Såga Aluminium – Så Gör Du!

Att såga och skära aluminium är inte så enkelt som att skära vissa andra material. Det utgör en verklig säkerhetsrisk och vissa förberedelser måste göras för att slutföra snittet säkert och effektivt. I den här artikeln lär du dig att såga och skära aluminium med en bordssåg samt hur du skär aluminium med andra metoder som är säkrare och effektivare.

Hur man skär aluminiumplåt snabbt

För att skära aluminiumplåt snabbt och enkelt finns det ett unikt sätt att använda en brytbladskniv. Denna metod kan effektivt minska antalet slag och göra mycket noggranna långa snitt endast med en kniv och en plåtböjarmaskin. Den är lämplig för en liten mängd aluminiumskärning och hobbyister som vill skära aluminiumplåtar hemma. Hur gör man snabba och exakta aluminiumskärningar?

  • Spänn fast aluminiumplåten i plåtböjarmaskinen/plåtbrytarmaskinen
  • Mät aluminiumplåten. Placera aluminiumarket med kanten placerad där du gjort din markering.
  • Ta kniven och dra ner den med en fin rak linje längs din kant
  • Upprepa operationen, se till att alla nedskärningar stannar i samma väg, gå lite långsammare, det tenderar att följa den första vägen bra
  • När du närmar dig att den går av, ta det lite lugnare
  • I allmänhet måste du göra fyra drag med kniven, om du har tjockare material måste du göra ytterligare snitt.
  •  Ta bort skräp, var särskilt uppmärksam på klämläget
  • Nu behöver du bara trycka ner längs markeringen med handen, aluminiumet går sönder på en sekund

Verktyg för skärning av aluminium

För att helt enkelt skära aluminium finns det ett brett utbud av verktyg som kan väljas.

Handverktyg

Den största fördelen med handverktyg är priset, de kostar vanligtvis mindre än bänkverktyg och avancerade system, men skärning av aluminiumplåt med handverktyg innebär lägre effektivitet, lägre flexibilitet och noggrannhet, aluminiumet kommer också att få en dålig finish.

Plåtsax

Detta är en robust sax. När du skär aluminiumplåten med plåtsax rekommenderas att du håller det övre bladet fixerat på metallen och drar det nedre bladet upp i det övre bladet, till sist filar du och rengör kanterna som lämnas. Observera att tjockare aluminium inte är lämpligt för detta verktyg.

Mejsel och hammare

Använd ett mjukare material som stöd. Rikta in mejselkanten längs linjen du vill kapa och slå sedan mejseln med en hammare.

Bänkverktyg

Bänkverktygen är mycket dyrare än handverktyg. Att använda bänkverktyg för att skära aluminiumplåt kan få högre flexibilitet, hastighet och noggrannhet än handverktyg, men ytfinishen är fortfarande dålig.

Bandsåg

Vanligtvis hårdmetallblad eller till och med standard stålblad, lägg en bit spånskiva eller plywood under metallplåten, eller använd vaxer och skäroljor för att hålla metallen sval och göra att aluminiumet skärs smidigt.

Superlåga priser på utvalda produker hos proffsmagasinet!
Superlåga priser på utvalda produker hos proffsmagasinet!