Såga Avloppsrör i Plast – Så Gör Du! [Såga PVC Rör]

Det mest mångsidiga och enklaste sättet att skära PVC -rör som används som avloppsrör är antingen med en bågfil eller en rörskärare. Andra alternativ är att använda en geringssåg, snöre eller till och med en vanlig såg, även om du kommer att få ett mindre exakt snitt med en mångsidig såg på grund av de stora tänderna.

Din skärteknik, verktyg och preferens bestäms av diametern på röret du använder, vilka verktyg du har tillgängliga eller din budget.

Det kan vara klokt att investera i en rörskärare då det resulterar i en mindre röra att städa upp och kan användas inomhus. I denna artikel går vi igenom allt du behöver veta när du ska såga avloppsrör i plast. Dessa principer gäller även för sågning av alla typer av PVC rör.

Hur du använder en bågfil för att såga avloppsrör i plast

En bågfil har ett blad med små tänder som när du använder en rörelse framåt och bakåt snyggt skär igenom olika material som trä och plast. Bladet kan enkelt tas bort så att du kan använda olika styrka och tänder storlekar beroende på ditt projekt samt byta ut bladet när det börjar bli trubbigt. Kika in vår lista av de bästa bågfilarna här.

Använd först ett måttband för att mäta ut ditt rör. Markera din mätning med en permanent penna så att den inte lätt torkar bort.

Om du behöver radera detta märke, doppa en trasa i en liten nagellackborttagare eller aceton för att få bort den snabbt och rent.

Lägg röret på en stadig yta som är lägre än din kropp med den ände du vill kapa och ha änden hängande. Om du behöver göra långa snitt måste du också stödja slutet du skär för att säkerställa att du får det rakaste och renaste snittet. Om du har ett tunnt eller litet PVC rör bör du också investera i en skruvstång för att hålla den stabil.

Håll röret stadigt i din fria hand, rikta ned bågfilen med ditt märke och flytta sedan långsamt sågen framåt och bakåt för att skapa ett litet spår i röret. När du har gjort ditt första spår kommer din bågfil att börja glida smidigare fram och tillbaka och skära genom röret tills du kommer igenom det.

Bågfilar är benägna att fastna, vilket betyder att du någon gång kan tycka att du inte kan skjuta den framåt eller bakåt – vanligtvis framåt. När detta händer är det förmodligen på grund av en av två saker.

Ditt blad är igensatt med partiklar från ditt rör. Om så är fallet, använd en pensel, en trasa eller dina fingrar (med handskar) för att försiktigt torka partiklarna från bladet.

Den andra anledningen kommer troligen att bero på att du skapar två bitar av PVC -rör från ett, och det tomma utrymmet som skäret skapar är att trycka mot varandra, vilket inte ger bladet något utrymme. Detta kan inträffa om du skär långa bitar av PVC och öppningen trycker mot varandra.

Bästa Avloppsrensaren – 6 Bäst i Test [Lista & Tips]

Hur du använder en röravskärare för att såga avloppsrör i plast

Röravskärare liknar saxar, klippare eller trädgårdssaxar och använder en spärrmekanism och bara ett blad för att enkelt och rent skära genom PVC -rör. Rörmokare använder vanligtvis dessa på jobbet eftersom de är bärbara, snabba och enkla att använda.

PVC -röravskärare kan variera i kvalitet och bredden på röret de kan skära.

Olika röravskärare fungerar annorlunda, men en bra stark sådan som rymmer en mängd olika rörbredder med en spärrmekanism är ett bra val.

När det väl är öppet måste du fortsätta att pumpa handtagen så att det stängs när bladet sakta sänks till rörets storlek och sedan fortsätter du långsamt med samma rörelse som det vassa bladet enkelt skär genom ditt rör.

Ett av de viktigaste problemen du kommer att stöta på när du använder en röravskärare är om spärrhaken eller fjädermekanismerna fastnar eller slutar fungera. Alla verktyg behöver underhåll och det kan innebära att din röravskärare måste oljas in eller justeras. Du kan också upptäcka att din mekanism går sönder efter en tids användning om några av dess delar är tillverkade av material av lägre kvalitet eller om du har använt den för att skära röret tjockare än vad den var ämnad att skära.

Ett annat problem är att få ett snitt som är något snett. Detta kan inträffa när du skär röret i luften istället för att lägga skäret på en plan yta som ger skärets bas ett stabilt ankare för att trycka och skapa större kraft mot bladet. När du skär in luften kan röret och bladet glida eller röret kan börja klämma vilket resulterar i ett snett eller något diagonalt snitt.

Hur du använder en cirkelsåg för att såga avloppsrör i plast

En cirkelsåg är ett drivverktyg som har ett snurrande cirkelsågblad lastat till en arm som du drar nedåt på ett föremål som du behöver såga. Alla verktyg måste användas säkert och ansvarsfullt, men elverktyg ännu mer så eftersom när de väl slås på kommer de inte att stanna förrän de stängs av manuellt.

Därför bör rätt installation och förståelse för hur maskinen fungerar samt lämpliga säkerhetsutrustningar användas. Kika in vår lista av de bästa cirkelsågarna här.

Först och främst bör din maskin vara konfigurerad enligt tillverkarens anvisningar. Du bör också se till att du har på dig rätt säkerhetsutrustning. Använd ena handen för att hålla ner ditt rör ett säkert avstånd från bladet och den andra handen för att dra ner handtaget genom att trycka bladet genom ditt PVC -rör.

Problem som kan uppstå med användning av en cirkelsåg kan uppstå om din maskin inte har en urtagning eller ett spårområde vid basen av skärpunkten för att låta bladet gå lägre än hela ditt rör, vilket innebär att du kan behöva en bågfil för att kapa lite på slutet. Du förlitar dig också på tillgång till el för att använda denna maskin och beroende på din plats kan du behöva se till att du har förlängningssladdar.

Hur du använder en bordscirkelsåg för att såga avloppsrör i plast

En bordscirkelsåg är i princip ett bord som har ett sågblad inbyggt i det och många som utför träarbete har en, men de är i allmänhet inte en multifunktionsmaskin som många äger och kan vara dyr och inte användas så många gånger.

Om du antar att din bordscirkelsåg är klar och du använder lämplig säkerhetsutrustning som skyddsglasögon och handskar, ska du mäta ditt PVC -rör och markera var du vill att det ska sågas. Slå sedan på det roterande bladet och följ den markerade mätningen av ditt PVC rör upp med bladet med händerna på ett säkert avstånd. Håll röret stadigt medan du trycker den genom bladet.

Det finns flera nackdelar med att såga avloppsrör i plast med en bordscirkelsåg, vilket är varför det inte används så ofta för just detta. Den första är att spån tenderar att täppa till bladet lätt. Den andra är att bladet bara kan gå en viss höjd, vilket kan innebära att du behöver vända upp och ner på röret för att skära den andra halvan, vilket kan göra det svårt att få en jämn sågning. För det tredje, om ditt rör är långt kan det ha svårt att få på plats på skärbordet och att manövrera det kan också vara svårt.

Hur du använder en handsåg (fogsvans) för att såga avloppsrör i plast

En handsåg, eller fogsvans har ett handtag i allmänhet av plast och ett långt triangulärt format metallblad som har vassa tänder längs ena sidan. Kika in vår lista av de bästa fogsvansarna här.

Lägg röret på en stadig yta som är lägre än din kropp med den ände du vill kapa av och häng änden på kanten. Om du behöver göra långa snitt måste du också stödja slutet du skär för att säkerställa att du får det rakaste och renaste snittet. Du kan använda stolar men om du har ett tunnt eller litet rör bör du också investera i en skruvstång för att hålla den robust. Håll röret stadigt i din fria hand på ett säkert avstånd från det ställe du kommer att såga, rikta upp sågen med ditt märke och flytta sedan sågen långsamt fram och tillbaka för att skapa ett spår i ditt rör. En såg har ganska stora tänder och därför kan det här första steget kräva övning och tålamod för att komma igång

När du har gjort ditt inre spår fortsätter du att flytta din såg framåt och bakåt tills du har skurit igenom hela röret.

När du använder en fogsvans kan du upptäcka att det är svårt att få det första spåret eller skära i ditt rör. Detta beror på att ditt rör är slätt och runt och sågarna tänderna är stora och om du inte applicerar tillräckligt med tryck kan du fastna och hoppa och skapa en ojämn ingångspunkt eller skärning. Om du använder en såg med hjälp av en skruvstång för att hålla ditt rör stabilt så att du kan fokusera på att såga ditt rör säkert vilket kan bidra till att skapa ett mer noggrant snitt.

Ditt blad kan också bli igensatt med partiklar från ditt rör. Om så är fallet, använd en pensel, en trasa eller fingrar (med handskar) för att försiktigt torka partiklarna från bladet.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!