Så väljer du Sandpapper – Sandpapper & Kornstorlek Guide

Slipning och sandpappring är nästan alltid ett nödvändigt steg när man arbetar med trä. Men vilket sandpapper är bäst att använda när? Låt oss prata om hur du väljer sandpapper för ditt projekt och allt du behöver veta när du ska välja sandpapper.

Olika personer har sina egna åsikter om vilken kornstorlek som fungerar bäst på vilka ytor. Men det finns dock generella tips och regler som kan vara bra att följa när du väljer sandpapper för bästa resultat.

Ju lägre siffra, desto grövre är sandpappret. Med andra ord är sandpapper med 40 i kornstorlek som små små stenar på papper, medan 220 korn är fina och ganska släta vid beröring.

Hur du väljer sandpapper för ditt projekt

Sandpapper med 40-60 kornstorlek är bra för en grov yta som rostig metall eller trä med massor av skräp som ska tas bort. Det här är dina grova sandpapper.

80 i kornstorlek är ett bra grundläggande startsandpapper för trä. Detta är ett populärt val för att slipa en bit som är i anständigt skick. Du kan använda den för att jämna ut ytor såväl som att ta bort vissa ytbehandlingar.

120 kornstorlek är perfekt för slipning av ett laminatstycke eftersom du inte vill att det ska repa träets yta. Du gör just ytan redo för att färgen ska hålla fast genom att använda kornstorlek på 120.

150-220 kornstorlek tar bort repor från grövre kornstorlekar. Dessa sandpapper är ditt sista steg före målning och färgning. Dessa finare sandpapper är bra för att slipa lätt mellan skikten vid behov. I allmänhet fungerar dessa finare sandpapper också bra för att tar bort lite färg för att få möbeln eller träet att se gammalt ut.

250+ kornstorlek fungerar bra för slipning mellan färglager, liksom slipning av metall eller andra ytor som behöver hålla en mycket slät finish. Det här är dina fina sandpapper.

80, 150 och 220 sandpapper är praktiska att ha nära till hands. Denna mängd korn tar dig från den inledande grovslipningen av ett grundläggande trästycke (80 korntorlek), näste teg (150 kornstorlek) och mellanlack och efterfärgslipning (220 kornstorlek).

Eftersom sandpapper är ganska billigt kan du köpa en mängd och använda dem på olika ytor och se om du gillar vad de gör för att ge bästa resultat. Alla har en något annorlunda formel för vad som fungerar för dem personligen.

Om sandpappper

Utöver kornstorlek finns det även ett par olika typer av sandppaper som alla har olika egenskaper.

Kiselkarbid

Kiselkarbid-sandpapper används oftast för att slipa ner ytor på hårda material såsom betong och sten. Det är också effektivt vid slipning av metall och glas.

Extremt hårt; tillräckligt skarp för att skära glas, men slits snabbt. Bäst för att jämna ut fogmassa och ta bort skräp mellan ytskikten. Extra fin kornstorlek används för våtslipning av det slutliga ytskiktet.

Aluminiumoxid

Detta är den vanligaste typen av sandpapper och passar för många material som trä, metall och plast. Aluminiumoxid-sandpapper är hållbart och effektivt vid borttagning av ytrost, färg och lager av smuts.

Allround sandpapper. Perfekt för hand- eller maskinslipning på trä, färg eller metall. Inte lika skarp som kiselkarbid, men håller längre.

Keramisk

Tuffare, mer hållbar och dyrare än andra sandppaper; ofta bunden kemiskt med aluminiumoxid. Används främst på remmar och skivor för slipning.

Zirkoniumoxid i aluminium

En legering av aluminiumoxid och zirkoniumoxid. Vass, hård och hållbar, den skär snabbare och håller längre än aluminiumoxid, men är inte lika långlivad som keramik.

Att veta vad man ska börja med och när man ska sluta är nyckeln till ett perfekt slipjobb. Att börja med grov kornstorlek lämnar djupa repor som kan vara svåra att jämna ut. Men att börja med för fint korn äter upp tid och papper, liksom att sluta med ett finare papper än vad som är nödvändigt för jobbet.

Sandpappring är en steg-för-steg-process för att repa en yta med successivt finare slipmedel. Varje successivt finare kornstorlek slipar bort märkena från den föregående, grövre, tills ytan ser ut och känns slät.

Vilket sandpapper som passar bäst för vilket material

För att välja rätt sandpapper för ditt projekt är det viktigt att ta hänsyn till materialet du arbetar med. För hårda material som betong eller sten, använd kiselkarbid-sandpapper. För trä och metall, använd aluminiumoxid-sandpapper. Om du vill ha en finare finish efter att ha använt ett grövre sandpapper, använd korundsandpapper.

Sandpapperkvalitet

Kvaliteten på sandpappret är också viktig att tänka på. Sandpapper av högre kvalitet är oftast dyrare, men de kommer också att vara mer effektiva och hållbara. Billiga sandpapper kan slitas ut snabbt och orsaka ojämnhet på ytan. Kvalitetssandpapper håller länge och ger en jämn och fin yta på ditt arbete.

Sandpapper och kornstorlek

Kornstorleken på sandpappret avgör hur grovt eller fint det kommer att slipa ytan. Kornstorlekarna är normalt klassificerade enligt en standard som kallas för “mesh” eller “grit”, vilket anger antalet korn per kvadratcentimeter på sandpapperet. Ju högre antal, desto finare sandpapper.

Kornstorleken påverkar hur mycket material som avlägsnas från ytan. Ett grovt sandpapper med en låg kornstorlek tar bort mer material och lämnar en ojämn yta med djupa repor. Ett fint sandpapper med en hög kornstorlek tar bort mindre material och lämnar en slätare yta.

För att välja rätt kornstorlek måste man bestämma vilket ändamål sandpappret ska användas för. Om du vill ta bort stora mängder material, använd ett grövre sandpapper med en låg kornstorlek. Om du vill ha en finare finish, använd ett fint sandpapper med en hög kornstorlek.

Kornstorleksstandarder

Standarden för kornstorlekar är uppdelad i olika kategorier. Enligt denna standard är kornstorlek 40-60 en grov kornstorlek, 80-120 är en mellangrov kornstorlek, 150-180 är en fin kornstorlek, och 220-240 är en extra fin kornstorlek.

Det är också viktigt att notera att kornstorleksstandarder kan variera mellan olika tillverkare. Därför är det bäst att testa olika kornstorlekar för att se vilken som passar bäst för ditt projekt.

Att välja rätt sandpapper och kornstorlek är viktigt för att uppnå en slät och fin finish på ditt projekt. Det är viktigt att tänka på materialet som slipas och vilken kornstorlek som passar för det ändamål du har. Genom att välja högkvalitativa sandpapper och testa olika kornstorlekar kan du uppnå det bästa resultatet på ditt projekt.

Hur man väljer rätt sandpapper och kornstorlek

Att välja rätt sandpapper och kornstorlek kan vara en utmaning för de som inte är bekanta med de olika alternativen. Här är några tips för att välja rätt sandpapper och kornstorlek för ditt projekt:

Bestäm ändamålet med slipningen

Först och främst måste du bestämma vilket ändamål slipningen kommer att ha. Om du behöver ta bort stora mängder material eller forma ytan på ett grovt material, är det bäst att använda ett grövre sandpapper med en låg kornstorlek. Om du däremot behöver en finare finish, som för att polera eller avsluta en yta, använd ett fint sandpapper med en hög kornstorlek.

Känn till materialet som slipas

Det är också viktigt att ha kunskap om materialet som slipas. Hårdare material, som metall och sten, kräver vanligtvis ett grovare sandpapper för att ta bort material, medan mjukare material som trä och plast vanligtvis kräver ett finare sandpapper.

Testa olika kornstorlekar

Eftersom kornstorleksstandarder kan variera mellan olika tillverkare är det bäst att testa olika kornstorlekar för att se vilken som passar bäst för ditt projekt. Du kan börja med en mellangrov kornstorlek och arbeta dig uppåt eller neråt beroende på hur ytan reagerar på sandpappret.

Använd högkvalitativa sandpapper

Det är viktigt att använda högkvalitativa sandpapper för att uppnå det bästa resultatet. Sandpapper av lägre kvalitet kan brytas ner snabbare eller ha ojämn kornstorlek, vilket kan leda till ojämna resultat och längre arbetsprocess.

Använd rätt teknik

Slipning kräver också rätt teknik. Du bör undvika att trycka för hårt på sandpapperet, vilket kan orsaka repor och skador på ytan. Istället bör du använda en lätt och jämn tryckning, arbeta i jämn riktning och undvika att stanna på ett ställe för länge.

Att välja rätt sandpapper och kornstorlek är en viktig del av att uppnå en slät och fin finish på ditt projekt. Genom att följa dessa tips kan du välja rätt sandpapper och kornstorlek för ditt projekt och uppnå det bästa resultatet.

Välj rätt typ av sandpapper

KornstorlekTyp av sandpapperLämpligt för material
36 – 50Grov sandpapperGrova ytor på trä, metall eller sten som behöver tas bort material från.
60 – 100Mellangrov sandpapperSlipning av ytor på trä, metall eller sten som behöver tas bort material från, eller för att forma ytan.
120 – 150Fint sandpapperAvslutande slipning av ytor på trä eller metall, eller för att ta bort ytskiktet på plast eller lack.
180 – 240Extra fint sandpapperPolering av ytor på trä eller metall, eller för att ta bort små repor och fläckar på ytor.
320 och högreMikrofin sandpapperPolering av mycket fina ytor, som glas och keramik.

Olika typer av sandpapper inkluderar aluminiumoxid, silikonkarbid och zirkonoxid. Aluminiumoxid är det vanligaste materialet för sandpapper och används för slipning av trä, metall och plast. Silikonkarbid är hårdare än aluminiumoxid och används för slipning av hårda material som sten, glas och keramik. Zirkonoxid används för slipning av metall och är extra hårt och slitstarkt.

Notera att detta är endast riktlinjer och det är alltid bäst att testa olika kornstorlekar och typer av sandpapper på det aktuella materialet för att bestämma vilket som fungerar bäst för ditt projekt.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!