Så väljer du Sandpapper – Bästa Tips & Guide

Slipning är nästan alltid ett nödvändigt steg när man arbetar med trä. Men vilket sandpapper är bäst att använda när? Låt oss prata om hur du väljer sandpapper för ditt projekt och allt du behöver veta när du ska välja sandpapper.

Olika personer har sina egna åsikter om vilken kornstorlek som fungerar bäst på vilka ytor. Men det finns dock generella tips och regler som kan vara bra att följa när du väljer sandpapper för bästa resultat.

Ju lägre siffra, desto grövre är sandpappret. Med andra ord är sandpapper med 40 i kornstorlek som små små stenar på papper, medan 220 korn är fina och ganska släta vid beröring.

Hur du väljer sandpapper för ditt projekt

Sandpapper med 40-60 kornstorlek är bra för en grov yta som rostig metall eller trä med massor av skräp som ska tas bort. Det här är dina grova sandpapper.

80 i kornstorlek är ett bra grundläggande startsandpapper för trä. Detta är ett populärt val för att slipa en bit som är i anständigt skick. Du kan använda den för att jämna ut ytor såväl som att ta bort vissa ytbehandlingar.

120 kornstorlek är perfekt för slipning av ett laminatstycke eftersom du inte vill att det ska repa träets yta. Du gör just ytan redo för att färgen ska hålla fast genom att använda kornstorlek på 120.

150-220 kornstorlek tar bort repor från grövre kornstorlekar. Dessa sandpapper är ditt sista steg före målning och färgning. Dessa finare sandpapper är bra för att slipa lätt mellan skikten vid behov. I allmänhet fungerar dessa finare sandpapper också bra för att tar bort lite färg för att få möbeln eller träet att se gammalt ut.

250+ kornstorlek fungerar bra för slipning mellan färglager, liksom slipning av metall eller andra ytor som behöver hålla en mycket slät finish. Det här är dina fina sandpapper.

80, 150 och 220 sandpapper är praktiska att ha nära till hands. Denna mängd korn tar dig från den inledande grovslipningen av ett grundläggande trästycke (80 korntorlek), näste teg (150 kornstorlek) och mellanlack och efterfärgslipning (220 kornstorlek).

Eftersom sandpapper är ganska billigt kan du köpa en mängd och använda dem på olika ytor och se om du gillar vad de gör för att ge bästa resultat. Alla har en något annorlunda formel för vad som fungerar för dem personligen.

Om sandpappper

Utöver kornstorlek finns det även ett par olika typer av sandppaper som alla har olika egenskaper.

Kiselkarbid

Extremt hårt; tillräckligt skarp för att skära glas, men slits snabbt. Bäst för att jämna ut fogmassa och ta bort skräp mellan ytskikten. Extra fin kornstorlek används för våtslipning av det slutliga ytskiktet.

Aluminiumoxid

Allround sandpapper. Perfekt för hand- eller maskinslipning på trä, färg eller metall. Inte lika skarp som kiselkarbid, men håller längre.

Keramisk

Tuffare, mer hållbar och dyrare än andra sandppaper; ofta bunden kemiskt med aluminiumoxid. Används främst på remmar och skivor för slipning.

Zirkoniumoxid i aluminium

En legering av aluminiumoxid och zirkoniumoxid. Vass, hård och hållbar, den skär snabbare och håller längre än aluminiumoxid, men är inte lika långlivad som keramik.

Att veta vad man ska börja med och när man ska sluta är nyckeln till ett perfekt slipjobb. Att börja med grov kornstorlek lämnar djupa repor som kan vara svåra att jämna ut. Men att börja med för fint korn äter upp tid och papper, liksom att sluta med ett finare papper än vad som är nödvändigt för jobbet.

Sandpappring är en steg-för-steg-process för att repa en yta med successivt finare slipmedel. Varje successivt finare kornstorlek slipar bort märkena från den föregående, grövre, tills ytan ser ut och känns slät.

Superlåga priser på utvalda produker hos proffsmagasinet!
Superlåga priser på utvalda produker hos proffsmagasinet!