar, även om de oftare används för att kapa trä, kan också göra snabba och rena snitt i cementskivor-och finns ofta bekvämt till hands i verkstäder för hemmafixare.

Montera din cirkelsåg med ett hårdmetallblad, välj en med så få tänder som möjligt för att minimera mängden damm som avges när du sågar. Använd din cirkelsåg som vanligt och tryck den långsamt och jämnt genom din cementskiva.

Makrera ut cirklar med elverktyg

För hantverkare som behöver små cirkulära hål för ledningar eller rör, finns det ett par verktygsalternativ.

En metod innebär att man använder en elektrisk borr utrustad med en murbits. Eftersom dessa finns i olika storlekar är det lätt att hitta en i exakt den storlek som behövs.

Fäst bara bitsen på borren, markera med en snickarpenna det område som behöver skäras ut och borra in i cementskivan. Med lite tryck kommer biten att skära sig igenom cementplattan.

Kontursåg

En sticksåg utrustad med ett metallskärande blad eller ett hårdmetallblad kan ge större rundade snitt utöver vanliga raka snitt.

När du använder en sticksåg för jobbet är det viktigt att först markera brädet med en snickarpenna för vägledning. Börja processen genom att borra ett hål i en cementplatta, använd sedan sticksåg för att expandera den och fortsätta arbetet.

Medan skärning av runda hål med en sticksåg är mer utmanande än att använda en murad bit, möjliggör processen en mer anpassad hålstorlek.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!