Så Tvättar du Tegelfasad Steg-För-Steg!

Tegel har använt för husbyggnad under lång tid och det fortsätter att vara ett populärt byggmaterial.

Det estetiska tilltalet hos en korrekt byggd tegelstruktur är svårslagen enligt många med sitt klassiska men tidlösa utseende. Men precis som med alla andra material påverkas tegel av yttre faktorer såsom smuts, alger, med mera.

Rengöringsprocessen av en tegelfasad är en av de viktigaste faktorerna som kan påverka utseendet på ett hem och bör planeras noggrant och genomföras. Detta är tyvärr någonting som många tegelhusägare reglererar och som ett resultat får en tråkig och ful tegelfasad som ser smutsig och gammal ut.

Så hur tvättar du din tegelfasad? Det är exakt det vi ska titta närmare på i denna artikel.

Bästa rengöringsmetoder för tegelfasad

Det finns flera olika tillvägagångssätt för att tvätta en tegelfasad. Alla metoder har givetvis både för-och nackdelar. I denna artikel går vi igenom alla olika sätt som du kan tvätta din fasad på så att du kan välja den metod som passar just dig bäst.

Rengöring av tegel på ett bra och ordentligt sätt gör att ditt nya hem ser fräscht ut och förbättrar teglets färg.

Identifiera rätt rengöringslösning

Det finns många olika typer av tegel och ett stort antal “fake” tegel alternativ på marknaden idag, vilket gör valet av rätt rengöringsmedel särskilt viktigt. Till exempel är en del betongtegel gjord för att se ut som lertegel. Men om du rengör den som vanliga tegelstenar kan du skada betongstenen. Se till att du vet att du faktiskt har tegel.

Du har många alternativ för att ta bort vanlig smuts, men du kan inte få bort torkad murbruk av tegel utan att använda ett surt rengöringsmedel. Det är viktigt att använda ett rengöringsmedel som kan hantera murbruk och smuts samtidigt. Men inte alla rengöringsmetoder ger samma resultat.

Välj istället en byggrengörare som är formulerad med buffermedel som skyddar tegelstenen och murbruk. Även om specialkonstruerade rengöringsmedel kan vara lite dyrare, är kostnaden per kvadratmeter försumbar jämfört med kostnaden som kan uppkomma genom att permanent förstöra tegelfasaden.

Kontrollera väderprognosen

Den bästa tiden att rengöra tegel är när det är cirka 10 grader. Helst när det är molnigt. Om det är för varmt eller soligt kan rengöringsmedel torka för snabbt och lämna rester av fläckar och missfärga ditt tegel.

Försegla och dölj ytor i närheten

Vätskan du använder för att rengöra tegel kan skada andra ytor – inklusive metall, trä och glas. Använd en presenning eller annat skydd för att skydda dessa ytor. Om du till exempel har lampor, fönster eller växter på utsidan av ditt hem, kanske du vill täcka över dessa föremål för att skydda dem från rengöringsmedlet.

Fukta tegelfasaden

Torrt tegel absorberar lösningsmedlet snabbt, vilket ger dig missfärgat tegelmaterial och otillräckliga mängder lösningsmedel. Blöt tegelstenen ordentligt med en trädgårdsslang innan du applicerar lösningsmedel.

Du bör också använda din trädgårdsslang för att ta bort eventuell smuts från teglet. Du vill att alla större problem ska tas bort från teglet innan du går vidare till nästa steg.

Applicera ditt rengöringsmedel

Det finns tre effektiva typer av rengöringslösningar för tegel, inklusive tvålvatten (för allmän tegelrengöring), en blekmedelformel (för mögel) eller syra (för de svåraste fläckarna).

Tvål för grundläggande rengöring: En tvålblandning med diskmedel och varmt vatten kan rengöra lättare fläckar från tegel. Om du inte vill använda blekmedel kan tvål och varmt vatten vara tillräckligt – speciellt om du bor i ett torrt klimat.

Vinäger för grundläggande rengöring: Alternativt hoppar vissa över diskmedel och blandar en lösning med lika delar vinäger och vatten och häller den sedan i en sprayflaska. Denna lösning kan vara överraskande effektiv för att ta bort lättare fläckar från tegel.

Blekmedel för mögel och mossa: En blekmedelblandning är idealisk för att ta bort mögel och mossa från tegelfasader. Kombinera en matsked blekmedel med en liter varmt vatten i en hink och applicera sedan blekmedlet med en svamp på tegelstenen. Skrubba för att ta itu med svåråtkomliga områden eller svåra fläckar. Om blekmedlet börjar torka på tegelstenen, spraya en liten mängd vatten på området för att hålla det fuktigt. När ytan har rengjorts, skölj av teglet med vatten.

Syra för rost, jord och murbruk: Syra är ett lösningsmedel som är industriellt hållbart och som lätt kan ta bort hårda fläckar orsakade av rost, jord eller murbruk. Du måste bära hela skyddsutrustningen (gummihandskar, skyddsglasögon och andningsskydd) för att skapa din syraformel. Men dock finns det även färdigblandad syra för tegel som är ett bättre och lättare alternativ. Fyll en stor hink med varmt vatten och tillsätt sedansyra. Doppa en borste i syran och applicera sedan lösningen på tegelfasaden med en borste. Skrubba försiktigt och låt syran sitta kvar på tegelstenen i några minuter. Skölj av syran helt med en slang och vanligt vatten.

Använd en högtryckstvätt

Högtryckstvättar är utmärkta vid rengöring av tegelfasader. Du kan lägga till en tegelrengöringslösning i din högtryckstvätt eller så kan du använda vatten för att rengöra tegelstenen ordentligt efter applicering av rengöringslösningen.

För mycket tryck kan skada tegelstenen så se till att du är försiktig och inte för aggressiv.

Bästa Högtryckstvätten – 11 Bäst i Test [Lista & Tips]

Andra tips för rengöring av tegelstenar

Om en viss sida av ditt hem inte får mycket solljus kan mögel och mossa snabbt bildas på tegelfasaden.

En bra svamp bör enkelt rengöra ytan på tegelstenen; För svåråtkomliga områden, som mellan tegelstenar, använd dock en naturlig eller nylonborstborste.

Undvik att använda en stålborste eftersom den kan lämna metallbitar som rostar och fläckar dina tegelstenar.

Undvik att använda högtrycksinställningen på högtryckstvättar om tegel är löst eller sönderfallande, eftersom det kan orsaka betydande skador på tegelstenen. Det ideala trycket vid högtryckstvätt är cirka 3000 PSI.

I grund och botten kommer vattnet in i maskinen vid lågt tryck och en motoriserad pump sprutar ut den vid högt tryck. Det är ett av de enklaste sätten att rengöra ditt färgade tegelhus eftersom tvättmaskinen kan nå fläckar högre upp.

Det kan vara bra att skölja av tegelstenarna med vanligt vatten när du börjar. När det är blött, använd ditt tvättmedel. Låt rengöringsmedlet sitta i cirka 10 minuter. Det fungerar för att ta bort de smuts som blötläggs från tegelstenen. Det är när du använder en högtrycksvätt som du tar bort tvättmedlet. Se till att alla rester tvättas bort. Du kan behöva gå över några fläckar igen om du ser vita rester.

Saltsyra

Saltsyra är ett annat bra alternativ för rengöring av din tegelfasad. Det är en kristallin syra som kan användas för att rengöra olika typer av murverk samt betong. Saltysura är ett mycket mindre potent och mindre farligt alternativ än andra typer av syra som används för tegel. Det är ett säkrare rengöringsmedel, men du måste skydda dig med handskar och skyddsglasögon.

Spruta helt enkelt dina tegelstenar med vatten från slangen. Späd saltsyran med vatten, en del syra till tre delar vatten. Applicera lösningen på dina tegelstenar med en borste och låt den sitta i 5-10 minuter. Skrubba varje sektion och skölj noggrant med vatten.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!