Bästa Kontursåg – Figursågar Bäst i Test [Lista & Tips]

Kontursåg och figursåg är två namn som ofta används för en och samma typ av såg. Även lövsåg är en term som används, men denna refererar vanligast enbart till de handhållna sågarna.

Kontursågen är inte att blandas ihop med sticksågen, även om de har liknande användningsområden och syften. Precis som namnet antyder är en kontursåg till för att skära ut konturer och utformningar i trä. Generellt är vanliga sågar och träsågningsverktyg för stora och klumpiga för att kunna skära ut träformer och figurer med hög precision. Det är här kontursågen kommer in.

Till skillnad från en sticksåg eller en bandsåg, vänder sig många hobbysnickrare och träarbetare till en kontursåg för invecklad mönsterskärning. Kontursågar är fantastiska eftersom vem som helst kan använda dem, från nybörjare till duktiga hantverkare som skapar invecklade träutskärningar. Oavsett om du är intresserad av att utöva en ny hobby eller är en professionell träarbetare som vill förbättra ditt arbete, i denna artikel går vi igenom de bästa och mest populära kontursågarna på marknaden samt går igenom allt du bör tänka på när du ska köpa en.

Bästa kontursågar – kontursåg bäst i test


Dremel Moto-Saw MS20-1/5

Detaljer

 • Kompakt kontursåg som möjliggör exakt och detaljerad skärning i flera olika material
 • Kan användas både i stationärt och handhållet läge
 • Nedhållningsfot för minskade vibrationer
 • Exakt och rak skärning tack vare styrskenor och parallellstyrnin
 • Anpassningsbar hastighet mellan 1 500–2 250 varv/min
 • Brett utbud av sågblad

Luna BSS 460 kontursåg

Detaljer

 • Kontursåg på 0,12kW med två hastigheter
 • Lämplig för trä, plast, och lättmetall
 • Konstruerad i kraftig gjujärn
 • Lutbart sågbord upp till 45°
 • Enkelt byte av sågblad med snabbspännare
 • Kommer med spånblåsanordning och utsugningsmunstycke

Köpa kontursåg – vad du bör tänka på

Precis som med alla olika verktyg och tillbehör finns det en mängd olika saker du bör tänka på för att hitta den bästa kontursågen för just dina behov. Nedan går vi igenom de viktigaste faktorerna du bör tänka på.

Halsstorlek

En kontursågs ”hals” är mätningen från bladet till baksidan av sågramen. Ju större sågens hals, desto bredare träbit kan du kapa utan att behöva rotera virket för att nå andra sidan.

Det finns kontursågar med halsar så små som 12 tum och så stora som 30 tum, men majoriteten är 16 till 20 tum. För de flesta hemmasnickare och hobbyprojekt räcker det med en hals på 16 eller 18 tum, men om du rutinmässigt arbetar med mycket breda träbitar vill du välja en större.

Bladtyp

Det finns två grundläggande typer av kontusågsblad: fästa och stiftfria. Vissa kontursågar accepterar bara den ena eller den andra, medan andra sågar accepterar båda typerna.

Fästa blad hålls på plats av små stift i bladets ände. Fördelen med denna typ av blad är att det är lätt att byta om du vill sätta i ett annat blad. Nackdelarna är att det finns färre sorter av klämblad och de tenderar att vara tjockare än stiftlösa blad, så de är inte lika väl lämpade för att göra mycket känsliga snitt.

Stiftlösa blad hålls på plats med små klämmor. Vissa kontursågar kräver att man använder ett litet verktyg för att ta bort dessa blad, vilket gör dem lite mindre praktiska än deras fästa motsvarigheter. Det finns dock många fler typer och storlekar av stiftlösa blad att välja mellan, och utan huvuddelen av en stift är dessa blad bättre lämpade för att göra känsliga eller komplexa snitt.

Hastighet

Hastigheten på en kontursågs blad mäts i slag per minut. Vissa kontursågar, särskilt sämre eller äldre modeller, har bara en inställd hastighet, men det är mycket bättre att ha minst två hastighetsinställningar, och bäst av allt att ha variabla hastigheter så att du kan skräddarsy verktyget efter dina behov; i allmänhet använder du en lägre hastighet på mjukare träslag och en högre hastighet för hårdare trä. Ett ganska vanligt område för en kontursåg med variabel hastighet är 400 spm till 1800 spm.

Bra rullsågar kommer i allmänhet att ha variabla hastigheter som kan justeras till olika nivåer för bättre kontroll över dina snitt i olika medier. Även om snabba hastigheter kan vara lämpliga för lövträ, kommer långsammare hastigheter att fungera bättre med mjukare träslag. För de renaste nedskärningarna i den största variationen av medier, leta efter en såg med ett brett hastighetsintervall från långsammaste till snabbaste.

Bordsluttning

Många rullsågar har lutande bord, vilket gör det mycket lättare att såga trä eller andra material i en vinkel, till exempel kapning av fasningar. Det vanligaste alternativet är en 45-graders lutning till vänster, men vissa sågar lutar åt båda hållen, vilket är mycket bekvämt om du gör många vinklade snitt.

Skärdjup

Hur tjock träbit kan din såg apa? Detta kallas snittdjup. Standard snittdjup är cirka 2 tum, även om vissa sågar har större kapacitet än detta. Eftersom det mesta träarbetet på en rullrulle är avslutat arbete, är det osannolikt att du behöver ett större skärdjup.

Halslängd

Har du någonsin matat igenom din bit och fått slut på utrymme? Avståndet från ditt blad till där träet kommer att träffa sågens baksida kallas halslängd. Sexton tum är en tillräcklig halslängd, men 20 tum är bättre.

Kontursåg på en lutning

Inom träbearbetning är det mycket vanligt att skapa fasade kantsnitt. Med en kontursåg som har en lutande bordsskiva borde det vara en mycket enkel process. Alla kontursågar har inte bordsskivor som kan lutas för fasade snitt. Standardlutningen att luta till är 45 grader, även om vissa modeller väljer en grundare 15 grader. De bästa kontursågarna lutar till 45 grader på båda sidor, medan vissa sågar bara lutar åt ena sidan.

Om din såg bara lutar till 45 grader åt ena hållet är det fortfarande möjligt att göra de flesta av dina snitt genom att vända brädan och skära på baksidan. Naturligtvis kräver detta omfattande märkning och planering och är mycket lättare att göra fel med. Om du vill undvika detta, leta efter en kontursåg med en lutande bordsskiva som går till 45 grader på båda sidor.

Extra egenskaper

En LED -arbetslampa kan göra det mycket lättare att se ditt arbete och göra mer exakta och renare snitt. Naturligtvis finns det stor skillnad även mellan LED -lampor, så hoppa inte bara på den första modellen som har en. Några av dem har tunna små lampor som inte håller på plats. När du väl sätter på sågen kommer vibrationerna snabbt att förlora sin position och du kommer inte längre att kunna se vad du arbetar med. Andra modeller har fastare lampor som kan vara mycket mer praktiska.

En annan bra funktion du kanske vill leta efter är en fläkt eller en dammuppsamlare. Fläktslangar är tunna och manövrerbara. Du kan placera den så att den ständigt rensar bort din arbetsyta under bladet, och du kan låta den skicka dammet i vilken riktning du vill. Denna flexibilitet gör det bra när du behöver kunna se vad du arbetar med. Flytta helt enkelt fläkten och låt den göra resten.

Garanti

De flesta kvalitetsverktyg innehåller någon form av garanti. Även om detta bara kan vara några veckor eller månader, är vissa företag särskilt kända för sin utökade garanti. En bra garanti betyder inte nödvändigtvis att din produkt är av hög kvalitet och garanterat kommer att leva ett långt produktivt liv. Det betyder att din investering kommer att repareras eller bytas ut om något oförutsett händer.

Pris

Det finns en ganska stor skillnad mellan de billigare och högprissatta kontursågsmodellerna, där de senare är flera gånger dyrare. Det gamla ordspråket stämmer dock ofta, men du får vad du betalar för. Även om det inte är en exakt snabb regel, är det fortfarande en som i allmänhet verkar gälla.

Att köpa en dyr kontursåg kan innebära att du inte behöver byta ut den på många år. En billigare såg kan behöva bytas ut med några års mellanrum, vilket kostar mer i längden. Mycket beror på hur mycket du använder verktyget. Om den bara kommer att användas ibland kan en billigare såg hålla sig bra. Om du planerar att använda din kontursåg i stor utsträckning kan det vara värt de extra pengarna för att spara lite huvudvärk genom att köpa ett premiumalternativ.

Vanliga frågor

Vad används en kontursåg till?

Till skillnad från de flesta vanliga sågar, som vanligtvis har stora runda roterande blad, har rullsågar tunna, bandliknande blad som sågar mycket snabbt i en upp-och-ner-rörelse. Detta är definitivt inte verktyget för att göra långa snitt längs tjocka material, eller till och med för att utföra grundläggande snitt, till exempel tvärsnitt. Där kontursågen briljerar är för att utföra snitt som är böjda, invecklade eller helt inne i materialet utan att sträcka sig åt sidan. Det gör kontursågar till det valda verktyget för att skära svåra och komplicerade mönster och utformningar.

Men du är inte begränsad till att såga trä med din kontursåg; detta mångsidiga verktyg skär också igenom tunn metall, plast, plexiglas och skum. Det finns kontursåg metall som är till för att såga i metall också. De flesta kontursågarna klarar av att såga igenom tunn metall, men när det blir alltför tjockt behöver du något mer robust för att hantera sågning.

Kan en kontursåg skära akryl?

Kontursågar är mycket mångsidiga verktyg som kan skära igenom många material, inklusive trä, metall och de flesta typer av plast, inklusive akryl. För att göra det vill du ha ett blad som är avsett för skärning av plast. Ett sådant blad är ett kronblad.

Tricket för att såga akryl framgångsrikt är dock att förhindra uppbyggnad av värme. Eftersom sågklingorna genererar mycket friktion är det mycket vanligt att akrylen smälter något och sedan stelnar bara några sekunder senare, vilket ger dig ojämna snittlinjer eller till och med förstörd akryl. För att undvika detta, rikta en fläkt mot din arbetsbänk medan du skär, ta inte bort något skyddande papper från akrylen förrän efter det har kapats, ställ in sågen på den lägsta hastighet som fortfarande skär effektivt och smörj sågbladet innan du börjar göra snittet.

Hur åtgärdar du vibrationer i kontursågen?

Det är normalt att en kontursåg vibrerar tack vare bladets snabba rörelser. Helst ska din kontursåg kännas ungefär som en symaskin när det gäller vibrationer när den används i genomsnittligt material. Men om din kontursåg vibrerar överdrivet så att du får stickningar eller domningar i händerna finns det några steg du kan ta för att få saker under kontroll.

Det första steget du bör ta är att kontrollera att dina sågblad är korrekt installerade. Se sedan till att din kontursåg är ordentligt skruvad på din arbetsbänk; en osäker kontursåg är benägen för mer vibrationer än normalt och kan till och med flytta sig längs din arbetsbänk, vilket kan leda till katastrof och stor fara.

Om båda dessa steg är klara är nästa steg att kontrollera ditt verktygs motvikt. Detta kommer att ligga nära verktygets bas och kan vara på framsidan eller på baksidan, beroende på märke. Om din såg inte har en motvikt kan du lägga till vikt själv med en liten sandpåse, hantelplatta eller annat tungt föremål som kan balanseras vid sågens botten utan att på något sätt störa bladverkan.

Ett annat knep för att dämpa överdriven vibration är att placera en gummimatta, ungefär tjockleken av en musmatta, under din kontursåg. Du kan till och med limma “stötdämpare” av gummi under benen på din arbetsbänk, vilket hjälper till att minska vibrationer från alla dina elverktyg.

Om inget av ovanstående tips hjälper är det möjligt att din teknik orsakar överdrivna vibrationer. Att köra sågen för långsamt, hålla fast materialet du skär för hårt på sågen eller skjuta på materialet i stället för att låta sågen göra jobbet kan alla öka verktygets normala vibrationsnivå.

Hur använder man Figursåg?

En Figursåg, även kallad scroll saw på engelska, är ett verktyg som används för att skapa detaljerade och komplexa sågningar i trä och andra mjuka material. Här är några tips för att använda en Figursåg:

 1. Läs igenom bruksanvisningen noga innan du använder sågen och följ alla säkerhetsinstruktioner.
 2. Placera materialet som ska sågas på sågens arbetsbord och säkra det med klämmor eller en sågställning.
 3. Välj rätt sorts sågblad för det material som ska sågas. Figursågar använder vanligtvis små och flexibla sågblad för att skapa detaljerade mönster och kurvor.
 4. Börja såga med en lätt, jämn rörelse och se till att hålla sågbladet rakt och parallellt med materialet.
 5. Var försiktig när du sågar runt svåråtkomliga områden eller små detaljer. Det kan vara svårt att se exakt var sågen kommer att skära.
 6. Var alltid uppmärksam och fokuserad när du använder Figursågen för att undvika olyckor.
 7. Efter användning, rengör och underhåll sågen korrekt för att förlänga dess livslängd.
 8. Var alltid noga med att hålla arbetsområdet rent och organiserat, det kan hjälpa till att förhindra olyckor och förbättra arbetsflyten.

Hur tjockt kan man såga med kontursåg?

Det beror på vilken typ av kontursåg och vilken typ av sågtand som används, men vanligtvis är tjockleken som kan sågas med en kontursåg begränsad till några millimeter. Kontursågar används oftare för precisionssågning och inte för att såga igenom tjocka material. Om du behöver såga igenom ett tjockt material, rekommenderas det att använda en annan typ av såg som är speciellt utformad för detta syfte.

Vad är skillnaden mellan en figursåg och kontursåg?

En figursåg och kontursåg är båda typer av verktyg som används för att skapa detaljerade och komplexa sågningar i trä och andra mjuka material, men det finns några skillnader mellan dem.

En Figursåg är en smal, vertikal såg med en liten, kompakt sågkapacitet. Den använder små, flexibla sågblad som gör det möjligt att skapa komplexa och detaljerade mönster och kurvor. Figursågar är vanligtvis manuella och kräver en viss mängd av skicklighet för att använda.

Kontursåg är en annan typ av verktyg som används för att skapa detaljerade och komplexa sågningar. Den är vanligtvis mer avancerad och har en mer precis och automatisk funktion, där den kan kopiera en form med hjälp av en mall eller ritning. Dessa sågar är vanligtvis elektriska och kräver mindre skicklighet för att använda.

Båda verktygen är lämpliga för att skapa detaljerade och komplexa sågningar i trä och andra mjuka material, men valet av vilken såg som passar bäst för dig beror på din erfarenhet, det projekt du ska arbeta med och dina specifika behov.

En annan skillnad mellan figursåg och kontursåg är sågbladstyp. Figursågen använder vanligtvis små och flexibla sågblad för att skapa detaljerade mönster och kurvor medans en kontursåg vanligtvis använder större och mer robusta sågblad för att skapa mer precisa och exakta sågningar.

För att sammanfatta, figursågen är ett mer manuellt verktyg som används för att skapa komplexa och detaljerade sågningar med hjälp av flexibla sågblad, medans Kontursåg är ett mer avancerat verktyg med automatisk funktion som används för att skapa precisa och exakta sågningar med hjälp av robusta sågblad.

Vad är skillnaden mellan en kontursåg och en sticksåg?

En kontursåg och en sticksåg är båda typer av elektriska sågar, men de är utformade för olika sågningar.

En kontursåg är en precisionssåg med en kompakt design och en smal sågtand. Det används främst för att skära ut konturer och följa kurvor i tunna material som trä, plast och metall. Kontursågar är utmärkta för att göra snäva svängar och krumbukter, och är vanligtvis lämpliga för detaljerade modellbyggnadsprojekt, inredningsarbete och konstnärliga projekt.

En sticksåg är en mer kraftfull såg med en bredare sågtand. Det används främst för att såga genom tjockare material som trä, gips och plywood. Sticksågar är utmärkta för snabba och enkla sågningar och är vanligtvis lämpliga för byggnadsarbete, renovering och andra typer av hantverk.

Så med andra ord, en kontursåg är mer precis, men med mindre kapacitet, medans en sticksåg är mer kraftfull men mindre precis.

Slutsats

Du har läst våra recensioner och köparguide, så vid denna tidpunkt bör du vara beredd att fatta ett bra beslut om vilken kontursåg du ska köpa samt alla faktorer du bör ta i beaktning när du ska göra ditt val.

Bordet lutar 45 grader åt båda hållen, verktygsbyte utan verktyg kan göras på några sekunder och lång garanti är de viktigaste faktorerna.

Du vill ha en högkvalitativ kontursåg som skapar rena och mjuka snitt, har ett stort variabelt varvtalsintervall, inkluderar lång garanti till ett pris som är överkomligt för de flesta DIY-hobbyister. Dessa kontursågar kommer säkert att hjälpa dig att skapa många fina träprojekt under de kommande åren.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!